fbpx
Terug

5 tips om jouw magazine eruit te laten springen

Eén van de belangrijkste ingrediënten van een goed magazine is uiteraard goede content. Maar hoe zorg je ervoor dat je doelgroep ook daadwerkelijk het verhaal gaat lezen? Hieronder geven we je vijf tips om jouw magazine eruit te laten springen.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 28 oktober 2020

1. Een goede cover

Laten we bij het begin beginnen: een visueel aantrekkelijk magazine staat of valt bij een goede cover. Ze zeggen natuurlijk don’t judge a book by it’s cover, maar het is wel de eerste indruk die je van een magazine krijgt. Als jij voor het tijdschriftenschap in de supermarkt staat, wordt jouw keuze mede bepaald door hoe de cover eruit ziet en wat de cover communiceert. Dus als je er uit wilt springen, zorg je ervoor dat je cover stopkracht heeft. Hoe je dat doet? Door beelden en teksten te gebruiken die opvallen. Wat dat voor beelden en teksten zijn, is uiteraard zeer afhankelijk van de doelgroep. Het is vooral belangrijk dat er goed over de compositie van zowel tekst als beeld nagedacht wordt.

2. Een herkenbare, eigen stijl

Wil je opvallen ten opzichte van de rest? Een opvallende cover is dus erg belangrijk, maar hoe onderscheid je je nog meer? Dan moet je op zoek naar een eigen stijl, passend bij jouw magazine. Welke stijl je kiest, is afhankelijk van jouw doelgroep. Wil je jonge meiden die van mode houden aanspreken, dan geef je je magazine een totaal andere uitstraling dan wanneer je een blad voor de vakgroep van huisartsen ontwerpt. Er zijn diverse elementen waar je aan kunt denken: lettertypes, kleuren, vormen en een eigen beeldtaal. Dat laatste komt verderop in deze blog nog uitgebreid aan bod. 

Magazine laten maken - magazine Sprank

Voor Stichting Sprank ontwerpen wij het magazine Sprankel, welke herkenbaar is door is door het gebruik van de unieke vormen en kleuren van het merk.

3. Herkenbaarheid

Wanneer je een herkenbare, eigen stijl (zie vorig punt) goed doorvoert, krijgt je consistentie wat zorgt voor herkenbaarheid. Elke editie van een magazine bouw je op hetzelfde stramien.  Daarom kies je vaste elementen die elke keer terugkomen, zodat je lezers je blad herkennen. Als je als bedrijf een magazine maakt, is het goed om herkenbare elementen uit je huisstijl terug te laten komen. Denk daarbij aan kleuren, beelden en vormen. Een mooi voorbeeld van een eigen én herkenbare stijl vind je terug in het magazine van National Geographic. Heel uniek en opvallend door het grote gele vlak die de foto op de cover omlijst, maar tegelijkertijd herkenbaar omdat het gele kader refereert naar het logo van National Geographic. Zo zie je dat herkenbare elementen juiste de basis kunnen vormen van een authentiek magazine ontwerp. En een element dat je heel speels ook op andere manier terug kunt laten komen.

Magazines national Geographic

Herkenbare covers van het National Geographic magazine. Copyright https://www.nationalgeographic.com/

4. Aansprekende beelden

Veel mensen lezen zullen het magazine niet van a tot z doorlezen, maar zullen er vrij doorheen bladeren en blijven hangen bij voor hen relevante beelden of artikelen.. Mensen zijn visueel ingesteld. Als het beeld niet goed is, zal men ook minder snel de tekst gaan lezen. Fotografie is daarom van groot  belang voor het succes van je magazine. Goed beeld inspireert. Denk bijvoorbeeld aan inspirerende beeld over  hoe je je woonkamer kunt decoreren of tot-verbeelding-sprekende-landschapsfoto’s om jou te verleiden om eens op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld Slovenië. Voor SNP Natuurreizen hebben wij het magazine Ontdek! ontworpen. Hierin speelt beeld een enorm belangrijke rol. In onderstaand voorbeeld is te zien wat een groot verschil goede fotografie kan spelen. 

Goede beelden maken een wereld van verschil. Op de foto het magazine Ontdek! dat wij ontwerpen voor SNP Natuurreizen.

5. Unieke illustraties

Wil je echt iets unieks toevoegen aan je magazine? Denk dan ook eens aan illustraties. Voor de magazines die wij ontwerpen, maken we hier veel gebruik van. Het geeft iets eigens aan je magazine, zeker als het handgemaakte illustraties zijn. Dat is vrijwel nooit identiek na te maken en uniek voor jouw magazine. Zo maken we voor Ontdek! altijd handgetekende landkaartjes en wordt het magazine Petrus voorzien van met potlood getekende illustraties door onze studio.

Unieke en echte illustraties geven een eigen uitstraling aan jouw magazine. Zie bijvoorbeeld deze zelf-getekende illustraties in het magazine Petrus.

Wij geloven dus in de kracht van magazines. Met de vijf tips uit deze blog hopen we jou een handje op weg te helpen voor het creëren van een magazine dat aanspreekt en raakt. Wil je aan de slag, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Wij zijn experts op het gebied van magazines en gaan graag met jou om tafel voor het beste resultaat. 

Iconen_RedWeb_V0_1

Ook een magazine?

Benieuwd wat de mogelijkheden voor een magazine zijn voor jouw organisatie? Wij helpen je graag!

Jannis Lootens mask Vraag 't Jannis

Ook een magazine?

Benieuwd wat de mogelijkheden voor een magazine zijn voor jouw organisatie? Wij helpen je graag!

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan