fbpx
Terug

Deze SEO-fouten moet je vermijden bij een website redesign

SEO

Het project van een website redesign kan mislukken als de strategie voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) niet serieus genomen wordt. De kans bestaat dat een website na een redesign (tijdelijk) wat verkeer verliest en daalt in posities. Echter, je kunt voorkomen dat posities in gevaar komen door tijdens het redesign project rekening te houden met de SEO strategie. We bespreken een aantal SEO-fouten die je beter kunt vermijden bij het herontwerpen van je website.

Deze blog is geschreven door Jeroen op 30 juni 2022

Vermijd deze 6 SEO-fouten

Je kunt je posities in de zoekmachine verbeteren, het bouncepercentage verlagen en meer klanten bereiken door de volgende SEO-fouten te vermijden, terwijl je het uiterlijk van de website vernieuwt.

1. Het verwijderen of wijzigen van goede content

Sommige teams maken de fout om helemaal opnieuw te beginnen bij het aanpassen van hun website en branding. Te veel wijzigingen kunnen echter van invloed zijn op jouw bestaande hoge posities in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). Hoge posities in de zoekresultaten helpen om merkbekendheid, verkeer en leads te genereren, dus die moet je proberen te behouden.

Wanneer je jouw website opnieuw ontwerpt, moet je goed scorende content niet wijzigen of schrappen. Als je jouw best presterende content namelijk niet behoudt, dan kan dit ten kosten gaat van het volgende:

  • Featured snippets (opgemaakte inhoud die bovenaan SERP’s verschijnt);
  • Inkomende links (die lezers naar jouw pagina’s leiden);
  • Toekomstig websiteverkeer.

Het kan maanden of zelfs jaren duren om je posities in de zoekmachines te verbeteren. Als je de inhoud op een pagina wijzigt, zullen zoekmachines deze inhoud opnieuw beoordelen. Het algoritme bepaalt bijvoorbeeld of de inhoud nog steeds relevant is voor de zoekintentie van de gebruiker. De zoekintentie geeft aan wat de gebruiker verwacht te vinden tijdens een zoekopdracht.

Als de pagina niet meer bestaat of er drastisch anders uitziet dan voorheen, kan de zoekmachine besluiten dat deze niet langer relevant is voor de zoekintentie (en -opdracht) van de gebruiker. Dan kan de zoekmachine jouw inhoud degraderen. Naarmate je rankings dalen, kan het zijn dat je moeite hebt om online klanten te bereiken en dat wil je natuurlijk niet.

Als mensen jouw pagina’s bezoeken en besluiten dat de inhoud niet relevant is voor hun behoeften, zullen ze vertrekken. Je bouncepercentage zal stijgen naarmate mensen de website verlaten zonder een volgende pagina te bezoeken. Een hoog bouncepercentage kan van invloed zijn op de organische posities in de zoekmachine.

Om rekening te houden met bovenstaande factoren moet je er tijdens een redesign voor zorgen dat:

  • Je analyses bekijkt;
  • Je bepaalt wat de populairste pagina’s zijn;
  • Je pagina’s met een laag bouncepercentage noteert;
  • Je bepaalt welke pagina’s de hoogste conversieratio hebben.

Om bestaande posities te behouden kun je deze pagina’s beter niet verwijderen of wijzigen.

2. Het negeren van laadtijden en mobiele optimalisaties

Google bepaalt of je jouw bezoekers de best mogelijke gebruikerservaring (UX) biedt bij het beoordelen van jouw website. Een positieve UX geeft aan dat jouw website bijvoorbeeld een duidelijke navigatie heeft en gemakkelijk in de omgang is. Het verbeteren van de gebruikerservaring zal bezoekers aanmoedigen om te blijven hangen en te verkennen. De gemiddelde bezoektijd om de website zal toenemen, waardoor jouw positie in de zoekresultaten wordt verbeterd.

Bij het beoordelen van de UX van jouw website houden zoekmachines rekening met de laadtijden van de pagina’s. Hoewel het niet veel lijkt; een vertraging van een seconde laadtijd op mobiele apparaten, kan de conversieratio met 20% verminderen. Daarnaast is de kans groot dat bezoekers met een slechte mobiele ervaring in de toekomst niet meer terugkeren om een aankoop te doen.

Google beoordeelt sinds een aantal jaren allereerst de mobiele versie (boven desktop) van een website bij het bepalen van de positie (mobile first indexing). Als je begint met het updaten van een website, zorg er dan voor dat deze voor mobiel geoptimaliseerd en snel is. Je kunt jouw website door Google PageSpeed Insights en Mobile Friendly Checker halen om dat te controleren.

Je kunt ook overwegen om met een bureau of team samen te werken die gespecialiseerd zijn in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het (her)ontwerpen van websites. Zij kunnen jouw website opnieuw ontwerpen en ervoor zorgen dat jouw rankings verbeteren in plaats van dalen.

3. Het negeren van Core Web Vitals

Om ervoor te zorgen dat websites de best mogelijke gebruikerservaring bieden, gebruikt Google de Core Web Vitals om de UX te beoordelen. Houd bij het herontwerpen van jouw website rekening met de volgende ranking factoren:

  • Grote pagina-elementen verwijderen (die van invloed zijn op de snelheid);
  • Verbeter de webhosting (indien mogelijk);
  • Onnodige scripts van derden verwijderen;
  • Lazy loading implementeren voor inhoud onder de vouw;
  • Attribuutformaten gebruiken voor media;
  • Ervoor zorgen dat de website mobielvriendelijk is;
  • Een SSL-certificaat gebruiken.

Als je begint met het bijwerken van jouw website en het verbeteren van de UX, moet je ook rekening houden met onverwachte 404’s. Dit is een fout die aangeeft dat een opgevraagde pagina niet beschikbaar is. Als je de juiste pagina niet kunt vinden, moet je bezoekers doorverwijzen naar de homepage. Je moet de pagina’s dan omleiden met een redirect, zodat zoekmachines weten dat de inhoud is verplaatst. Omleidingen geven ook de eerdere SEO-waarde van de pagina door aan de nieuwe pagina. Als je dit niet correct doet, dan kan dit de UX in negatief opzicht beïnvloeden en zal het bouncepercentage stijgen.

4. Verouderde XML-sitemaps gebruiken

Om jouw inhoud te begrijpen, zullen zoekmachines een XML-sitemap beoordelen. Door de sitemap te bekijken, kunnen zoekmachines begrijpen hoe jouw website is gestructureerd. Zorg ervoor dat je ook de sitemap bijwerkt terwijl je jouw website opnieuw ontwerp. Anders zullen de bots van de zoekmachine moeite hebben om jouw website te crawlen* en te indexeren. In feite zullen bots jouw website alleen crawlen als je aangeeft dat je de sitemap hebt bijgewerkt. Dien een sitemap opnieuw in bij Google Search Console om bots aan te moedigen jouw nieuwe website te beoordelen.

* het verkennen van websites door zoekmachinesoftware (bots) om de inhoud van sites te indexeren

5. Het negeren van website-analyses

Een van de grootste fouten is het negeren van analyses en websiteprestaties. Controleer jouw website op:

  • Posities van belangrijke zoekwoorden;
  • Snelheid van de pagina;
  • Bouncepercentages;
  • Conversieratio;
  • Klikfrequenties (CTR).

Door deze gegevens te bekijken en te analyseren kun je bepalen welke wijzigingen je moet aanbrengen bij het optimaliseren van de SEO, bijvoorbeeld het verbeteren van de snelheid door het comprimeren van afbeeldingen.

6. Het focussen op behouden in plaats van verbetering

Wanneer je deze SEO tips begint toe te passen, zorg er dan ook voor dat je je niet alleen richt op het behouden van de SEO van de website. Zoek daarnaast ook naar manieren on de SEO te verbeteren. Stilstaan is achteruitgaan. Controleer jouw website bijvoorbeeld op de volgende punten:

  • Ontbrekende titels, beschrijvingen en alternatieve tekst;
  • Pagina’s zonder backlinks;
  • Afbeeldingen die te groot zijn;
  • Pagina’s die te lang duren om te laden;
  • Gebroken links;
  • Duplicate content.

De titels en beschrijvingen verschijnen in de zoekresultaten (SERP’s). Sterke titels en beschrijvingen kunnen mensen aanmoedigen om op jouw resultaat te klikken. Als je meer klikken genereert laat je de zoekmachine weten dat je interessant bent en dat kan de posities in de resultaten verbeteren.

Backlinks zijn links die op andere websites verschijnen en verwijzen naar inhoud op jouw website. Als je relevant backlinks verzamelt en veel mensen klikken door naar jouw website, dan zal dat ook positieve invloed hebben op de posities in de zoekresultaten. Ondertussen controleert Google jouw website op unieke inhoud. Bij duplicate content word je gestraft door Google met lagere posities tot gevolg.

Klaar om opnieuw te ontwerpen: vermijd deze grootste SEO-fouten

Het behouden van het organische verkeer moet prioriteit hebben tijdens een website redesign, want terugkerende SEO-fouten kunnen de posities in de zoekmachine in negatief opzicht beïnvloeden. Door een alomvattende SEO-strategie te volgen, zorg je ervoor dat jouw nieuw ontworpen website klanten blijft bereiken, nieuwe klanten aantrekt en deze laten converteren.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions

Iconen_RedWeb_V0_1

Hulp nodig?

Heeft jouw website een redesign nodig? Of heb je hulp nodig bij een SEO migratie? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Bert Wisniewski mask Neem contact op

Hulp nodig?

Heeft jouw website een redesign nodig? Of heb je hulp nodig bij een SEO migratie? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan