Terug

Zo brouw je succes!

Wat heeft motivatie te maken met het succes van een organisatie? Neem nu een bierbrouwer. Wat zou het over hem en zijn product zeggen als hij er niet trots op was? Daarover meer in een smakelijk voorbeeld uit de praktijk.

Deze blog is geschreven door Bert Wisniewski op 20 juni 2018.

Alles start met motivatie

Je motivatie is een bron van waaruit je hele organisatie kan putten. Het verschil maak je met een sterke motivatie. Aan de motivatie zie je een groot deel van de identiteit. De gedrevenheid om telkens je organisatie te verbeteren, kan alleen vanuit de motivatie gevoed worden. Bijna alles wat je doet, moet geënt worden op de motivatie; dat zorgt voor geloofwaardigheid en duurzaam succes.

Van 'de why' tot 'good to great'

Er zijn veel theorieën die je kunt lezen of beluisteren over dit onderwerp, zoals het boek Good to Great van Jim Collins, een seminar over Make meaning not money van Guy Kawasaki of het boek It starts with why van Simon Sinek. Heel veel mensen laten zich erdoor inspireren. Zo kunnen marketeers hun hart vol hebben van de why en het zoeken naar het merk-dna, maar als ze de why daarvan niet kunnen uitleggen, hebben ze eigenlijk niet zoveel te vertellen. De golden circle blijft dan een leuke oefening voor merken en organisaties, maar kan niet werkelijk toegepast worden binnen de organisatie, omdat het een ‘marketing-dingetje’ blijft.

Kritiek op het hebben van visie

De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker zure reacties en kritieken op de theorieën van personen als Simon Sinek, Jim Collins en Guy Kawasaki. Terwijl het toch zo logisch is dat het zonder authentieke visie nooit echt goed wordt. Of in ieder geval niet uniek, zeer inwisselbaar en dus geen sterke positionering. De why wordt geformuleerd vanuit de motivatie en ook de visie kan niet zonder. Het succes van een product of dienst begint dus altijd bij de motivatie.

texel schaap

Proef de trots

Om deze theorie te ondersteunen gebruik ik graag een voorbeeld uit m’n eigen praktijk. Texels bier, omdat het zo’n aansprekende weergave is van wat ik bedoel. Waarom is Texels bier zo’n sterk merk? Toen wij in 2009 voor het toen nog relatief onbekende biermerk ‘de Texelse Bierbrouwerij’ gingen werken, lag de verleiding op de loer om een hele leuke creatieve campagne te bedenken. Iets met ‘vrienden’ of ‘genieten van bier’ of ‘iets met humor’. Samen met de Texelse bierbrouwerij hebben we er echter altijd voor gekozen om het eiland Texel centraal te zetten. En waarom is dat nu één van de bepalende factoren geweest voor het succes? Omdat dat het startpunt van de visie en overtuiging is, wat wezenlijk anders is dan wat welk ander biermerk dan ook kan brengen. Wat je ook doet; ambachtelijke brouwwijze, eerlijke ingrediënten, innovatie, onderscheidingen, heerlijke smaken, het kan allemaal, maar wat écht uniek en onderscheidend is, dat is het eiland. En dat is het vertrekpunt, de motivatie.

De Texelaars zijn mega-trots op hun eiland. En dat komt tot uiting in alles wat ze doen. Ook in hun bier. Die passie en trots heeft voor een groot deel de kwaliteit van het bier bepaald. En van daaruit het dna van de gehele organisatie. Het succes van het merk is ook het bewijs dat de consument deel wil uitmaken van een stukje Texels. Een stukje van dat verhaal. De consument gaat over tot koop. En omdat je de trots terug proeft in de kwaliteit, blijft het biermerk goed verkopen. En ja, Texels surfte gezellig mee op de golf van de speciaalbier-trend. Maar los van die trend behoren ze inmiddels tot de top 10 bierbrouwers die verantwoordelijk is voor 95% van de bierproductie in Nederland. De overige 5% wordt verdeeld onder 250 microbrouwerijen (bron: Nederlandse Brouwers). Niet niks dus, dat succes van de Texelse Bierbrouwerij. En wij zijn als creatief marketingbureau natuurlijk supertrots dat we een groot aandeel in dat succes mochten hebben door de creatie van het merk Texels te verzorgen en sinds 2009 de marketing en designs te hebben gedaan. We hebben Nederland kunnen voorzien van een nieuw en prachtig A-merk 🙂

De why van Texels

Het merkverhaal van Texels is vertaald naar de mooiste designs waarbij het eiland altijd centraal staat.

Bekijk de case
Texel header

Wat betekent dit voor jouw merk?

Zonder duidelijke visie kan niemand je volgen. Maar als je nu denkt: Goed punt! Ik ga direct aan de slag om een mooie motivatie te bedenken, dan sla je de plank mis. De motivatie bedenk je niet, die is er al, dat is je merkhart. Wat je moet doen, is haar vinden. En er een goed geloofwaardig verhaal van maken, zodat je anderen kunt vertellen waarom je doet wat je doet. Je laat je doelgroep als het ware alvast een slok proeven. Een stukje van je merkverhaal, zodat ze meer willen en overgaan tot aankoop.

Diezelfde motivatie helpt je ook om interne keuzes te maken om je organisatie te verbeteren. Want wanneer je alles richt op het waarmaken van je motivatie, zal je hele organisatie dat uitstralen en bevestigen. Echtheid is waar je doelgroep warm van wordt en waardoor ze klant worden. En meer klanten betekent – en dit is logica – meer omzet. Zo leidt een heldere motivatie tot meer rendement en groei voor je merk.

Iconen_RedWeb_V0_1

Mooie motivatie

Wil jij met jouw organisatie terug naar het hart? Het unieke verhaal boven tafel halen? Dat doen we in de 'Terug naar het hart' workshop.

Corine Venderbos mask Corine weet meer

Mooie motivatie

Wil jij met jouw organisatie terug naar het hart? Het unieke verhaal boven tafel halen? Dat doen we in de 'Terug naar het hart' workshop.

Corine Venderbos corine@redmatters.com
06 39 01 74 47 Corine Venderbos mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan