fbpx
Terug

Digitale donateurs: een revolutie in fondsenwerving

Waar we vroeger voor fondsen werven langs de deuren gingen, een sponsorloop organiseerden of op evenementen gingen staan, gebruiken we nu iets waar we een halve eeuw geleden nog nooit van gehoord hadden: internet en smartphones. Lees in deze blog hoe de wereld van het digitaal fondsenwerven een enorme vlucht heeft genomen.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 21 juni 2018

Vroeger steunde je een bepaalde organisatie of goed doel omdat je ouders dat ook deden of omdat iemand die je kende vroeg of je sponsor wilde worden. Tegenwoordig is fondsenwerving meer dan alleen geld ophalen. Fondsenwerving is ook een doelgroep inspireren, interesseren en uiteindelijk aan je binden. Mensen moeten binding voelen met het fonds, zij moeten zich kunnen spiegelen en het moet iets positiefs met zich meebrengen. En dat laatste is waarschijnlijk nog wel het moeilijkste, want geld uitgeven wordt door ons brein automatisch gezien als iets negatiefs.

Nu we weten wat er belangrijk is bij het werven van fondsen/donateurs, moeten we kijken hoe we dit naar het digitale platform kunnen vertalen. Want digitaal is the place to be, right? Jazeker; maar liefst 93% van de Nederlanders heeft namelijk een smartphone. En ook de online aankopen nemen jaarlijks toe.

Multichannel

De mogelijkheden voor online/digitaal fondsenwerven zijn eindeloos. Neem bijvoorbeeld Amnesty International: je kunt direct via de website doneren, maar ze bieden ook de mogelijkheid om maandelijks een herinnering te krijgen via e-mail of de app om het goede doel te steunen door middel van een donatie. Als donateur word je maandelijks geïnformeerd over het project of de persoon die gesteund wordt met jouw donatie en word soms gevraagd aanvullend een petitie te tekenen. Dat kan dan op de website, waar ook persoonlijke verhalen staan van de mensen die gesteund worden. Op die manier vergroot Amnesty de betrokkenheid van haar donateurs.

Wil je op een alternatieve manier doneren? Dan biedt Amnesty de mogelijkheid om in de webshop een item te kopen, waarvan het geld naar het goede doel gaat. Een goed voorbeeld uit de praktijk, waar te zien is hoe fondsenwerving en digitaal perfect samen gaan.

afbeelding schermen fondsen werven

De 40dagentijd app

In 2015 gaf Redmatters al een extra dimensie aan de digitalisering van het fondsen werven: als een van de eerste partijen ontwikkelden we een smartphone app. Voor de Protestantse Kerk Nederland (PKN) werd de 40dagentijd app gecreëerd. Deze was te gebruiken als steuntje in de rug tijdens de 40 dagen voor Pasen. Het was een app waarin bewustwording, bezinning en online fondsenwerving hand in hand gaan en die gebruikers inspireerde.

User Experience

De gebruiker zou altijd centraal moeten staan bij het design van websites, applicaties en andere digitale tools of programma’s. Hoe creëer je de beste user experience?

Lees meer
afbeelding schermen fondsen werven

Doordachte navigatie en beloning

Met een eigen iconenserie maakten we de navigatie van de app zo eenvoudig mogelijk. Bovendien gebruikten we de iconen om de gebruiker te belonen. In de app waren besparingstips te vinden. Wanneer deze werden opgevolgd, hield de app bij hoeveel er was gespaard, en bij verschillende geldbedragen werd de gebruiker ‘beloond’ met telkens een ander icoon. Dit motiveerde de gebruiker om de app te blijven gebruiken.

iconen fondsen werven

Het resultaat

En niet onbelangrijk, het resultaat: iets waar we graag meer over vertellen. Want resultaat was er zeker! Tijdens de 40 dagen tijd werd de app ruim 32.000 keer gedownload. Hiermee bemachtigde de app een spot in de top 10 gratis apps in de App Store. En niet te vergeten, het doel van deze app: fondsen werven. Ook hierin was het succes van de app zeker te zien, want er werd tijdens de 40 dagen tijd alleen al 13.000 euro opgehaald voor de goede doelen!

Iconen_RedWeb_V0_1

Steuntje in de rug

Hoe overtuig jij je potentiële donateurs? Welke kanalen zet je in voor fondsenwerving? We denken graag mee over de mogelijkheden!

Jannis Lootens mask Vraag 't Jannis

Steuntje in de rug

Hoe overtuig jij je potentiële donateurs? Welke kanalen zet je in voor fondsenwerving? We denken graag mee over de mogelijkheden!

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan