fbpx
Terug

Een succesvolle website is er één met focus

Focus op je website - blog header

Bij elke nieuwe website aanvraag die we krijgen, beginnen we onvrijwillig te kwispelen. Maar voordat we de jeukende handen van onze designers en developers aan het werk kunnen zetten, gaan we eerst met de aanvrager in gesprek. Een succesvolle website is er namelijk één met focus. In deze blog nemen we je mee in waarom, hoe en welke verschillende doelen je voor jouw website kunt stellen.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 25 mei 2020

Wat maakt mijn website succesvol?

Een website kan pas goed functioneren als je er doelen voor stelt. Ik stel ‘m zelfs nog iets harder: om een website succesvol te laten zijn, moet je minstens één primair doel stellen. Dit is een SMART geformuleerd doel dat voortvloeit uit je business strategie. Op die manier breng je focus aan in je website – niet alleen in webdesign, maar ook in al je contentcreatie. Op beide vlakken is het belangrijk om te weten waar je de gebruiker naartoe wil sturen en wat je wil dat hij of zij daar precies doet. Dit doe je met doelstellingen; concrete, gebruiker-afhankelijke invullingen van het doel, per doelgroep bepaald. Wat verwacht je van je verschillende gebruikers? Om dat meetbaar te maken, stellen we Key Performance Indicators (KPI’s) op. Zo kunnen we vooraf bepalen op welk punt of onder welke voorwaarde(n) jouw primaire websitedoel behaald is. Een concrete stip op de horizon, én een checkmark om te bepalen wanneer de champagne gepopt mag worden.

Focus op je website

Wat is mijn primaire doel?

Voordat je de stappen naar een meetbaar feestmoment kunt zetten, moet je natuurlijk eerst dat primaire doel bepalen. Je wil jouw websitebezoeker aan de hand meenemen, zodat zij hun problemen snel kunnen oplossen en jij resultaten behaalt. Maar gebruiksvriendelijkheid is geen doel; dat is een voorwaarde. Wat is je doel dan wel? Bij webtrajecten gaan we zelf altijd uit van (een variant op) de volgende vijf website doelen:

 • Informeren

  Wanneer je primaire doel is om te informeren, zal je website voornamelijk gericht zijn op advies en informatiedeling. De focus op de website zal liggen op het doorklikken naar de verschillende pagina’s en het voor de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maken om de juiste informatie te vinden.

 

 • Service

  Leg je de focus op service, dan zal je website zich vooral richten op het ontzorgen en verbinden van de bezoeker en zal de interactie gezocht worden. Het draait er binnen deze website om dat de klanttevredenheid omhoog gaat en dat de bezoeker snel geholpen kan worden.

 

 • Leadgeneratie

  Heeft je website als primair doel om leads te genereren, dan richt je je voornamelijk op het werven van nieuwe klanten. Hóe je dit doet, kan in de loop der tijd met allerlei doelstellingen bepaald worden. Een voordeel van websites is dat ze altijd kunnen doorontwikkelen; varieer in mogelijkheden van je website om te testen wat werkt voor jouw doelgroep en stel bij om je conversieratio te verhogen.

 

 • Sales

  Als je een e-commerce website hebt, ligt het voor de hand dat je primaire doel is om producten (of diensten) te verkopen. De verschillende pagina’s zullen er op ontworpen worden om de verkoop van je producten toe te laten nemen.

 

 • Branding

  Als laatste noemen we branding als een primair websitedoel. Hierbij draait het om het bevorderen van de loyaliteit en werk je met je website voornamelijk aan reputatiemanagement. Je wilt hierbij de bezoeker meenemen in het verhaal van je organisatie. 

Focus op je website

Hoe maak ik mijn website succesvol?

Om een praktische invulling te geven aan het stellen van website doel(en), hebben we bij Redmatters een targetboardsessie ontwikkeld. In deze workshop zetten we samen met de klant een stapje terug om eerst goed te bepalen wat de doelen van de website zijn, wie de doelgroep is en welke functionaliteiten je vervolgens nodig hebt om die doelen bij die doelgroepen te bereiken. Onthoud dat jouw website bestaat om je organisatie verder te helpen. Mooie plaatjes en een gelikt design kunnen daarbij absoluut helpen, maar zullen niet de eerste focus hebben. We hopen dan ook dat wanneer je aan de slag gaat met je website, je je niet eerst afvraagt welke kleur je knoppen moeten worden of welke foto het beste past bij jouw verhaal, maar dat je eerst een stapje terug doet om van daaruit doelgericht naar voren te schieten.

Aan de slag

Tijd om aan de slag te gaan met jouw website! Is het voor al helder wat je website moet bereiken? Of wil je meer informatie over onze targetboardsessie? Download dan onze productsheet via het formulier hieronder, of laat ons direct weten hoe we jou kunnen helpen.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan