Terug

Wat is de eerste stap in zoekmachine optimalisatie, waar begin je?

Het begrip zoekmachine optimalisatie hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen, en dat het belangrijk is voor de vindbaarheid van een website weten de meesten van ons ook wel. Maar dan de volgende stap, waar begin je? In deze blog nemen wij je mee naar het begin van het zoekmachine optimalisatie proces. Sit back, relax, want straks kan ook jij vol aan de bak met de optimalisatie van jouw website!

Deze blog is geschreven door Lars Kamsteeg op 26 maart 2020.

Update: maart 2020

Oke, wat houdt zoekmachine optimalisatie dan in?

Wat is zoekmachine optimalisatie?: ‘Zoekmachine optimalisatie is de vertaling van de engelse term ‘Search Engine Optimization (SEO)’’. Simpel gezegd houdt zoekmachine optimalisatie het volgende in: hoger zichtbaar worden in de zoekmachines. Denk bij zoekmachines aan Yahoo, Bing en natuurlijk de grootste: Google. Via deze kanalen kunnen mensen op jouw site terecht komen. Op die plekken moet je dus zo goed mogelijk vindbaar zijn! 

Het optimaliseren van je website kan op twee manieren: on-page en off-page.

 1. On-page
  Zijn inhoudelijke kenmerken van je website, zoals teksten en afbeeldingen die gebruikt worden op je website. Maar denk hierbij ook aan de laadsnelheid van de pagina’s en de mobielvriendelijkheid van je website.
 2. Off-page
  Optimalisatie betreft kenmerken van buiten de website. Denk hierbij aan zogenaamde ‘sociale signalen’. Het helpt wanneer je vermeld wordt op social media, omdat dit de autoriteit van je website doet vergroten. Je kunt als bedrijf niet meer om social media heen.Het belangrijkste off-page kenmerk zijn de backlinks. Dit zijn links die vanaf een andere website naar jouw website linken. Google ziet hierdoor dat jouw website relevant is, en autoriteit heeft. Schrijf/plaats actuele, relevante en unieke content, waar andere websites naar kunnen linken.

Let wel op: het optimaliseren van een website mag nooit ten kosten gaan van de beleving die klanten ervaren op de website. Ga daarom bij de optimalisatie van je website altijd na of de ervaring van klanten verbeterd wordt door de verandering die je aanbrengt en er niet op achteruit gaat. Voorbeeld: een tekst is voor SEO geschikt, maar is niet goed leesbaar voor de bezoekers omdat je voortdurend zoekwoorden gebruikt. Dan levert het geen verbetering op voor de gebruiker. Niet alleen de gebruikservaring neemt hierdoor af, ook heeft Google dit anno 2020 door. Dit zal vervolgens juist een negatief effect op je vindbaarheid hebben. 

Zoekmachine optimalisatie - SEO - zoektermanalyse - verschil organisch en betaald

Hoog ranken in Google

Om nog even terug te komen op de vindbaarheid in Google. Wat voor invloed heeft de ranking van jouw website in Google op het aantal mensen dat doorklikt naar jouw website? Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie organische zoekresultaten (dus niet de betaalde resultaten) goed zijn voor ongeveer 50% van het doorklikpercentage (Click Through Ratio, CTR). De CTR van de resultaten na de top 3 dalen drastisch, zoals te zien in de afbeelding hieronder. Staat jouw website nog niet in de top 3 zoekresultaten? Lees dan gauw verder! Want wij helpen je op weg met de eerste stappen.

Zoekmachine optimalisatie - SEO - zoektermanalyse - zoekresultaten

We beginnen met een zoektermanalyse

Allright, we weten nu dus waarom het belangrijk is om bovenaan de ranking te staan. Aan de slag dus! Het SEO proces begint met een zoektermanalyse. Om de vindbaarheid van jouw website in Google te verbeteren, is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: op welke zoektermen, die gebruikers van de zoekmachines gebruiken, wil ik gevonden worden? Maak voor jezelf een lijstje met deze 10 zoektermen.

Jij, als opdrachtgever, hebt aangegeven welke zoektermen volgens jou belangrijk zijn. Nu kan Redmatters beginnen met de zoektermanalyse. Deze analyse richt zich op jouw doelgroep. Wat zijn de behoeftes van de doelgroep? En welke zoektermen gebruiken ze om deze behoeftes te vervullen?

Concreet zoeken we voor je uit:

 • Welke zoektermen gebruikt jouw doelgroep om de behoeftes te vervullen?
 • Op welke 10 zoektermen wordt jouw organisatie het vaakst gevonden worden in de zoekmachines? Op basis van:
  • Het zoekvolume per zoekterm. Dus hoe vaak wordt de zoekterm maandelijks gebruikt?
  • De positie van jouw website in Google per zoekterm (op het moment van de analyse).

De 10 zoektermen vanuit jouw als opdrachtgever zullen tijdens de gehele analyse worden meegenomen.

Wist je dat 89% van de aankoopprocessen begint met een online zoekopdracht?

Fleishman Hillard

What is in for me?

Leuk zo’n analyse, maar wat levert het mij op? Een zoektermanalyse levert naast de zoektermen belangrijke inzichten op. Uit de analyse wordt namelijk duidelijk wat de behoeftes van de doelgroep zijn. Deze behoeftes zijn belangrijk, en niet alleen voor je SEO activiteiten, maar ook voor de rest van de bedrijfsvoering. Op deze manier stel je namelijk de klantbehoeften in jouw organisatie centraal.

De zoektermanalyse wordt opgeleverd in een document, dat de volgende resultaten bevat:  

 1. 10 zoektermen, inclusief volume en ranking per zoekterm.
 2. Alle benodigde informatie met betrekking op de zoektermanalyse.
 3. Een advies over mogelijke vervolgstappen.

Zoektermanalyse, that’s it?

Om maar meteen duidelijk te zijn: nee, met een zoektermanalyse komen niet al je dromen uit en zul je ook niet direct naar de eerste plek in Google schuiven. Maar een zoektermanalyse geeft wel de gewenste, en tevens essentiële, basis voor jouw website. Een basis waarin duidelijk is wat de behoeften van de doelgroep is en met welke zoektermen zij deze wil vervullen. De zoektermen zullen het uitgangspunt zijn voor jouw SEO activiteiten en deels voor de content op jouw website. Zo vormen de zoektermen die uit de analyse naar voren zijn gekomen de mogelijkheid om blogs over te schrijven of te gebruiken in Google Ads. Schrijf per zoekterm een relevante en informatieve blog om op de website te kunnen plaatsen. Zo zet je gemakkelijk een stap dichter naar het uiteindelijke doel: de vindbaarheid van jouw bedrijf in de zoekmachines vergroten.

Hulp nodig met de optimalisatie van jouw website? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Iconen_RedWeb_V0_1

Ik wil die toppositie!

Ga jij de uitdaging aan om hoog te ranken in de zoekmachines? Wij helpen je!

Denise Hamstra mask Met Denise naar de top

Ik wil die toppositie!

Ga jij de uitdaging aan om hoog te ranken in de zoekmachines? Wij helpen je!

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask
giphy with tags: waving

Hallo!

Leuk dat je contact met ons wil. Hoe kunnen we je helpen?

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan