5 basisprincipes voor doeltreffende online marketing
Je kunt zóveel met online marketing dat je gemakkelijk de weg kwijt kunt raken. Hoe vind je de beste aanpak binnen al die kanalen en mogelijkheden? Hoe weet je of je het beschikbare budget effectief inzet? Hoe val je op tussen al het andere online-aanbod?
Om je op weg te helpen geven wij je vijf eyeopeners in de categorie ‘je ziet het pas als je het door hebt’.
1. Emotie en conversie
Een boodschap die harten raakt, zie je direct terug met mooie resultaatcijfers in bereik, clicks en conversie. Maar wat is dat dan, harten raken? Als mensen geraakt worden, dan doét je boodschap iets met ze. Ze vinden het mooi, grappig, spannend of origineel. Benoem jij precies wat voor je doelgroep belangrijk is? Waar ze zich bij betrokken voelen of zorgen over maken? Dan maak je ze benieuwd naar wat je verder te vertellen hebt. En klik, zegt de muis. Op jouw actiebutton.
Jij wilt dus het hart raken van je (online) doelgroep. Dat kan vooral als jij óók je hart laat spreken. Want als we jouw boodschap kunnen richten op het hart van je doelgroep gaan er mooie dingen gebeuren. Daarom gaan we met je in gesprek over wat jou raakt. Wat is jouw verhaal, waarom doe je wat je doet? Wat bied jij aan jouw doelgroep en vooral: waarom? Wat inspireert jou en wat wil je daarmee voor je doelgroep betekenen?
Op die manier komen we bij de kern van jouw boodschap. Daar zit de authentieke emotie die rechtstreeks tot conversie leidt.
2. Jij bent niet je doelgroep
Je hebt zelf ideeën over wat je leuk of mooi vindt en waar je zelf op klikt. Op internet zie je voortdurend mooie en slimme campagnes langskomen en dat wil jij ook. Dat kan! Maar onthoud bij het opzetten van je campagne: jij bent niet je eigen doelgroep. Dus probeer los te laten wat jou aanspreekt en ga denken vanuit het perspectief van je (online) doelgroep. Wat vinden zij leuk, mooi, belangrijk, interessant?
Dat vraagt onderzoek. Met je eigen website analytics kun je al een heel eind komen. Zijn er bepaalde overeenkomsten tussen de mensen die zich aanmelden of een aankoop doen? Is het een bepaalde leeftijdscategorie? Komen ze uit een specifieke regio en in welke levensfase zitten ze? Dit onderzoek creëert een concreet beeld over jouw doelgroep. Daarop kun je je communicatie afstemmen. Stel je voor hoeveel geld je bespaart als je campagne bij de juiste mensen terecht komt! En stel je dan meteen even voor welke resultaten zo’n effectieve campagne oplevert. Voel je al een glimlach opkomen? Ja toch?!
Onderzoek doen naar je doelgroep kun je tot op zekere hoogte zelf. Wil je meer zekerheid of meer de diepte in, dan helpen we je graag. Zie ook eyeopener 4.
3. Richt niet te nauwkeurig
Het mooie van online marketing is dat je mensen heel gericht kunt bereiken. Toch begin je niet al te nauwkeurig. Het zou jammer zijn als je mensen mist voor wie jouw campagne óók interessant is. Daarom maken we de initiële doelgroep altijd breder dan waar je in eerste instantie aan denkt. Je kunt immers zelf niet bedenken wat je niet hebt bedacht – dus soms komen er verrassende doelgroepen boven drijven (je ziet het pas … etcetera ?).
Een leuk voorbeeld waarbij die bredere insteek een verrassende online doelgroep aanwees, was bij een bedrijf dat auto’s inkoopt. Het bedrijf dacht zelf dat mannen de doelgroep waren: mannen die interesse hebben in auto’s en het leuk vinden om de verkoop daarvan zelf te regelen.
Tijdens onze brainstorm dachten we erover na welke groepen op zoek gaan naar een andere auto. We kwamen terecht bij jonge ouders die (nog) een kind krijgen.
Die aanname hebben we getest door de online campagne met een iets aangepaste boodschap op zwangere vrouwen te richten. Terwijl zij totaal geen respons gaven op de campagne gericht op ‘mannen geïnteresseerd in auto’s’, reageerden zij goed op de aangepaste campagne. Een auto is een middel om je kinderen veilig mee te vervoeren. Over harten raken gesproken!
Online marketing lijkt een beetje op tuinieren. Zelfs als je de voorschriften van je zaaigoed precies volgt, merk je pas al doende wat in jouw tuin wel of niet werkt en krijg je de fijne kneepjes onder de knie.
4. De fijne kneepjes
Dus, vertaald naar online marketing: je volgt hoe je doelgroep reageert op jouw campagne en of het de gewenste conversie oplevert. Je kunt dan snel en precies aanpassen, kijken wat het beste werkt en optimaliseren. Geen Facebook, wel Instagram? Niet op mobiele apparaten en juist wel op vaste devices? De beste respons op storytelling of juist op een actiegerichte banner? Dat geeft de informatie waar je goed verder mee kan ‘tuinieren’: onkruid eruit, beetje bijsnoeien, flink bemesten en precies de goede hoeveelheid water. En dat dan online.
5. Visitekaartje van je organisatie
Een online campagne staat natuurlijk nooit op zichzelf. Het moet aansluiten bij en bijdragen aan het doel van je organisatie in z’n geheel. Daarom zullen we niet zomaar een banner of campagne voor je maken, maar vragen we eerst flink door voordat we in de uitvoering schieten. Want we willen zeker weten dat we samen met jou de juiste stappen gaan zetten, zodat je campagne z’n doelen haalt én bijdraagt aan de strategische doelen van je organisatie.
Dáárom belanden we snel bij de vraag waarom je doet wat je doet. Waarom dat belangrijk is. En voor wie. Dat levert waardevolle inzichten en mooie gesprekken op, en ook nog ’s de beste campagne.
Wij kijken ernaar uit om op die manier met jou op onderzoek te gaan en te ontdekken wat we voor je kunnen betekenen.
Maak een afspraak