fbpx
Terug

YouTube versus TV: het gevecht van de eeuw?

Het zijn uitspraken die ik de afgelopen jaren veel heb gehoord: ‘YouTube is televisie aan het overnemen’ en ‘Leuk dat YouTube, maar het bereik met TV is nog steeds goed’. Wie is er nou aan het winnen? En bevinden deze twee platformen zich eigenlijk wel in dezelfde boksring? In deze blog vertel ik mijn kijk op het gevecht van de eeuw: YouTube vs TV.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 21 juni 2018
Battle Youtube vs TV afbeelding

De cijfers

In 2017 keken wij Nederlanders gemiddeld 2 uur en 58 minuten per dag TV, en werden programma’s zoals ‘boer zoekt vrouw’ en ‘Wie is de mol’ door meer dan 3,5 miljoen mensen in Nederland bekeken. Kijkend naar deze cijfers ligt televisie nog lang niet K.O.

Maar hoe zit het dan met YouTube? YouTube heeft 1,5 miljard bezoekers wereldwijd, die dagelijks gemiddeld 60 minuten kijken naar video’s. In Nederland maken 8 miljoen bezoekers gebruik van YouTube, waarvan 2,2 miljoen dagelijks.

Kijkend naar deze ronde kan ik nog geen directe winnaar aanwijzen, maar ook zeker geen directe verliezer.

gevecht Youtube vs TV afbeelding

Oké, en nu?

Televisie en YouTube is big business, en business houdt in: cijfertjes en geld verdienen. Maar zijn de cijfers van deze twee kanalen wel te vergelijken?

YouTube is hot en trending, en de gehele jeugd lijkt actief te zijn op dit platform. Hedendaagse helden zoals Enzo Knol en Dylan Haegens zijn niet meer weg te denken van het internet. Maar hier zit voor mij ook gelijk het knelpunt. Want wat als jouw doelgroep nou helemaal niet behoort tot deze YouTube-generatie? Dan zou je volgens de ‘YouTube-is-alles-en-tv-is-zinloos’ mensen mooi je spullen kunnen inpakken.

Maar don’t worry, er kijken nog mensen tv! 35+ Nederland kijkt dagelijks gemiddeld nog twee tot vier uur (!) televisie. Zit jouw doelgroep in deze categorie? Dan zou ik zeggen: ga vooral door met het bereiken van jouw doelgroep via televisie commercials, want voor jou is dat the way you go!

Winnaar Youtube vs TV afbeelding

En de winnaar is...

Misschien is het je al duidelijk geworden, maar naar mijn mening is er geen winnaar aan te wijzen tussen YouTube en Televisie. Niet omdat ze beide even ‘goed’ zijn, maar omdat ze helemaal niet tegen elkaar staan in één ring. Ze vallen beide in een aparte categorie, en zijn door hun type bezoekers beide effectief, afhankelijk van jouw doel.

Voordat je een keuze maakt tussen welk platform jij effectief gaat gebruiken, raad ik je aan om terug te gaan naar de basis. Wie is mijn doelgroep? Welke boodschap wil ik overbrengen? En welk platform past hier het beste bij?

Iconen_RedWeb_V0_1

Raak!

Met welke wapens raak jij het hart van jouw doelgroep? We gaan er graag met je over in gesprek!

Bert Wisniewski mask Bert weet raad

Raak!

Met welke wapens raak jij het hart van jouw doelgroep? We gaan er graag met je over in gesprek!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan