fbpx
Terug

De highlights van WordCamp Europe 2023

WordPress en souvlaki hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Om precies te zijn waren ze, net als onze lead developer René, allebei te vinden in Athene voor een nieuwe editie van WordCamp Europe. René neemt ons mee door de highlights van de conferentie in de culturele en historische hoofdstad van Griekenland.

Deze blog is geschreven door René Tuin op 29 juni 2023

WordCamp Europe is een driedaags evenement voor iedereen die onderdeel is van de community van WordPress. Of je nu een developer, content specialist of bedrijf bent, voor iedereen was er wat te doen.

De talks en workshops

De conferentie was verdeeld over drie dagen waarbij dag één de “Contributor Day” was. Hier had je de mogelijkheid om bij te dragen aan WordPress op zowel technische als non-technische aspecten. De overige twee dagen stonden in het teken van talks van diverse sprekers, verdeeld over drie podia en workshops die in twee zalen plaatsvonden.

Met het enorme aanbod aan workshops en talks, koos ik voor een mix van inspirerende en technische talks. Dit waren voor mij de absolute highlights:

‘Take your WordPress website to another level using AI translation’

Spreker Dario Jazbec Hrvatin, Content Manager bij OnTheGoSystems (het bedrijf achter WPML – The WordPress Multilingual Plugin), vertelde tijdens zijn talk dat je de inhoud van je website grotendeels kan laten vertalen door AI. Hoewel talen complex zijn, biedt het genereren van vertalingen door AI een goede basis om mee te beginnen. Daarbij is het ook nog eens sneller; daar kan een vertaler niet tegenop werken.

Het vertalen van je website levert je een groter publiek op, verbetert conversies, is beter voor SEO (internationaal), geeft een boost aan jouw merk en, zeker niet onbelangrijk, levert een een betere gebruikerservaring op.

Om AI vertalingen toe te passen in WordPress moet je rekening houden met volgende dingen:

  • Ondersteunt de plugin (WPML, Weglot, TranslatePress etc.) die je wilt gebruiken de AI translation engine? (DeepL, Google Translate, Microsoft Azure, Amazon translate, etc.)
  • Wat kan je na vertalen van de content zelf nog doen met de vertaling? (Translation Management)
  • Wat is de prijs? (van zowel de plugin als de AI translation engine)

Hoewel de mens onmisbaar blijft in (vertaal)processen, kan AI een snelle, stevige basis vormen voor ons om op verder te bouwen.

‘How to build immersive experiences for the metaverse with WordPress’

Het liefst had Javier Salinas, Designer, een interactieve demo gegeven tijdens zijn talk. Maar helaas was dat niet mogelijk, dus hield hij het bij voorbeelden. Gelukkig deed dat niet af aan de inhoud van zijn talk. Wat Javier ons liet zien, is hoe hij de WordPress Gutenberg editor heeft gebruikt om een 3D scène op te bouwen met verschillende objecten door gebruik te maken van het A-frame framework.

Javier heeft het A-frame framework vertaald naar Gutenberg blocks die hij vervolgens binnen een post type “Scène” kon toevoegen. Hierdoor kon hij dynamisch een scène samenstellen en deze tonen op een website. A-frame biedt de mogelijkheid om tracking controllers toe te voegen waardoor de bezoeker de metaverse nog intensiever kan beleven door er zelf doorheen te bewegen.

Wil je hier meer over lezen? Neem dan een kijkje op zijn blog: Part 2/3 & Part 3/3.

‘Innovating inclusion: harnessing AI for accessibility’

In de talk van Sarah Galantini, lead frontend developer bij Gnist Design, behandelt ze hoe belangrijk het is dat een website toegankelijk is voor iedereen. Dit is namelijk vanaf 2025 een verplichting voor websites die gebouwd worden; vanaf dan gaat de European Accessibility Act in.

Ook verwees Galantini naar het A11Y Project, dat diverse tools en een checklist aanbiedt voor het verbeteren en controleren van toegankelijkheid van je website. Naast het A11Y Project sprak ze over twee AI-aangedreven tools voor zowel designers als developers:

‘Complex data visualizations & the accessibility phenomena’

In deze workshop kijken we samen met Merary Alvarado, Accessibility Lead bij Celonis, hoe we data visualisaties toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Want, zoals ze zelf zegt: “Accessibility as a Human Right.” Met klanten als Stichting Sprank is dit een bekend en extra interessant onderwerp voor ons als bureau.

Aan de hand van verschillende voorbeelden liepen we een checklist af die ons helpt om een visualisatie toegankelijk te maken:

  • Bevat de visualisatie een tekstuele samenvatting?
    Zo niet, voeg deze toe en zorg ervoor dat de tekst duidelijkheid schept over trends en patronen die zichtbaar zijn in de visualisatie.
  • Is de informatie makkelijk te lezen voor screenreaders?
    Voeg een tabel toe met de data uit de visualisatie; deze is namelijk makkelijk te lezen voor screenreaders.
  • Is kleur de enige manier voor het communiceren van de informatie? Bevat de visualisatie textuur- of kleurpatroon?
    Wees niet afhankelijk van kleur alleen voor het delen van informatie. Zorg ervoor dat er voldoende contrast is tussen kleuren, zodat mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid dit ook kunnen zien. Vergeet niet om labels, symbolen, annotaties of tooltips toe te voegen aan de visualisatie ter verduidelijking.
  • Is de informatie lastig te lezen?
    Zorg dat lettertype en lettergrootte voldoende is.
  • Is de informatie in de visualisatie duidelijk voor de bezoekers?
    Gebruik duidelijke en simpele taal. Dit verbetert het navigeren voor screenreaders en bezoekers met cognitieve beperkingen.
  • Wordt de informatie gepresenteerd in een voor de bezoeker bekende visualisatie
    Gebruik bij voorkeur simpele en bekende visualisaties ten opzichte van complexe en custom visualisaties.
  • Is de visualisatie toegankelijk via het toetsenbord?
    Zorg dat men via het toetsenbord de verschillende onderdelen binnen een visualisatie kan bereiken. Bied, indien niet mogelijk, een alternatief aan.
  • Bevat de visualisatie animaties of beweging?
    Als de visualisatie animaties of beweging bevat, kan dit afleiden. Bied daarom de mogelijkheid aan de gebruiker om dit uit te zetten. Zorg dat je animaties / bewegingen uitzet op basis van de “prefers-reduced-motion” CSS media feature.
  • Is het mogelijk om de visualisatie in en uit te zoomen?
    Zorg dat visualisaties responsive zijn op verschillende apparaten en zoomniveaus.

Opvallend, maar niet geheel verrassend, was dat AI een belangrijk onderwerp was tijdens de conferentie. Verder vond ik het mooi om te zien dat we ook in toegankelijkheid steeds meer stappen vooruit zetten en de urgentie hiervan in zien.

Twijfel je nog of je zelf de volgende editie van WordCamp Europe gaat bezoeken? Don’t. Wat mij betreft echt een aanrader. De twee dagen dat ik aanwezig was, waren leerzaam, gezellig en een mooie ervaring. En de souvlaki was een mooie bonus. Mocht je geen zin meer hebben, dan kun je altijd nog de toerist uithangen!

De volgende editie is in Torino, Italië van 13 tot 15 juni 2024.

Iconen_RedWeb_V0_1

Meer weten over websites?

Dat kan, Bert vertelt graag meer over de mogelijkheden van websites onder het genot van een bakkie koffie.

Bert Wisniewski mask Neem contact op

Meer weten over websites?

Dat kan, Bert vertelt graag meer over de mogelijkheden van websites onder het genot van een bakkie koffie.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan