fbpx
Terug

De kracht van design: een effectieve merkidentiteit

Beelden zeggen meer dan woorden. Dat is zó waar! Met design brengen we je verhaal tot leven. Dat is een supertof proces: al het denkwerk dat je verricht over je merk of organisatie wordt uitgewerkt in iets zichtbaars.

Deze blog is geschreven door Corine Venderbos op 18 juni 2021

Wat is jouw verhaal?

Design gaat dus niet alleen maar over hoe mooi, strak of verrassend je huisstijl of website eruit ziet. Het gaat vooral over het verhaal dat je wilt vertellen. Wie ben je? 

Jij wilt immers je doelgroep raken. Dat lukt nauwelijks met kwaliteiten als sneller, beter of goedkoper. Jij raakt je doelgroep wél als je je verhaal vertelt. Dus wat is dat verhaal? Wat is de unieke motivatie, wat drijft je en waarom moet iedereen dat weten? Je voelt bij het lezen van deze woorden – ‘motivatie’, ‘iedereen moet het weten’, ‘wat drijft je?’ – dat dit een andere snaar raakt dan als je alleen kenmerken van een product beschrijft. Vooral als je de woorden hardop leest, probeer maar eens. Deze woorden raken namelijk aan je emotie. Dat werkt anders dan woorden als ‘sneller’ of ‘goedkoper’, die meer verstandelijk zijn en aan het cognitieve gedeelte van je brein raken.

 

De kernemotie van jouw merk

We gaan op zoek naar de emotie die ten diepste hoort bij de organisatie. Dat is de kernemotie. Die komt uit het hart van de organisatie en dáármee kun je het hart van je doelgroep raken.

Je brein maakt een eerste selectie altijd op basis van emotie. Zo werken hersenen nou eenmaal. Het is onmogelijk om over elk detail zorgvuldig na te denken, dus hebben je hersenen een soort snelle route gemaakt om te bepalen waar ze wel en geen aandacht aan willen besteden. Dat gebeurt in je onderbewustzijn. Die keuze kan wel worden bijgestuurd door je ratio (we willen niet beweren dat iedereen een willoos slachtoffer is van emotie), maar het eerste gevoel bij een merk of organisatie is dan al ontwikkeld.

De kernemotie van merk of organisatie moet daarom sterk terugkomen in je merkidentiteit. Nog voordat er één argument is genoemd – bijvoorbeeld goede kwaliteit, duurzaam of handig – hebben mensen al een gevoel bij je dienst of product. Als dat inspeelt op iets wat zij ook belangrijk, mooi of prettig vinden, heb je hun aandacht al bijna te pakken.

Design gaat niet alleen over hoe iets eruit ziet

Thee is een mooi voorbeeld. Dat ziet er in het schap van de supermarkt al gezellig uit – wat een hele prestatie is. Nog voordat je weet welke smaak of merk het is, word je getrokken naar kleur en vorm die jij fijn vindt. Disney heeft ook een hele krachtige kernemotie met ‘verwondering’, dat zie je in alle uitingen terug.

Design gaat dus niet alleen over hoe iets eruit ziet, maar maakt vooral gebruik van hoe die emotionele routes werken in de hersenen van je doelgroep. Dat kun jij gebruiken om effectief op te vallen tussen alle andere informatie die je doelgroep ziet. Op die manier is goed design niet alleen maar een aantrekkelijk visueel jasje, het is vooral een pakkende vertaling van je verhaal.

Hoe creëren we zo’n krachtig design?

De eerste stap is een creatieve kick-off samen met jou. Altijd ontzettend leuk om te doen! We zoeken naar de unieke motivatie van jouw merk en naar de kernemotie die daarbij hoort. Samen ontdekken we wat het merk drijft en onderscheidt. Dat is voorbij alle ‘marketing bla bla’, maar komt bij echte, authentieke drijfveren en emoties. Daar zit het hart. 

Als vervolgstap onderzoeken we welke passende visuele elementen, zoals kleuren en vormen bijvoorbeeld, jouw merk kunnen helpen. 

Dat werken we vervolgens uit een huisstijl die: 

  • past bij je organisatie of merk
  • onderscheidend is, en 
  • ruimte biedt om je identiteit te laten zien. 

Zo creëer je een sterke, herkenbare identiteit: jouw verhaal verpakt in een sterk design. Een krachtig middel om te bouwen aan herkenbaarheid van en vertrouwen in je merk of organisatie.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan