fbpx
Terug

Gigantische Facebook update rondom vacatures, huisvesting en leningen – december 2021

Behoorlijke opschudding in (online) marketingland. Rond 25 oktober is binnen Facebook Europa een nieuwe Facebook, die invloed heeft op het adverteren, bekend geworden. In dit blog bespreken we wat er voor jou als marketeer verandert.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 01 november 2021 • Leestijd: 5 minuten

Nieuw: Speciale advertentiecategorieën zorgt voor restricties

Vanaf 7 december 2021 is het verplicht om binnen de campagne een categorie te selecteren, wanneer je adverteert binnen de volgende categorieën: 

 • Leningen 
 • Werkgelegenheid 
 • Huisvesting 
 • Maatschappelijke kwesties, verkiezingen of publiek 

Het selecteren van één van deze speciale advertentiecategorieën zorgt voor restricties binnen de targeting. Concreet betekent dit het volgende: 

 1. Adverteerders hebben niet meer de mogelijkheid om te targeten op leeftijd, geslacht of postcode. 
 2. Adverteerders zullen een gelimiteerd aantal targeting opties zien (afhankelijk van de categorie en land). 
 3. Adverteerders dienen een minimale locatie targeting van een straal van 15 km aan te nemen. 
 4. Adverteerders blijven toegang hebben tot ‘custom audiences’. Look a like blijft bestaan, onder een nieuwe naam: ‘special ad audience’. Het moet nog blijken of de look a like groepen anders worden opgezet, aangezien verschillende databronnen niet meer getarget mogen worden. Dit kan invloed hebben op de samenstelling van de look a like groepen. 

Advertenties die niet binnen een categorie geselecteerd worden, terwijl dit wel verplicht is, worden geweigerd. De eventuele ‘straffen’ voor het niet gebruiken van de categorieën na de Facebook update moet blijken na 7 december.

Hoe ziet dit er binnen het advertentieaccount eruit? 

Bij het opzetten van een campagne is het onder speciale advertentiecategorieën het volgende keuzemenu zichtbaar. 

Facebook update

Wanneer een speciale advertentiecategorie is geselecteerd, veranderen de targeting opties. Als voorbeeld nemen we ‘werkgelegenheid’. Hierin is te zien dat geslacht standaard staat ingesteld op man én vrouw. De leeftijd staat standaard op 18 t/m 65+. Binnen de interesse targeting is de grootste aanpassing gemaakt. De interesse opties zijn een stuk algemener. Zo is het niet meer mogelijk om de targeten op interesses als ‘RTL boulevard, IKEA, Aldi, McDonald’s etc.’. De onderwerpen/interesses lijken nu meer verband te hebben met de categorie, in dit geval werkgelegenheid.

Facebook update

Wat betekent deze Facebook update concreet? 

De bovenstaande aanpassingen en restricties als gevolg van de Facebook update hebben een behoorlijke impact op veel bedrijven. In de huidige markt, waarin veel bedrijven nieuw personeel zoeken, wordt het alleen nog maar lastiger. Het is niet (of nauwelijks) meer mogelijk om voor een vacature, een profiel binnen Facebook op te stellen op basis van leeftijd, geslacht en interesses. 

Om wél relevant verkeer aan te blijven trekken, verwachten we dat er nóg meer gebruik gemaakt gaat worden van retargeting en (aangepaste) look a like doelgroepen. 

Tips

 • Om voorbereid te werk te gaan is het verstandig om (wanneer je dit nog niet hebt gedaan) zo veel mogelijk look a like doelgroepen aan te maken. Hierdoor zullen deze doelgroepen de komende tijd gevuld kunnen worden. Denk aan look a likes op website interactie, advertentie interactie, video interactie etc. 
 • Begin niet 7 december met het omzetten van alle advertenties. Zorg dat je op tijd begint, en er ook op tijd klaar voor bent. 
 • Start met een concreet plan: deze update komt eraan, hoe kunnen we het account zo goed mogelijk gaan inrichten? Succesvolle campagnes beginnen namelijk bij een sterke marketing strategie

Wil jij weten hoe jij de online marketing het beste kunt inrichten voor jouw organisatie? Neem contact op met Bert.

Bert Wisniewski mask Neem contact op

Wil jij weten hoe jij de online marketing het beste kunt inrichten voor jouw organisatie? Neem contact op met Bert.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan