fbpx
Terug

Keyword research in 4 stappen

Elke minuut worden er wereldwijd bijna 4.500.000 zoekopdrachten geplaatst via Google. Elke zoekopdracht heeft een intentie: een adres vinden, producten vergelijken of herinneren hoe die ene auto er ook alweer uitzag. We noemen dit de zoekintentie. Wat dit te maken heeft met Keyword Research en waarom dit bruikbaar is voor jou, lees je in dit blog.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 01 februari 2021

Update: februari 2021

Wat is een zoekintentie?

De zoekintentie is de reden, het doel of de behoefte achter een zoekopdracht. Met zoveel zoekopdrachten per minuut, zijn er ook veel verschillende zoekintenties. Over het algemeen kunnen we een drietal soorten zoekintenties onderscheiden*:

  • Transactionele zoekintentie: hier zit een aankoopintentie achter. 
  • Informatieve zoekintentie: de gebruiker is op zoek naar informatie. 
  • Navigationele zoekintentie: de gebruiker zoekt heel gericht naar een specifieke website of een onderdeel/pagina van deze specifieke website.  

Een zoekintentie is lastig in te schatten. Iemand die in Google afbeeldingen ‘blauwe Fiat’ intypt, kan op zoek zijn naar een blauwe Fiat en wil graag meer informatie vinden. Maar hij of zij kan ook een afbeelding van een blauwe Fiat nodig hebben voor een presentatie. 

Blauwe fiat - keyword research - zoekintentie

Wat kan ik met zoekintenties?

Waarom zou je willen weten wat de zoekopdrachten van jouw doelgroep zijn, en met welke intentie ze worden gebruikt? Omdat je met deze informatie je vindbaarheid kunt vergroten en je advertenties beter op je doelgroep kunt afstemmen. Jij wil aanwezig en zichtbaar zijn op de plekken waar jouw doelgroepen hun keuzes maken. Met 4,5 miljoen zoekopdrachten per minuut is het lastig om te bepalen waar je dan zichtbaar moet zijn. Om dit duidelijk te krijgen doen we een keyword research/keyword onderzoek, in het Nederlands zoekwoorden onderzoek/-analyse genoemd. 

Wat is keyword research?

Keyword research is het proces van het ontdekken van woorden en zinnen die mensen gebruiken in zoekmachines, zodat je je content hierop kan richten en zodoende hoog in de ranking komt voor deze zoekwoorden**. Tijdens dit keyword onderzoek gaan we op zoek naar woorden en zinnen die passen bij jouw merk, product of dienst. 

In een zoektermen onderzoek zijn vier onderdelen belangrijk: 

  1. De zoekterm
  2. Het volume (hoe vaak wordt er op gezocht)
  3. De concurrentie (proberen veel websites te ranken op deze zoekterm?)
  4. De huidige ranking (hoe hoog rankt mijn website momenteel voor deze zoekterm?)

Deze vier onderdelen bepalen of een zoekterm haalbaar en of relevant is voor jouw website. Wat ik daarmee bedoel? Heb je een zoekterm gevonden waar 10.000 mensen per maand naar zoeken, waar grote partijen als Bol.com en Amazon hoog op ranken en waar je momenteel een hele lage positie op hebt? Dan wordt het lastig om hier tussen zichtbaar te worden. Zeker wanneer je net start met SEO. Je website heeft nog een lage autoriteit. Heeft je website na een tijd een grote(re) autoriteit, dan kun je natuurlijk ook de strijd aan gaan op zoektermen met een hoog zoekvolume en zware concurrentie. 

Keyword Research

Gebruik van een keyword tool

De stappen van een keyword research (zoekwoorden onderzoek)

  1. Maak een lijst met relevante zoektermen

Hier komt de zoekintentie weer bij kijken. Waar zoekt jouw doelgroep naar, met welke intentie zoeken zij en wat willen ze bereiken? In deze stap ga je hier onderzoek naar doen. 

  1. Bekijk het volume, de concurrentie en ranking

Van elke zoekterm die je hebt gevonden onderzoek je het volume, de concurrentie en de ranking. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar. Het volume en de ranking kun je via de zoekwoordplanner van Google onderzoeken. 

Tip: een korte, generieke zoekterm heeft een hoog zoekvolume. Echter is de concurrentie hierop hoog, net zoals de advertentiekosten. Om deze concurrentie te ontlopen kun je gebruik maken van langere zoektermen (vaak korte zinnen en vragen). Dit noemen we long tail keywords. Hierop is de concurrentie lager, en zul je eerder op de topposities in de zoekmachines ranken.  

  1. Selecteer de haalbare zoektermen

Je hebt nu verschillende zoektermen op een rij. Nu is het tijd om keuzes te maken. Op welke zoektermen ga je je richten? Denk hierbij aan de haalbaarheid van de zoektermen. Begin je net met SEO, en heeft je website nog geen hoge autoriteit, kies dan langere zoektermen met een lager zoekvolume en minder concurrentie. 

  1. Content is key

Je weet op welke zoektermen je gevonden wil worden. De volgende stap is het schrijven van unieke, relevante en actuele content. Schrijf echt vanuit de zoekintentie van jouw doelgroep: tegen welke problemen lopen zij aan, wat zijn zoektermen waarop zij zoeken maar waar ze eigenlijk geen antwoord vinden? Probeer op deze manier content te delen. Daarnaast is het goed om op je website de huidige content te optimaliseren met de zojuist gekozen zoektermen. 

De vervolgstappen

Een keyword research is de basis van veel SEO onderdelen. We kunnen deze SEO onderdelen nu gaan uitvoeren, met als uiteindelijke doel een hoge ranking op de geselecteerde zoektermen. Vergeet niet om nieuwe zoektermen toe te voegen gaandeweg. En onthoudt: content is key! 

Kun je hulp of advies gebruiken bij het doen van een keyword research of een bijbehorende contentstrategie/kalender? Ik kijk graag met je mee! 

Bronnen: 

* https://letterzaken.nl/ontdek-kracht-zoekintentie/ 

** https://backlinko.com/keyword-research 

Iconen_RedWeb_V0_1

Samen aan de slag!

Samen een goede basis neerzetten voor al jouw SEO werkzaamheden? Onze online marketing experts helpen je graag.

Denise Hamstra mask Vraag 't Denise

Samen aan de slag!

Samen een goede basis neerzetten voor al jouw SEO werkzaamheden? Onze online marketing experts helpen je graag.

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan