fbpx
Terug

Hoe wordt jouw merk gezien?

Hoe ziet jouw merk eruit? Het antwoord op deze vraagt vormt de merkperceptie. Een merkperceptie wordt vaak onderzocht vanuit de doelgroep. Maar wij onderzoeken ook verschillende lagen binnen de organisatie. De uitkomst? Inzichten vanuit 3 hoeken die bijdragen aan de huidige merkperceptie is, en waar grote verschillen liggen. Deze informatie zien we als één van de onderdelen die jouw merkidentiteit vormt. 

Deze blog is geschreven door Redmatters op 01 september 2022 • Leestijd: 4 minuten

Een sterk merk

Uit onderzoek blijkt dat een sterk merk structureel beter uit een financiële crisis komt. Wij geloven dat een merk sterk is wanneer de 3 percepties op 1 lijn liggen. Een merk is niet slechts een marketingmiddel dat vanzelf zal aanslaan bij de doelgroep. Een merk is een perceptie dat constant in beweging blijft.

De 3 percepties die samen jouw merkperceptie vormen

Een merkperceptie wordt vaak opgezet en beleefd vanuit het management/DMU’s binnen een organisatie. Deze topdown perceptie is echter maar 1 van de 3 factoren die bepalen hoe jouw merk eruit ziet (en wordt gezien). De andere twee: interne (medewerkers)- en externe (klanten/doelgroep) perceptie vormen samen de belangrijkste percepties.

Waar gebruik je een merkidentiteit voor?

Met deze onderzoeksmethode willen we de huidige perceptie van management, klanten en medewerkers ophalen en vergelijken. Met de analyse van deze gegevens bepalen we de op waarheid berustende huidige identiteit. Met vragen als: ‘wat gaat er goed?’, ‘wat kan er beter?’ en ‘hoe?’ zien we per perceptie de toekomst, maken we de discrepanties helder en werkbaar. Op deze waarheden bepalen we ons strategisch merkplan, marketingdoelen en eventueel het marketingjaarplan. 

Het is ook een mooie basis voor bijvoorbeeld de re-branding met een afgestofte of opgewaardeerde visie, missie, why, how en what. Wat dan weer de basis is voor de nieuw elan, logo, kleuren, lettertype, etc.

1. Topdown perceptie

We willen voorkomen dat DMU’s binnen een organisatie een andere perceptie bij het merk hebben, dan de doelgroep en de medewerkers. Om de topdown perceptie te achterhalen houden we diepgaande interviews met eigenaren/founders/MT.

2. Interne perceptie

Je werknemers zijn de mensen die jouw merk uitdragen. Zij hebben veelal het contact met de doelgroep. De manier waarop zij het merk voelen of denken te zien, brengen zij over naar de doelgroep. Het creëren van een sterk merk begint bij de interne stakeholders. Alleen wanneer zij geloven in het merk en bereid zijn dit naar buiten te dragen, ben je in staat om een eenduidig en krachtig verhaal te verkopen. Betrokkenheid is hierbij ongelofelijk belangrijk. Wanneer werknemers écht betrokken zijn bij een merk, voelen ze zich creatiever, productiever en ondernemender. 

Om te achterhalen hoe de huidige medewerkers tegen het huidige merk aankijken, en welke gevoel de organisatie bij hen heeft, nemen we 1 op 1 interviews (anoniem) af. Ter aanvulling organiseren we een interactieve sessie, met medewerkers uit alle niveaus en afdelingen van het bedrijf.

3. Externe perceptie

De externe perceptie, misschien wel de meest interessante perceptie. Want ook al ervaren de topdown- en de interne perceptie het merk hetzelfde, als de externe perceptie (de klanten) deze niet of anders ervaren, gaat het nog mis. Om te komen tot deze externe perceptie doen we interviews met klanten/opdrachtgevers en/of onderzoeken naar de doelgroep. De uitkomst? Een echt beeld van jouw bedrijf. Echter ga je het niet krijgen.

Het einddoel

Hoe de huidige percepties er ook uitzien, we gaan voor een situatie waarbij alle percepties op 1 lijn liggen. Alleen dan heb je een sterk merk!

3 merkpercepties als basis voor de merkidentiteit

Aan de slag met jouw merkperceptie?

Klinkt top! Samen met onze merkstrategen stellen we een maatwerk plan op om de merkperceptie van jouw organisatie duidelijk te krijgen.

Bert Wisniewski mask Bert vertelt je graag meer!

Aan de slag met jouw merkperceptie?

Klinkt top! Samen met onze merkstrategen stellen we een maatwerk plan op om de merkperceptie van jouw organisatie duidelijk te krijgen.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan