fbpx
Terug

Waarom een WordPress website een goede keuze is

RedPress - Wordpress (color overlay)

Oorspronkelijk is WordPress ontwikkeld als een tool om een blog mee te maken. Sinds de oprichting in 2003 is het platform uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem (CMS), dat breed wordt ingezet voor het bouwen van websites. Hoe is WordPress ontstaan? Is WordPress voor jouw website een geschikte keuze en welke nadelen zijn belangrijk om te weten? Dat lees je allemaal in deze blog.

Deze blog is geschreven door René Tuin op 26 april 2022

De geschiedenis van WordPress

Op 27 mei 2003 is de allereerste versie van WordPress gelanceerd door Matt Mullenweg en Mike Little. Het begon als een open source project met als doel om zonder programmeerkennis gemakkelijk en snel zelf een blog te kunnen opzetten. Inmiddels is WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld voor de bouw van websites en houdt een grote community van ontwikkelaars en gebruikers zich dagelijks bezig met de doorontwikkeling van WordPress.

Waarom kiezen voor WordPress?

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van ons eigen ontwikkelde software, genaamd RedPress. RedPress werkt op basis van WordPress, maar dan met een extra laag in gebruiksvriendelijkheid. Eén van de redenen dat wij gekozen hebben voor het gebruik van WordPress, is dat het voor ontwikkelaars gemakkelijk is gemaakt om thema’s en plug-ins te ontwikkelen. WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP en alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Vanuit het oogpunt van de eindgebruiker is het een gebruiksvriendelijk CMS, waardoor je relatief eenvoudig en snel een website kunt bouwen.

WordPress is niet voor niets één van de meest gebruikte systemen ter wereld. In onze ogen zitten er veel voordelen aan. Maar, zoals met elk CMS, zijn er ook nadelen. Lees verder in deze blogpost om meer te weten te komen.

Wordpress website

De voordelen van WordPress op een rij

1. Het is gratis! 

Na het downloaden en installeren van WordPress heb je meteen een werkende website. Dit is dan wel een gratis standaard website die functioneel doet wat hij moet doen, maar het geheel sluit nog niet aan bij jouw doelen en huisstijl.

2. Het is een ‘Open Source’ systeem

WordPress is een open systeem en dat houdt in dat een grote community van ontwikkelaars en gebruikers dagelijks doorontwikkelingen toevoegt aan WordPress. Het systeem is dus continu in ontwikkeling, doordat er voortdurend nieuwe dingen worden toegevoegd en er alles aan wordt gedaan om voorop te (blijven) lopen.

3. Grote hoeveelheid plug-ins

Plug-ins zijn uitbreidingen op het CMS, zodat je bepaalde functionaliteiten tot je beschikking krijgt. Denk hierbij aan een geïntegreerde webshop in je website. Op het moment zijn er al bijna 60.000 plug-ins beschikbaar, die bijna allemaal gratis zijn.

4. Ontwikkelaars kunnen naar hartenlust hun gang gaan

Het is voor ontwikkelaars gemakkelijk om zelf thema’s en plug-ins te ontwikkelen. Dit maakt het mogelijk om de opmaak en de functies van je WordPress webpagina’s aan te passen, zodat deze helemaal aansluiten bij je doelen en de branding van je merk of bedrijf.

5. Gebruiksvriendelijkheid voor contentbeheerders

De nieuwste versie van de WordPress editor, beter bekend als de ‘’Gutenberg editor’’,  maakt het voor contentbeheerders gemakkelijk om pagina’s op te bouwen. Deze content editor is geïntroduceerd als onderdeel van WordPress 5.0 en geeft je de mogelijkheid om meteen te zien hoe de pagina er visueel uit komt te zien.

Wat zijn de nadelen van een WordPress website?

1. Grote hoeveelheid plug-ins

De grote hoeveelheid beschikbare plug-ins kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Plug-ins die zijn gemaakt door hobbyisten en amateurs, zijn namelijk niet altijd geoptimaliseerd. Dit maakt je website traag. En hoe trager jouw website laadt, hoe lager jouw website scoort in de Google resultaten. Kijk dus altijd goed naar de reviews en het aantal downloads van de plug-in; dit is namelijk een goede indicator of een plug-in van hoge kwaliteit is.

2. Veiligheidsrisico

Omdat WordPress zo populair is, is het aantrekkelijk voor hackers om op zoek te gaan naar lekken waarmee bijvoorbeeld malware (reclame) kan worden verspreid. En door de grote hoeveelheid plug-ins van mindere kwaliteit, is een WordPress website ook vaak kwetsbaarder. Dankzij de grote community achter WordPress worden de lekken vaak snel opgelost en komen er regelmatig nieuwe updates beschikbaar.

3. Updates

Gemiddeld komen er ongeveer 8 WordPress updates per jaar beschikbaar. Een update van WordPress kan er altijd voor zorgen dat een plug-in niet meer werkt, omdat deze niet meer compatibel is. Voor het uitvoeren van een update, dienen de updates dus met beleid worden uitgevoerd en getest. Voor onze SLA (Service Level Agreement) klanten voeren wij updates periodiek uit en testen wij de website ook altijd na de updates.

Wat kost een website laten bouwen in WordPress?

De kosten voor het laten bouwen van een WordPress website door een extern bureau zijn afhankelijk van wat jij wil en nodig hebt. Zoals je hebt gelezen, is WordPress open source software, en dus gratis en voor iedereen beschikbaar. In principe zou je dus alleen hoeven te betalen voor een domeinnaam en hosting. Maar je een website wil laten bouwen met uitgebreide mogelijkheden en functionaliteiten, dan is het goed om een realistisch beeld te hebben van de randvoorwaarden, kosten en verwachte resultaten.

Stel je voor: je hebt een product dat je via de website wilt verkopen. Dan heb je misschien wel genoeg aan het eenmalig opzetten van de website met maximaal vijf webpagina’s. De kosten voor het laten bouwen van zo’n website gaan dan richting een vanaf-prijs van € 7.500. Maar heb je behoefte aan meer controle, wil je tekst en beeld frequent kunnen updaten en/of heb je meer dan vijf pagina’s nodig? Dan ga je richting een vanaf-prijs van € 15.000 (ontdek ons pakket Groei). Mocht je nieuwe website koppelingen nodig hebben met externe systemen (zoals bijv. een e-mail marketing tool of CRM) en of heb je behoefte aan een donatiemodule of vacature module. In dat geval kun je denken aan een vanaf-prijs van € 20.000 (zoals het pakket Uniek).

Meer weten over wat je kan verwachtingen bij het bouwen van een WordPress website? Wij hebben daar een mooi blogbericht over geschreven, lees hem snel 😉

Iconen_RedWeb_V0_1

Tijd voor je eigen WordPress website?

Wil jij ook een WordPress website laten bouwen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Bert! Onder genot van een bakkie koffie denkt hij graag met je mee over de mogelijkheden.

Bert Wisniewski mask Neem contact op

Tijd voor je eigen WordPress website?

Wil jij ook een WordPress website laten bouwen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Bert! Onder genot van een bakkie koffie denkt hij graag met je mee over de mogelijkheden.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan