fbpx
Terug

Wat is de eerste stap in het zoekmachine optimalisatie proces?

Het begrip zoekmachine optimalisatie hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen, en dat het belangrijk is voor de vindbaarheid van een website weten de meesten van ons ook wel. Maar dan de volgende stap, waar begin je? In deze blog nemen wij je mee naar het begin van het zoekmachine optimalisatie proces. Sit back, relax, want straks kan ook jij vol aan de bak met de optimalisatie van jouw website!

Deze blog is geschreven door Redmatters op 12 februari 2023

Update: februari 2023

Oke, wat is zoekmachine optimalisatie dan precies?

Wat is zoekmachine optimalisatie?: ‘Zoekmachine optimalisatie is de vertaling van de engelse term ‘Search Engine Optimization (SEO)’’. Zoekmachine draait om een aantal aspecten. Simpel gezegd houdt het zoekmachine optimalisatie proces het volgende in: het doel om hoger zichtbaar te worden in de zoekmachines door het structureel optimaliseren van je website. Denk bij zoekmachines aan Yahoo, Bing en natuurlijk de grootste: Google. Via deze kanalen kunnen mensen op jouw site terecht komen. Op die plekken moet je dus zo goed mogelijk vindbaar zijn!

Hoe optimaliseer ik mijn website? 

Het optimaliseren van je website kan op twee manieren: (1) on-page en (2) off-page.

  • On-page optimalisaties

    On-page SEO zijn optimalisaties van verschillende, vaak technische, onderdelen van de website. Een hogere ranking in de zoekresultaten van Google worden niet alleen behaald door het gebruik van de juiste zoekwoorden en content. Google hanteert vele factoren waarop een ranking wordt bepaald. Hoeveel invloed een bepaald onderdeel of kenmerk heeft op de ranking is niet bekend. Belangrijke on-page SEO onderdelen waarop Google de ranking beoordeeld, zijn: 

    1. De veiligheid van een website (HTTPS).
    2. De snelheid op desktop en mobiel (waar de mobiele snelheid erg belangrijk is voor Google)
    3. De mobiel vriendelijkheid van de website. Ontwerp vanuit de mobile first gedachte. 
    4. De technische SEO onderdelen: onder andere de geoptimaliseerde meta-descriptions, toevoegen van keywords en juiste gebruik van H-titels.
  • Off-page optimalisaties

    Dit is optimalisatie gericht op kenmerken van buiten de website. Denk hierbij aan zogenaamde ‘sociale signalen’. Het helpt wanneer je vermeld wordt op social media, omdat dit de autoriteit van je website doet vergroten. Je kunt als bedrijf niet meer om social media heen. Het belangrijkste off-page kenmerk zijn de backlinks. Dit zijn links die vanaf een andere website naar jouw website linken. Google ziet hierdoor dat jouw website relevant is, en autoriteit heeft. Schrijf/plaats actuele, relevante en unieke content, waar andere websites naar kunnen linken.

Let wel op: zoekmachine optimalisatie mag nooit ten kosten gaan van de beleving die klanten ervaren op de website. Ga daarom bij de optimalisatie van je website altijd na of de ervaring van klanten verbeterd wordt door de verandering die je aanbrengt en er niet op achteruit gaat.

Voorbeeld

Een tekst is voor SEO geschikt, maar is niet goed leesbaar voor de bezoekers omdat je voortdurend zoekwoorden gebruikt. Dan levert het geen verbetering op voor de gebruiker. Niet alleen de gebruikservaring neemt hierdoor af, ook heeft Google dit anno 2021 door. Dit zal vervolgens juist een negatief effect op je vindbaarheid hebben. 

Zoekmachine optimalisatie - SEO - zoektermanalyse - verschil organisch en betaald

Verdeling advertenties (rood) en organische zoekresultaten (oranje)

Hoger ranken in Google

Om nog even terug te komen op de vindbaarheid in Google. Wat voor invloed heeft de ranking van jouw website in Google op het aantal mensen dat doorklikt naar jouw website? Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie organische zoekresultaten (dus niet de betaalde resultaten) goed zijn voor ongeveer 50% van het doorklikpercentage (Click Through Ratio, CTR). De CTR van de resultaten na de top 3 dalen drastisch, zoals te zien in de afbeelding hieronder. Staat jouw website nog niet in de top 3 zoekresultaten? Lees dan gauw verder! Want wij helpen je op weg met de eerste stappen.

Zoekmachine optimalisatie - SEO - zoektermanalyse - zoekresultaten

De daling van de CTR na de eerste posities

We beginnen met een zoektermanalyse

Allright, we weten nu dus waarom het belangrijk is om bovenaan de ranking te staan. Aan de slag dus! Het zoekmachine optimalisatie proces begint met een zoektermanalyse – ook wel zoekwoorden onderzoek genoemd. Om de vindbaarheid van jouw website in Google te verbeteren, is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: op welke zoektermen, die gebruikers van de zoekmachines gebruiken, wil ik gevonden worden? Het beantwoorden van deze vraag begint bij het doen van onderzoek naar je doelgroep. Wat zijn de behoeftes van de doelgroep? En welke zoektermen gebruiken ze om deze behoeftes te vervullen?

Het vervullen van een behoefte omschrijven we als de weg die een bezoeker aflegt, ook wel de customer journey genoemd. Een persoon doorloopt een proces waarin over het algemeen meerdere zoekopdrachten worden gedaan. Deze zoekopdrachten kunnen verschillen van een concrete zoekopdracht, tot een vraag. Doormiddel van zoekmachine optimalisatie probeer je in te spelen op dit proces door de focus te leggen op de juiste zoekwoorden. Repareer jij elektrische fietsen? Dan is het niet verstandig om de focus te leggen op algemene zoektermen zoals ‘elektrische fiets’ of ‘concrete zoektermen als elektrische fiets kopen’. Daarentegen is een zoekterm zoals ‘hoe repareer ik een elektrische fiets accu?’ wel erg interessant. Welke zoekwoord(en) uiteindelijk het beste geschikt zijn hangen onder andere af van het maandelijks zoekvolume en de positie van jouw website per zoekterm. 

De stappen van een zoektermanalyse nogmaals concreet op een rij:

  1. Doelgroepanalyse

  2. Selectie potentiële zoektermen

  3. Beoordelen o.b.v. volume en ranking

  4. Zoektermen selecteren 

Wist je dat 89% van de aankoopprocessen begint met een online zoekopdracht?

Fleishman Hillard

Wat levert een zoekwoorden onderzoek op?

Leuk zo’n analyse, maar wat levert het mij op? Een zoektermanalyse levert naast de zoektermen belangrijke inzichten op. Uit de analyse wordt namelijk duidelijk wat de behoeftes van de doelgroep zijn. Deze behoeftes zijn belangrijk, en niet alleen voor je SEO activiteiten, maar ook voor de rest van de bedrijfsvoering. Op deze manier stel je namelijk de klantbehoeften in jouw organisatie centraal.

Een zoektermanalyse door Redmatters wordt opgeleverd in een document, dat de volgende resultaten bevat:  

  1. 10 zoektermen, inclusief volume en ranking per zoekterm.
  2. Alle benodigde informatie met betrekking op de zoektermanalyse.
  3. Een advies over mogelijke vervolgstappen.

Zoektermanalyse, that’s it?

Om maar meteen duidelijk te zijn: nee, met een zoektermanalyse komen niet al je dromen uit en zul je ook niet direct naar de eerste plek in Google schuiven. Maar een zoektermanalyse geeft wel de gewenste, en tevens essentiële, basis voor jouw website. Een basis waarin duidelijk is wat de behoeften van de doelgroep is en met welke zoektermen zij deze wil vervullen. De zoektermen zullen het uitgangspunt zijn voor jouw SEO activiteiten en deels voor de content op jouw website. Zo vormen de zoektermen die uit de analyse naar voren zijn gekomen de mogelijkheid om blogs over te schrijven of te gebruiken in Google Ads. Schrijf per zoekterm een relevante en informatieve blog om op de website te kunnen plaatsen. Zo zet je gemakkelijk een stap dichter naar het uiteindelijke doel: de vindbaarheid van jouw bedrijf in de zoekmachines vergroten.

Hulp nodig met de optimalisatie van jouw website? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Iconen_RedWeb_V0_1

Ik wil die toppositie!

Ga jij de uitdaging aan om hoog te ranken in de zoekmachines? Wij helpen je!

Denise Hamstra mask Met Denise naar de top

Ik wil die toppositie!

Ga jij de uitdaging aan om hoog te ranken in de zoekmachines? Wij helpen je!

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan