fbpx
Terug

Spreek duidelijke taal

De afgelopen weken sprak premier Rutte ons verschillende keren toe tijdens een persconferentie over de maatregelen rondom corona. Als er één ding is dat opviel, dan is het wel zijn duidelijke taal. De boodschap werd zonder mitsen en maren overgebracht. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is. En dat is prettig. Zouden merken ook zo moeten communiceren? Ik denk het wel.

Deze blog is geschreven door Bert Wisniewski op 01 april 2020

Wanneer je duidelijk communiceert over waar je voor gaat, wat je wil betekenen en waar je kracht ligt, is dat heel prettig voor je doelgroep. Geen cryptische concepten, gekunstelde creatieve kopregels of subtiele zoekplaatjes als campagnebeeld. Denk niet dat mensen de puzzel van jouw campagne gaan zitten oplossen. Zorg voor duidelijkheid. In een paar seconden moet je boodschap duidelijk zijn.

Duidelijke taal, Unique Abri

De hoofdboodschap

Daarom gebruik ik nog altijd vaak het voorbeeld van een abri-poster (zo’n poster in een bushokje). Je rijdt met je auto langs en ziet de poster in een flits. Heb je de hoofdboodschap begrepen? En weet je wie de afzender is? Dat zijn de belangrijkste aspecten van een creatieve uiting. Het moet werken en de doelgroep moet weten wat ze ermee moeten doen. Zo’n creatieve uiting werkt vervolgens overal: online banners, advertenties, Youtube, presentaties, etc.

Eerst de aandacht

Als je mij de volgorde van belangrijkheid zou vragen voor duidelijk communiceren, dan houd ik liefst nog altijd het AIDA model aan: 1) Attention, 2) Interest, 3) Desire en 4) Action. Attention is daarbij de primaire fase. Dat is namelijk wat de doelgroep het allereerste ziet. Aandacht vragen voor je boodschap doe je door de doelgroep duidelijk aan te spreken. En dat doe je in ieder geval niet met een cryptische boodschap die teveel tijd van de doelgroep vraagt om op te lossen. Communiceer helder en maak al een link met je product of dienst.

Duidelijk communiceren is voor iedereen prettig. De afzender weet dat hij zelf zijn boodschap beheerst en de ontvanger weet zeker dat de afzender weet waar hij/zij het over heeft. 

Iconen_RedWeb_V0_1

Spreek duidelijk (af)

Meer weten over duidelijk communiceren met jouw merk? We denken graag (digitaal) met je mee!

Bert Wisniewski mask Spar met Bert

Spreek duidelijk (af)

Meer weten over duidelijk communiceren met jouw merk? We denken graag (digitaal) met je mee!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan