Designer robots

Inspiratie: Hoe blijft een designer robots voor?

Onwaarschijnlijk veel beroepsgroepen worden de laatste jaren gewaarschuwd voor de opkomst van de robots. Maar de creatievelingen denken altijd dat ze safe zitten. Want creativiteit is niet te automatiseren. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er komt vanzelf een moment dat er een prachtig complex algoritme ontwikkeld wordt voor goed overwogen, out-of-the-box, spraakmakende, trendgevoelige, doelgerichte, resultaat-gegarandeerde creatieve oplossingen. Maar tot die tijd kunnen we alle beta-bots voor blijven door de volgende stappen:

Hoe blijft een designer robots voor?


1. Gebruik je oren

Wel eens met iemand gepraat die eigenlijk helemaal niet echt naar je luistert? Dat voel je, want de empathische reacties blijven achterwege. Robots zijn ook (nog) niet meevoelend. Ze wachten tot ze input ontvangen en gaan dan aan de slag. Die input moet door de opdrachtgever goed voorbereid worden, zodat de robot exact het goede gaat doen. Dat is extra werk en daar houden opdrachtgevers niet van.
Spreken en luisteren gaan ons, natuurlijk gezien, veel beter en gemakkelijker af dan robots.
Altijd prettig ook om met iemand te spreken die echt, dus niet voorgeprogrammeerd, naar je luistert. Want luisteren, dat kunnen we allemaal, toch? Geeft niet, overal is een cursus voor ;)

2. Huh?

Als je een robot was zou je na de ontvangen input direct aan de slag gaan. Veel ‘ontwerpers’ doen dat ook overigens. Maar wil je het verschil maken, dan zul je na de ontvangen informatie of opdracht kernachtige vragen moeten stellen. Vragen die de opdrachtgevers laten nadenken over wat ze nu echt nodig hebben. Zodat het doel nog beter behaald wordt.

3. Designers zijn slim

Na of tijdens de briefing zul je als meedenkend ontwerper kansen zien om het idee te verbeteren. En dat mag, want daarvoor komen opdrachtgevers bij jou als slimme ontwerper. Verbeter de ideeën en doe dat in overleg, want dat is nog zo’n aspect wat robots niet graag doen: overleggen. Omdat ze zo perfect zijn gaan ze er voor het gemak maar vanuit dat wat ze doen goed zal zijn.

4. Doe iets onverwachts

Robots zijn perfect. Ze doen exact wat geprogrammeerd is. Maar die perfectie is tegelijk hun zwakte. Wij zijn niet perfect en dat maakt ons veel leuker. Zorg dat je werk iets onverwachts bevat. Wat alleen een mens had kunnen doen. Uitschietertje hier, verkeerde arcering daar. Niet goed uitgelijnde elementen. Tekst door een gezicht. Echte koffievlekken in je artwork. En we noemen het ‘human-touch-design’. Try to beat that, bots!

5. Vertel een verhaal

Een stramien of framework creëren kan iedereen, ook een robot. Vandaag al. Maar wat ze (nog) niet kunnen, is goede content ontwikkelen. En wat is goede content? Want ruimte vullen met tekst en beeld, dat kan een robot ook wel. Goede content vertelt een verhaal. Het verhaal van je opdrachtgever, of bij vrij werk, het verhaal van jou als ontwerper. Daar is nog geen algoritme voor. Hoe komen sterke kopregels, afbeeldingen en concepten met daverend geweld bij elkaar? Dat gebeurt nu alleen nog in het menselijk brein.

6. Baas over je eigen tijd

Wanneer je alle informatie hebt, kun je aan de slag gaan. Maar op vrijdagmiddag zit je energie meestal op een laag niveau. Doe een opdracht op jouw moment. Heb je op zondag een grensverleggend goed idee, dan spring je uit je bed en ga je aan de slag. Omdat je geïnspireerd bent geraakt. Robots kunnen dat niet, want robots hebben geen bed.

7. Ontwikkel een virus

Er is maar weinig waar robots bang voor zijn. Bouw een electro-nano-laser-kanon en zij bouwen een betere. Om maar iets te noemen. Die oorlog win je niet. Wat ze absoluut niet leuk vinden, is een virus. Want robots zijn niet slim dankzij hun hardware, maar dankzij hun software. En software kun je veranderen met andere software. Je kunt ze dan bijvoorbeeld totaal lamleggen, maar veel leuker is het om ze te veranderen in ijsmachines, obers, racewagens of een pretpark vol attractie-bots. Alles behalve designer-bots.

Coole robots

Om hoop te houden in die glorieuze toekomst van de robots denk ik aan m’n jeugdheld: Optimus Prime. Transformer, een robot uit een ander universum. Of beter gezegd: Autobot. Een goede robot die voor de mensheid strijdt tegen de slechte robots (Decepticons). En zo kan het natuurlijk ook. De robot als je beste vriend. Hopelijk nemen de robots van de toekomst een voorbeeld aan Optimus Prime. Beschermer van de mensheid. Overigens weten we dan ook eens hoe het voelt om een bedreigde soort te zijn. Als wij de robots van de toekomst nu alvast het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan met bedreigde soorten. Misschien helpt het?…

Hoe blijft een designer robots voor?

 

Bert Wisniewski
Bert is mede-oprichter van Redmatters: "Het delen van kennis is een goede manier om inzichten te laten vermenigvuldigen. Door deze blog, een goed gesprek en door het werk dat ik zo graag doe, wil ik organisaties inspireren en laten zien wat mogelijk is. Zodat we samen meer impact en succes realiseren. Voor meer inspiratie kun je onze andere blogs lezen of contact opnemen voor een persoonlijke kennismaking."
Bekijk meer blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan