Terug

Daarom Waarom

De laatste jaren refereren steeds meer mensen aan de ‘Start With Why’-theorie van Simon Sinek. “A simple little idea”, zoals hij dit zelf toelicht. Omdat er al veel over deze theorie is geschreven, ga ik in deze blog niet te diep in op de inhoud. Wel op de uitvoering ervan.

Deze blog is geschreven door Bert Wisniewski op 21 april 2014.

Via deze film krijg je alles te zien en horen wat je voor nu moet weten over de inhoud. De ‘golden circle’ is een – in mijn ogen – heel fijn model om toe te passen in marketingcommunicatie-projecten (why, how, what). Vernieuwend, door de onderbouwing. Aannemelijk, door de biologie die erachter schuilt. En behapbaar, door de aansprekende anekdotes die Sinek koppelt aan zijn theorie. Wat mij betreft bracht hij het ‘blijf dicht bij jezelf’ op een verhelderende wijze en voegde hier in zekere zin een bepaalde mate van wetenschappelijke onderbouwing aan toe. Het is een prachtige huls, een verhaal waar iedereen zich in herkent en een bepaald gevoel bij heeft. Toch bleven er na verloop van tijd bij mij een aantal vragen hangen. Daarmee ben ik aan de slag gegaan. En inmiddels is het de hoogste tijd om daar eens wat inzicht in te geven. Daarom waarom: voor mij een proces dat door blijft gaan. Heb je aanvullingen, laat het me gerust weten.

Hoe? - Why, How, What voorbeelden

De logische vraag die – grappig genoeg – als eerste opkomt is niet waarom, maar ‘hoe?’. Hoe maken we van die huls een goed gevuld verhaal? Hoe breng je deze filosofie in de praktijk? Is die why makkelijk vindbaar? Heeft iedere organisatie een duidelijke why? Of is de why maakbaar?

Aan de hand van voorbeelden wil ik laten zien dat het nog niet zo eenvoudig is om deze theorie op geloofwaardige wijze toe te passen. Neem nu Pickwick, een prachtig merk waar ik graag voor zou willen werken en die zich nu goed leent ter illustratie. Daar maak ik dankbaar gebruik van.

Pickwick gelooft

Aan alles bij Pickwick zie je dat er een marketeer aan de slag is gegaan die het verhaal van Simon Sinek kan dromen. Dankzij Simon Sinek mogen we weer op ons onderbuik gevoel vertrouwen. Bij een bezoekje aan de website van Pickwick was ik allereerst onder de indruk van de openheid en ruime uitleg over de producten. Alle marketing-trends lijken een mooi plekje te krijgen. Ook is er een heldere poging gedaan om de drijfveer duidelijk te maken. En toch voelde het verhaal net niet goed.

pickwick afbeelding - Simon Sinek - daarom waarom

Omdat je met gevoel alleen niet veel kunt in deze wereld, ben ik er wat dieper ingedoken. Het begint zo mooi. De why van Pickwick: Pickwick gelooft in de kracht van thee. Dat klinkt natuurlijk super goed. Ze geloven ergens in. Een ware overtuiging van waaruit ze werken. Maar wat is dan het probleem? Het probleem is dat het nog die lege huls is. Om mensen te overtuigen van je verhaal is het niet verstandig om te focussen op dat wat je doet, maar op de weg daar naartoe; waarom doe je wat je doet? 1 = Waarom: wat is je drijfveer? 2 = Hoe pak je het aan? En 3 = Wat produceer je uiteindelijk? Die wat-vraag is pas de laatste stap. Wat Pickwick aanbiedt is thee, dat is het product, de ‘wat’. En Pickwick zegt hier: Pickwick gelooft in de kracht van het product (de wat). Het resultaat is een ongeloofwaardige motivatie, een “Wij van wc-eend”-effect. Natuurlijk sta je voor je eigen product, het zou gek zijn als dat niet zo was. Echter daarmee geef je geen reden waarom een consument dat ook zou moeten doen. Geloven in het wat, in het product, dat is vanuit een organisatie gedacht heel goed, maar vanuit de consument geeft het geen overtuiging, geen reden om dat geloof over te nemen. De denkrichting is goed, daar ben ik van overtuigd, maar de uitkomst is niet geslaagd.

Als het zo simpel was 😉

  • Unox gelooft in de kracht van worst
  • Heineken gelooft in de kracht van pils
  • Volkswagen gelooft in de kracht van auto’s
  • Bakker Bart gelooft in de kracht van brood

Ik vraag me af waarom Pickwick thee is gaan vermarkten. Welke drijfveer zit daarachter? Zijn ze begaan met de gezondheid van mensen? Met de economie in ontwikkelingslanden? Willen ze de wereld mooier kleuren door eerlijk te handelen? Willen ze verrassen door een smaak toe te voegen die nog niemand ooit heeft ervaren? Misschien geloven ze in de kracht van de natuur, zou ook mooi zijn. Maar ik heb geen idee. Daarom waarom: hopelijk geven ze binnenkort een bevredigend antwoord op die vraag. Ze zijn zo dicht bij een superverhaal!

– edit: inmiddels heeft Pickwick haar website aangepast; de getoonde afbeelding is vervangen, benieuwd naar het vervolg –

De why van FOX

Met FOX Verre reizen van ANWB gingen we terug naar de kern; hun unieke motivatie. Hoe vertaal je die door naar je doelgroep?

Lees de case
FOX Verre Reizen van ANWB - Why-statement voor FOX

Herken de why in dat wat je opdrachtgever vertelt

Het liefste geven we een workshop om te werken aan een heldere bedrijfsidentiteit. Maar dat is om uiteenlopende redenen niet altijd mogelijk. Wanneer dat niet mogelijk is, dan is het belangrijk dat je in gesprek met je opdrachtgever de juiste vragen stelt en de diepere drijfveren herkent en weet om te smeden tot een heldere positionering.

Why, how, what - Simon Sinek - daarom waarom - merk positioneren - Start with Why Golden Circle

De why-guy

Ik sprak eens met een vakgenoot over zijn werk. Hij vertelde me volgens de ‘why’-filosofie van Simon Sinek te werken. Dat klinkt dan al goed wat mij betreft. Dat belooft wat. Toen we zijn werk gingen bespreken liet hij me een aantal cases zien waar hij verantwoordelijk voor is geweest. Mooi ontworpen, gelikte 3D presentaties en prima materiaal-keuzes. Echter… waar was de why? Ik besloot bij een bepaalde case het verhaal van deze beste man te onderbreken en ernaar te vragen. De eerste reactie zegt vaak veel; een ietwat benauwde blik zocht op het plafond naar antwoorden. “Deze klant is een man die een hele moeilijke jeugd heeft gehad. Deze man vecht om te overleven, een lastige ondernemer die een opdracht geeft die je mooi moet uitvoeren. Dus ik kwam nooit toe aan het vragen naar zijn ‘why’, maar deed wat hij vroeg”. Het gemis van de ‘why’ in de andere cases heb ik daarna maar in het midden gelaten.

Deze ‘why-guy’ was heel prima op de hoogte van de ‘drijfveer’ van de betreffende ondernemer. Hij herkende het alleen niet als de reden waarom de man doet wat hij doet. Waarom zag ik niets terug van de passie en de vechtlust van de klant in de uitingen die hij liet zien? Praten over de ‘why’ is één ding, het herkennen van de ‘why’ in verhalen van anderen is iets anders. Daarom waarom: het vinden van een overtuigende drijfveer kan een lastige zoektocht zijn die de ene keer beter slaagt dan de andere.

De why vertaling

Het why-verhaal wordt vaak gebruikt als salesverhaal. Het verhaal op zichzelf verkoopt al goed, laat staan wat je ermee kunt bereiken voor opdrachtgevers.

Maar hoe geef je de filosofie handen en voeten? Dat vergt een creatieve vertaling van een theoretische filosofie. Als voorbeeld wil ik het graag dichtbij houden, dat praat makkelijker. De Texels bier case. Texels is een prachtig merk om voor te werken. Ruim voordat ik van Simon Sinek en ‘Start With Why’ gehoord had werkten we aan de positionering en corporate communicatie-uitingen van het merk Texels. Waarom is Texels mijns inziens zo’n mooi praktijkvoorbeeld?

Why: 
Wij (Texels) geloven in de unieke eigenschappen van het eiland Texel en zijn ervan overtuigd dat deze eigenschappen – van het grootste waddeneiland van Nederland – waarde toevoegt aan en verschil maakt in dat wat er al is op het vaste land.

How:
Door alleen gebruik te maken van pure Texelse ingrediënten en door de duinen gefilterd water. We passen een ambachtelijke bereidingswijze – brouwproces – toe.

What:
Wij maken heerlijke ambachtelijk gebrouwen bieren. Ons gevarieerde aanbod laat je proeven wat Texel in huis heeft.

Daarom waarom

Daarom is in elke uiting het eiland Texel in beeld. Daarom wordt er veel nadruk gelegd op de Texelse ingrediënten. En daarom is het in iedere uiting alsof het eiland zelf het bier aanprijst. Texels bier gelooft in haar oorsprong en maakt daar op natuurlijke wijze gebruik van. Het verhaal voelt logisch, maar de verleiding ligt altijd op de loer om het drinkmoment uit te vergroten. Een soort ‘vrienden’-campagne te starten of het vaste land aan te spreken met hun eigen leefomgeving. Dat moest dus juist niet, niet in deze fase, waarin het merk nog gelanceerd wordt. Daarom waarom: Texels is trouw aan haar oorsprong en dat is haar merk-kracht.

Blijf dicht bij jezelf

Een eeuwenoud cliché: blijf dicht bij jezelf. Persoonlijk denk ik niet dat de why maakbaar is. Dat is nu precies waarom er mensen zijn die een hekel hebben aan marketing. Het wordt nep en daar prikt de kritische consument doorheen. De grootste reden die ik kan geven om te zoeken naar een heldere ‘why’ gaat over de geloofwaardigheid van een merk. Een merk met een uniek verhaal, historie wellicht en eigenheid, dat is wat een merk maakt. Daarin ligt de drijfveer verscholen. Ik ben ervan overtuigd dat er in iedere organisatie een heldere why te vinden is. Al is het maar een klein zaadje dat ooit bij de oprichting gepland is. Dit is het fundament onder een organisatie. Op basis daarvan kunnen interne en externe keuzes gemaakt worden. Vind die pure boodschap om vervolgens een creatieve vertaalslag te maken. Zodat het een behapbaar verhaal wordt. Het gevolg zal zijn dat consumenten, donateurs, fans en medewerkers het merk serieus nemen en gaan waarderen. Wat leidt tot groei, meer succes en meer omzet.

Terug naar het hart

Vraag naar onze ‘Terug naar het hart’ workshop. Daarin gaan we aan de hand van de ‘Find Your Why’ methodiek van Simon Sinek aan de slag en vinden we de drijfveer van jouw organisatie. Dit werkt voor merken, organisaties, individuen, producten, diensten, etc. In bijna alles zit een hart. Dat concreet krijgen en omzetten naar een visueel en tekstueel verhaal, behapbaar maken voor publiek, dat is wat wij doen. Waarom we dat doen? Dat vertel ik graag in een gesprek, beknopt dan wel, want ik ben met name geïnteresseerd in jouw verhaal. Daarom waarom.

Iconen_RedWeb_V0_1

Hartenrakers

De harten van jouw doelgroep raken? Dan moet je eerst terug naar dat van jezelf.

Bert Wisniewski mask Bert vertelt

Hartenrakers

De harten van jouw doelgroep raken? Dan moet je eerst terug naar dat van jezelf.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan