fbpx
Terug

Hoe bereik ik mijn doelen met illustraties?

illustraties blog

Een zaal vol volwassen mensen werd aangekeken door Nederlands’ bekendste, geïllustreerde duo, Jip en Janneke. De twee stonden symbool voor het onderwerp van de meest recente editie van It’s All Graphic over illustreren. Een inspirerende avond vol verhalen die laten zien hoe divers het gebied van illustraties is. Maar ook hoe je dit voor marketingdoeleinden in kan zetten. Geïnspireerd door deze avond formuleren we in deze blog, aan de hand van een aantal voorbeelden, een antwoord op de vraag: waarom gebruik je illustraties?

Deze blog is geschreven door Redmatters op 05 juli 2019

Diversiteit

Eén ding werd deze avond heel duidelijk: op hoeveel verschillende wijzen je illustraties in kunt zetten. Als je de vraag gesteld wordt waar je illustraties voor kunt gebruiken, zul je waarschijnlijk als eerste denken aan strip- en kinderboeken, games, infographics en advertising. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende gebieden te bedenken waarbij illustraties een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld op het terrein van de medische wetenschap onder het mom van scientific illustration of in de juridische wereld met legal design. Het spreekt dan ook voor zich dat illustraties meerdere doelen (kunnen) dienen. Een belangrijk uitgangspunt is het amuseren van de doelgroep. Maar minstens zo belangrijk is de  informatieve functie, de kracht om te overtuigen en de mogelijkheid tot activeren.

Scientific illustration

Je kent ze vast wel; die posters met de anatomie van het menselijk lichaam. Waarschijnlijk heb jij ze ook regelmatig gezien, maar heb je er nooit bij stilgestaan dat het illustreren van deze posters een heel specifiek vak is. En bij dit vak is kennis van marketing ook van cruciaal belang. Rogier Trompert, medisch illustrator, vertelde tijdens It’s All Graphic over een case waarbij een poster gemaakt werd om de risico’s van diabetes bij mannen toe te lichten. Vragen zoals waar moet deze poster komen, wie is de doelgroep en welke illustratiestijl past daarbij, spelen een belangrijke rol voor de te maken keuzes. Interessant detail was dat daarbij ook gelet werd op visual cueing: de man op de poster keek naar de rechter bovenhoek, omdat daar cruciale informatie stond die de doelgroep probeerde over te halen om in actie te komen.

illustraties redmatters

Legal design

Een ander interessant voorbeeld van de rol van illustraties was het verhaal van Kim Raad, visual information designer bij een advocatenbureau. De juridische wereld staat bekend om grote stapels papieren met moeilijk te begrijpen teksten en kleine lettertjes. Soms is deze informatie veel beter te begrijpen als je het visueel maakt. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van illustraties om deze complexe materie verhelderend weer te geven. Aan de hand van deze graphics kan een advocaat zijn punt duidelijker overbrengen en kan dit een positief effect hebben op het verloop van de rechtszaak.

Schetsen by Redmatters

Bieten en ganzenborden

Ook als Redmatters gebruiken we geregeld illustraties in onze designs. Soms is dat duidelijk om te amuseren en een design net dat beetje extra authenticiteit te geven, bijvoorbeeld in de uitingen van Love Beets. De illustraties zorgen ervoor dat er een unieke, speelse stijl ontstaat. En dat is heel bepalend voor het imago van het merk. Hoewel de basis amuseren is, zorgt de stijl ook voor activatie. Want de stijl maakt het eten van bieten interessant en zet aan tot het uitproberen van de recepten.

love beets illustratie

Ook gebruiken we regelmatig illustraties om te informeren, bijvoorbeeld door in een jaarverslag de resultaten weer te geven in de vorm van een infographic. Of in een rapport zoals die van het Leger des Heils, waarbij we in een illustratie de belangrijkste conclusies visueel gemaakt hebben. Als een soort ganzenbord worden de hobbels op de weg weergegeven van iemand die vanuit de daklozenopvang zelfstandig wil gaan wonen. Zo maak je droge stof ineens interessant en visueel aantrekkelijk.

leger des heils illustratie

Naar de tekentafel

Illustraties zijn dus op veel verschillende manieren en om diverse redenen in te zetten. Als Redmatters hebben wij meerdere creatieve geesten in huis met de skills om toffe illustraties te maken. Benieuwd hoe we illustraties in kunnen zetten voor jouw organisatie? Wij zoeken graag samen met jou naar een passende stijl die je kunt inzetten om de doelen van jouw organisatie te bereiken.

Iconen_RedWeb_V0_1

Color me interested

Benieuwd wat illustraties kunnen doen voor jouw merk?

Jannis Lootens mask Vraag 't Jannis

Color me interested

Benieuwd wat illustraties kunnen doen voor jouw merk?

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan