fbpx
Terug

Stop niet met online campagnes tijdens de coronacrisis

Online marketing beeldscherm

De uitbraak van COVID-19 heeft de wereld in haar greep. Landen liggen stil, bedrijven zien opdrachten wegvallen, personeel ligt ziek op de bank, en degene die nog fit zijn, zitten ook thuis. Ik wil het in dit blog hebben over jouw online marketing activiteiten tijdens deze coronacrisis, en vooral over waarom je hier juist nu niet mee moet stoppen.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 23 maart 2020

Paniek

Er heerst paniek, en dat is niet heel vreemd. Grote delen van de economie liggen stil, waarmee opdrachten en aanvragen komen te vervallen. Een reflex die we dan hebben is het stopzetten van alles dat ons geld kost. Als er niks binnenkomt, wil je natuurlijk ook zo min mogelijk uitgeven. Dit moet je juist niet doen! Why? Hier drie redenen om je online marketing in de corona-crisis, en daarmee ook je business, juist een boost te geven. 

Coronacrisis - hamsteren wc papier

1. Social media gebruik neemt extreem toe

Veel mensen zitten thuis, en wat gaan we dan doen? Precies, datgene waar we al verslaafd aan zijn: social media. The Influencer Agency analyseerde 260 van hun eigen campagnes en meer dan 7 miljoen Instagram posts. Zij zagen een stijging van 76% in likes op Instagram van berichten met daarin #ad*. 

Uit onderzoek bleek dat ten opzichte van Q4 2019 de impressies via Instagram campagnes toenam met 22% in Q1. 

Een onderzoek dat bovenstaande resultaten versterkt is het onderzoek van Dentsu Aegis Network China. Zij zagen dat Chinezen in februari dagelijks 7,3 uur spendeerden aan tv en online tv-platforms **. Een trend die wij in Nederland ook kunnen verwachten. 

Conclusie: We maken nóg meer gebruik van social media, internet en tv in de coronacrisis. De uitgelezen kans op juist nu veel mensen te bereiken! 

2. Verveling tijdens de coronacrisis

Ik zit veel op social media, volg veel influencers, en kreeg de afgelopen dagen één ding heel vaak mee: er heerst verveling. Want wat doe je als we niet naar buiten mogen, zo weinig mogelijk social contact moeten hebben (social distancing) en we alles op Netflix al wel gezien hebben? Er wordt niet gezeurd maar het valt wel op dat veel mensen niks te doen hebben. 

Hier ligt een grote kans voor bedrijven! Heb jij een product of dienst dat mensen kunnen gebruiken in deze tijd? Breng het aan de man door middel van een online campagne. Heb jij een leuk proefabonnement dat mensen kunnen aanvragen? Dit is je kans. De behoefte is extreem aanwezig, hij hoeft alleen nog vervuld te worden. 

Verveling - coronacrisis

3. Maak gebruik van minder concurrentie en lagere kosten

Veel bedrijven zetten hun campagnes on hold. Er worden dus minder advertenties geplaatst. Er zijn verschillende bronnen die voorspellen dat hierdoor de kosten per klik (CPC) zullen dalen. Wat dit inhoudt? Voor hetzelfde budget kun je meer mensen bereiken. Of dit gaat gebeuren is niet duidelijk. Neilpalet schrijft in een blog dat er momenteel nog geen dalingen zichtbaar zijn in CPC’s***. 

Een kostendaling moeten we afwachten, maar concurrenten stoppen wel met adverteren. Zie dit als een kans om met jouw online campagne nog meer zichtbaar te worden. 

Focus op de kansen van de coronacrisis

De coronacrisis is er en we kunnen er weinig aan veranderen. Ik wil je uitdagen om juist nu kansen te zien. Er gebeurt momenteel heel veel, zowel in de zakelijke- als de particuliere markt. 

Een geruststellend inzicht werd gedeeld in een artikel op AdFormatie. Fons van Dyck zegt daarin: ‘In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd (en gedaan) is het economisch verantwoord om te blijven investeren in marketing en reclame in tijden van een recessie. Het effect zal zelfs groter zijn dan in normale tijden’.

Dit citaat wordt ondersteund door onderstaande grafiek. Hierin is het effect mooi weergegeven. 

Investeren in tijden van crisis - online marketing

In 2002 publiceerde McKinsey een onderzoek onder 1.000 Amerikaanse bedrijven in de periode 1982 tot 1999, inclusief de crisis van 1990 tot 1991. Het onderzoek focust zich op bedrijven tijdens een crisis, en hoe gebeurtenissen in een crisis, invloed hebben op een bedrijf na de crisis. Investeren, in plaats van abrupt aan de noodrem trekken, zorgt voor een stijging van de EBIT (inkomsten voor aftrek van rente en belasting) na crisistijden ****.

De auteur van het onderzoek omschrijft dit effect als volgt: 

‘Think of a recession as a sharp curve on an auto racetrack—the best place to pass competitors, but requiring more skill than straightaways. The best drivers apply the brakes just ahead of the curve (they take out excess costs), turn hard toward the apex of the curve (identify the short list of projects that will form the next business model), and accelerate hard out of the curve (spend and hire before markets have rebounded)’****.

Bronnen

*https://www.campaignlive.com/article/coronavirus-sparks-huge-jump-social-media-use-study-finds/1677276 

**https://www.adformatie.nl/data-insights/welke-impact-heeft-corona-op-consumentengedrag-china 

*** https://neilpatel.com/blog/coronavirus/ 

**** https://cxl.com/blog/marketing-growth-uncertain-times/

 

Iconen_RedWeb_V0_1

In deze crisis hulp nodig?

Ik kijk graag samen met jou naar de kansen. Het mooie aan online marketing? We kunnen op basis van data een indicatie maken van de resultaten. Laten we eens digitaal een kop koffie drinken!

Lars Kamsteeg mask Doen we!

In deze crisis hulp nodig?

Ik kijk graag samen met jou naar de kansen. Het mooie aan online marketing? We kunnen op basis van data een indicatie maken van de resultaten. Laten we eens digitaal een kop koffie drinken!

Lars Kamsteeg Lars Kamsteeg mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan