10 tips voor meer sollicitaties via jouw werken-bij-pagina
Het (online) werven van nieuwe medewerkers. Het is voor bijna alle bedrijven een pain in the ass in 2022. Mocht een potentiële sollicitant plots jouw website bezoeken, dan wil je deze beleving zo perfect mogelijk maken. Onze UX/UI designer Herman en developer René delen 10 onderdelen die niet mogen ontbreken op jouw werken-bij-pagina.
Wat verstaan we onder een werken-bij-pagina?
Een werken-bij-pagina, of werken-bij-website, is veel meer dan een opsomming van je openstaande vacatures. Het is de online plek waar je laat zien wie jij als werkgever bent. Je stelt jezelf als het ware voor aan de bezoeker van de pagina, mogelijk je nieuwste werknemer-aanwinst. Wat maakt het werken bij jouw organisatie uniek? Hoe kijken huidige werknemers tegen hun werkgever aan? De onderdelen die niet mogen missen zijn:
- Een goed verhaal (waarom doet jouw organisatie wat het doet?)
- Medewerkers aan het woord. Een verhaal vanuit de ‘top’ is leuk, maar bezoekers zien verhalen vanuit medewerkers als een stuk meer betrouwbaarder.
- Niet te missen: de vacatures natuurlijk
Wat maakt een werken-bij-pagina sterk naast de standaard onderdelen zoals hierboven genoemd?
1. Echt is het sleutelwoord
Overtuig mensen met echte verhalen, echte mensen (collega’s) en echte voorbeelden. Mensen kijken snel door niet realistische beschrijvingen heen. Terwijl een echt verhaal raakt! Zo voorkom je bovendien scheve verwachtingen. En gebruik humor. Het leven is leuk, dus dat zou werk ook moeten zijn!
Een goed voorbeeld zijn de video’s die Netflix om haar werken bij pagina heeft staan. Hierin gaan verschillende medewerkers met elkaar in gesprek, en bespreken zij verschillende stellingen over het werken bij Netflix.
2. Wees herkenbaar vanuit je campagne
Draai je een campagne om de doelgroep te verleiden naar jouw werken-bij-pagina, zorg er dan voor dat je werken-bij-pagina’s naadloos aansluiten bij die campagne. Zo creëer je herkenning en een zachte landing voor de doelgroep die nu bij je binnen kijkt. Herkenning zorgt voor betrouwbaarheid, en daarmee een grotere kans op succes.
3. Voeg structured data toe aan je vacaturepagina’s
Structured data, een standaard format dat informatie deelt over de pagina met Google. Door zogeheten ‘JobPosting’ structured data toe te voegen aan je pagina vergroot je de kans dat jouw vacatures ook binnen de zoekresultaten van Google zichtbaar worden. Hoe je structured data toevoegt aan je pagina’s lees je hier.
4. Laat de werken-bij-pagina en de vacaturepagina’s verschillen
Een werken-bij-pagina bevat vacatures, maar dat betekent niet dat de pagina er hetzelfde uit moet zien als de vacaturepagina’s. Een werken-bij-pagina moet jouw merk uitstralen. Dit moet terugkomen in content, maar ook zeker in design.
5. Voeg logische filters toe aan je vacaturepagina
Gebruikservaring, het is één van de belangrijkste onderdelen van een website. Dit geldt ook voor de werken-bij-pagina(‘s). Wanneer het zoeken naar de juiste vacature irritaties oplevert, is de kans dat de bezoeker verder zoekt minimaal. Voorkom dit en zorg voor de juiste en logische filters. En natuurlijk, zorg dat de filters zowel op desktop als mobiel fijn werken. Klinkt misschien als common sense, maar we zien het toch nog vaak mis gaan 😉
6. Zorg voor sterke vacatureteksten
Als een bezoeker geïnteresseerd is in een functie, zul je hem of haar met je vacaturetekst moeten overtuigen iets van zich te laten horen. Maak het makkelijk, laat zien wie je bent, wat je vraagt en wat je te bieden hebt.
Uit recent onderzoek weten we dat een aantal punten en informatie in het bijzonder belangrijk zijn in een vacature. Dat zijn, in volgorde van hoe belangrijk ze gevonden worden door kandidaten:
- Salaris
- Locatie
- Verantwoordelijkheden
- Functietitel
- Reputatie van / informatie over werkgever
- Mogelijkheid tot thuiswerken, wel of niet
- Bedrijfscultuur
- Secundaire voorwaarden / ‘job perks’
Tip: wees realistisch. We willen allemaal een jonge werknemer, met wél 5 jaar ervaring. Deze eisen binnen een vacaturetekst zijn niet realistisch.
Bol.com speelt daar leuk om in, door juist ook aan te geven wanneer een vacature niet bij je past
7. Geen passende vacatures? Geen probleem met een job alert
Iets wat elk bedrijf eigenlijk wil: sollicitanten/geïnteresseerden die een bericht sturen, zelfs als er op het moment geen passende vacature is. Dit betekent namelijk dat mensen graag bij de organisatie willen werken! Om deze potentiële medewerkers niet zomaar weg te laten lopen, is het verstandig om een job alert in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld een periodieke mail zijn met de nieuwste vacatures, of een directe mail wanneer iemand zich heeft aangemeld bij een specifieke vacature. Erg handig voor functies waar veel mensen nodig zijn en/of met een hoog verloop.
8. Zorg voor een juiste koppeling met je recruitment software
Heb je veel vacatures? Grote kans dat je gebruikt maakt van een recruitment software/ATS (Applicant Tracking System). Zorg bij gebruik dat de integratie/koppeling juist is ingeregeld. Zo heb je alle data juist en overzichtelijk onder elkaar. Ander voordeel: het maakt het draaien van (dynamische) retargeting campagnes een stuk makkelijker.
9. Voorkom onnodig zoekgedrag
Irritaties, die moeten we voorkomen. Eén van die irritaties is vaak het niet kunnen vinden van de volgende actie. De bezoeker moet als het ware door een funnel lopen, zonder na te denken waar hij/zij op moet klikken. Voorkom dat de bezoeker zelf op zoek moet naar de volgende actie (bijv. de sollicitatiebutton, of het sollicitatieproces).
Extra tip: maak gebruik van simpele stappen. Voorkom dat iemand e-mailadressen moet kopiëren en vacaturenummers moet onthouden.
10. Video is altijd goed
Snelle content, we houden ervan. Zeker de jongere generaties weten niet beter. Een werken-bij-pagina is een uitgelezen plek om jouw doelgroep mee te nemen via video. Bovendien het middel om een eerlijk kijkje achter de schermen van je organisatie te laten nemen en te laten zien we jullie echt zijn.
Check, en door!
Zo, een hele lijst met tips voor jouw werken-bij-pagina. Samen eens kijken hoe we jouw pagina naar een hoger niveau kunnen tillen? Laten we eens sparren!
Maak een afspraak met Jannis