fbpx
Terug

Geef je merk karakter met een eigen handschrift

Op 23 januari is het de dag van het handschrift. Deze dag is er om aandacht te vragen voor het schrijven met pen of potlood op papier. In de huidige tijd, waar we zo makkelijk digitaal tekst kunnen verwerken, schrijven we niet veel meer met de hand.

Deze blog is geschreven door Carline Vrielink op 23 januari 2023

Toch zou het goed zijn om geregeld pen en papier erbij te pakken, want dit heeft volgens onderzoekers voordelen; je onthoudt de informatie beter en het stimuleert je taalgevoel en woordenschat.

Ook in een merkidentiteit of campagne kan een handgeschreven lettertype veel toevoegen. Handgeschreven is een beetje vreemd in de context van grafisch ontwerp, omdat het vaak toch om een digitaal lettertype gaat. Maar aan dat lettertype ligt meestal een handgeschreven letter ten grondslag. Ik wil in deze blog graag wat redenen noemen waarom het een goed idee is om handgeschreven lettertypen, zoals script- en brushletters, in te zetten in een merkidentiteit of campagne.

Handgeschreven lettertypen voegen persoonlijkheid toe

Stel je een heel stoer merk voor. Bijvoorbeeld een automerk dat gemaakt is voor off-road rijden. Een robuuste auto voor buiten de gebaande paden. Probeer dit karakter maar eens uit te drukken met een sans serif letter. Veel makkelijker lukt dat door een handgeschreven font te gebruiken of toe te voegen. Bijvoorbeeld een pas gekwaste letter, waar de spatten nog vers rondom de letter liggen. De link met opspattende modder is bijna tastbaar terug te vinden in deze letter.

Maar niet alleen een ruig karakter is uit te drukken in handgeschreven lettertypen. Denk bijvoorbeeld aan een sierlijke, gekalligrafeerde letter voor een luxe merk, bijvoorbeeld Cartier. Of losjes en creatief voor een merk dat kunstzinnigheid wil representeren, zoals Disney.

Kortom, door gebruik van een handgeschreven font kan je sfeer, gevoel of een bepaalde toon toevoegen aan een logo of campagne.

Bekijk de case van House of Covebo waar een handgeschreven lettertype is toegevoegd om het merk persoonlijker te maken.

Bekijk de case
Redmatters Website House Of Covebo

Handgeschreven lettertypen trekken de aandacht

Elk ontwerp heeft een sterk element nodig dat de aandacht trekt. Dit kan een beeld zijn maar zeker ook een lettertype. Een handgeschreven letter kan genoeg persoonlijkheid en authenticiteit hebben, dat deze op zichzelf staand als aandachttrekkend element kan functioneren. Een beeld trekt sneller de aandacht dan tekst, maar als de letter uniek genoeg is en aantrekkelijk is ontworpen, dan kan deze ook zeker een lezer boeien.

Stopkracht heeft grote voordelen. Een lezer zal in eerste instantie geboeid zijn door de vorm van de letters maar leest daarna door; de hele boodschap wordt gelezen.

Handgeschreven lettertypen zijn uniek

Een lettertype dat gemaakt is op basis van een handschrift is uniek. Niemand anders heeft hetzelfde handschrift dus als dit lettertype alleen voor jouw merk wordt gebruikt, dan heb je een unieke letter.

Ook in ons eigen logo hebben gebruiken we een unieke letter, niet handgeschreven maar wel handgeknipt uit papier.

Handgeschreven lettertypen zijn er in vele vormen

Handgeschreven lettertypen bestaan er in zeer veel verschillende vormen. Omdat ze zo enorm divers zijn, is er altijd wel een die bij jouw merk of campagne past. Deze letters vallen onder handgeschreven of handgemaakte lettertypen:

 • kalligrafie fonts
 • brush fonts
 • block letters
 • comic letters
 • pen of marker fonts
 • gestempelde fonts

Vijf tips voor goed gebruik van handgeschreven lettertypen

 1. Het is prettig om een handgeschreven lettertype in te zetten naast andere lettertypen. Kies dan wel voor lettertypen die elkaar visueel versterken. Twee handgeschreven letters naast elkaar zijn zelden een goede combinatie, maar een handgeschreven lettertype naast een serif of sans serif met een strakke vorm, dat kan wel een heel goed idee zijn.
 2. Kijk naar het karakter van het project of het merk en probeer dat te benadrukken met een handgeschreven lettertype. Handgeschreven lettertypen zijn heel geschikt om je merk een sfeer, gevoel of karaktereigenschap mee te geven.
 3. Doseer je handgeschreven lettertype: Handgeschreven letters zijn vaak fijn om de aandacht te trekken maar minder geschikt om te gebruiken in hele lange teksten. Gebruik ze bijvoorbeeld als grote kop of pay-off.
 4. Kijk goed hoe je je handgeschreven lettertype vormgegeven is: handgeschreven fonts hebben genoeg witruimte nodig, kijk ook of stokken en staarten niet botsen en of er geen typografische ongemakken ontstaan.
 5. Gebruik handgeschreven lettertypen niet te klein: Doordat ze vaak complexere lettervormen hebben zijn handgeschreven letters minder geschikt om klein te gebruiken.
Iconen_RedWeb_V0_1

Ook een eigen handschrift?

In jouw merkidentiteit of volgende campagne ook een handgeschreven lettertype toevoegen? We kijken graag met je mee!

Jannis Lootens mask Vraag 't Jannis

Ook een eigen handschrift?

In jouw merkidentiteit of volgende campagne ook een handgeschreven lettertype toevoegen? We kijken graag met je mee!

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan