fbpx
Terug

Welke on-page SEO factoren moet je in de gaten houden?

Keyword research

Om vandaag de dag een website goed vindbaar te krijgen in de zoekmachine, moet deze geoptimaliseerd worden voor een tal van factoren die zoekmachines belangrijk vinden. Je kunt denken aan on-page SEO en off-page SEO, maar ook aan technische SEO.

Deze blog is geschreven door Jeroen op 22 april 2022

De laatste jaren is er veel aandacht voor off-page technieken – zoals linkbuilding – en andere technische elementen, maar de realiteit leert ons dat off-page SEO niet veel goeds zal doen als je geen aandacht schenkt aan de bassiprincipes van on-page SEO. Aangezien de SEO wereld voortdurend verandert, is het belangrijk om op de hoogte te blijven en pagina’s daarop aan te passen.

In dit bericht bespreken we wat on-page SEO is en waarom het belangrijk is. Vervolgens bespreken we 10 belangrijke on-page SEO-factoren.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO (ook bekend als on-site SEO) verwijst naar de praktijk van het optimaliseren van pagina’s om de positie van een website in de zoekmachines te verbeteren en organisch verkeer te genereren. Naast het publiceren van relevante content van hoge kwaliteit, omvat on-page SEO het optimaliseren van de koppen, HTML-tags (titel, meta en kop), afbeeldingen en meer. Het betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat jouw website een hoog niveau van kennis, gezag en betrouwbaarheid heeft.

Keyword Research

Waarom on-page SEO belangrijk is

On-page SEO is belangrijk omdat het zoekmachines helpt om jouw website en de content ervan te begrijpen. En om te bepalen of deze relevant is voor de zoekopdracht van een zoeker.

Naarmate zoekmachines geavanceerder worden, is er meer aandacht voor zoekintentie, relevantie en semantiek op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s).

Google, met zijn overvloed aan complexe algoritmen, is nu veel beter in:

  • Het begrijpen waarnaar gebruikers daadwerkelijk zoeken;
  • Het leveren van zoekresultaten die voldoen aan de intentie van de gebruiker (informatief, winkelen, navigatie).

Het aanpassen aan deze ontwikkelingen is essentieel. Je moet ervoor zorgen dat jouw website en de content ervan – zowel wat zichtbaar is voor de gebruikers, zoals tekst, afbeeldingen, video of audio als elementen die alleen zichtbaar zijn voor de zoekmachines, zoals HTML-tags en gestructureerde gegevens – zijn geoptimaliseerd op basis van de laatste ontwikkelingen.

Bovendien kun je on-page SEO niet zomaar negeren, omdat je meer controle hebt bij het optimaliseren voor on-page elementen dan off-page elementen, want die laatste bestaan uit externe signalen, zoals backlinks, waar je niet direct invloed over hebt.

10 belangrijke on-page SEO factoren

Door op deze 10 factoren te letten, verbeter je niet alleen de content en autoriteit, maar ook de posities in de zoekmachine, het verkeer en de conversies.

1.     E-A-T

Google geeft de voorkeur aan content van hoge kwaliteit. E-A-T, wat staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness, is een algoritme dat Google gebruikt om content, pagina’s en websites als geheel te beoordelen. Het moet ervoor zorgen dat websites die content van hoge kwaliteit produceren, worden beloond met betere posities en website met content van slechte kwaliteit worden bestraft.

Zorg ervoor dat je de alinea begint met de belangrijkste zin. Hier vermeld je ook het belangrijkste keyword of onderwerp. Schrijf scanbaar, met kopjes en tussenkopjes. Zorg ervoor dat alleen al de kop en tussenkopjes een herkenbaar verhaal vertellen. Gebruik alinea’s van 40 tot 50 woorden en zorg dat deze zelfstandig leesbaar zijn, zonder dat je de eerdere alinea’s gelezen moet hebben. moeten lezen. Maak content visueel aantrekkelijk, met afbeeldingen en/of video’s, zodat je bezoekers uitnodigt om verder te lezen.

2.     Titel-tag

De title-tag, een HTML-tag die in het hoofdgedeelte van elke pagina voorkomt, geeft een eerste indicatie over wat het actuele onderwerp is van de pagina. Het wordt weergegeven op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines. In de zoekresultaten wordt deze meestal gebruikt als klikbare link en staat deze tevens in het browservenster.

De titel-tag heeft niet veel invloed op organische rankings en daarom krijgt deze soms niet de aandacht die het verdient. Zorg ervoor dat je deze optimaliseert, want een goede titel-tag zal meer kliks genereren dan een slecht geschreven titel-tag en dat heeft indirect invloed op de SEO-resultaten.

3.     Meta-beschrijving

Sinds de begindagen van SEO zijn meta-beschrijvingen een belangrijk optimalisatiepunt geweest. Meta-beschrijvingen, metatags die een beschrijving geven van waar de pagina over gaat, worden vaak weergegeven in de SERP’s onder de titel van de pagina. Hoewel Google beweert dat meta-beschrijvingen niet helpen bij het rangschikken, zijn er wel indirecte signalen dat betere beschrijvingen wel een bijdrage leveren. Door de meta-beschrijvingen correct te optimaliseren, kun je de volgende punten verbeteren:

  • Klikfrequentie (CTR);
  • Perceptie van de kwaliteit van het resultaat.

4.     Koptekst

Wil je dat de content van je website goed presteert in de zoekresultaten? Begin dan met het schrijven van een pakkende koptekst. De koptekst is vaak hetzelfde als de titel-tag. Als bezoekers via de titel in de zoekresultaten doorklikken naar jouw website, dan zien ze daar dezelfde titel en weet men dat ze op de juiste plek terecht zijn gekomen. Het bedenken van een goede kop en titel-tag voor een blog lijkt misschien simpel, maar kan het verschil betekenen tussen een vertoning en een klik. Het is daarom belangrijk om ze te optimaliseren en strategische te benaderen. De koppen moeten de aandacht trekken in de zoekresultaten (SERP’s), gebruikers verleiden om op het resultaat te klikken en door te gaan met het lezen van de rest van de content.

5.     Header-tags

Header-tags zijn HTML-elementen (H1-H6) die worden gebruikt om koppen en subkoppen te identificeren. Door HTML-elementen toe te voegen laat je aan de zoekmachine zien dat het hier om andere stukken content gaat dan tekstblokken. Header-tags zijn niet zo cruciaal voor de positie in de zoekmachine als vroeger, maar deze tags hebben nog steeds een belangrijke functie voor zowel zoekmachineoptimalisatie als de gebruikerservaring. Ze kunnen indirect van invloed zijn op SEO door:

  • De content gemakkelijker en leuker te maken voor bezoekers om te lezen/scannen;
  • Het verstrekken van context over de gehele content voor de zoekmachines.

6.     SEO-schrijven

SEO-schrijven betekent het schrijven van content met zowel zoekmachines als gebruikers in gedachten. Er zit een strategie achter het schrijven van solide SEO-content. Het is meer dan alleen een keyword onderzoek doen en de keywords invullen op de pagina. Bij SEO-schrijven verwerk je keywords strategisch in je tekst, zodat je zoekmachines signalen geeft dat de content precies gaat over de woorden waar een potentiële bezoeker mee zoekt. Vraag en aanbod sluiten op die manier goed mogelijk op elkaar aan.

7.     Kannibalisatie van zoekwoorden

Waar of niet waar? Hoe meer pagina’s je hebt ingericht op een keyword, hoe groter de kans dat je op dat zoekwoord zult scoren? Dat is niet waar, want het inrichten van meerdere pagina’s op een hetzelfde zoekwoord kan “kannibalisatie van zoekwoorden” veroorzaken en dat heeft mogelijk nadelige gevolgen voor SEO.  Als je probeert om met meerdere pagina’s op hetzelfde zoekwoord te scoren, dan concurreer je eigenlijk met jezelf. Het is belangrijk om vast te stellen of er kannibalisatie van zoekwoorden op jouw website bestaat, dit meteen op te lossen en dit in de toekomst te voorkomen.

Keyword research header

8.     Content-audits

De meeste schrijvers zijn gefocust op het maken van nieuwe content en vergeten daardoor hun bestaande content te controleren. En dat is een gemiste kans om nieuwe content beter te laten scoren. Het controleren van de bestaande content is ook cruciaal, omdat het je helpt:

  • Te evalueren of bestaande content zijn doelen bereikt en ROI behaalt;
  • Te identificeren of de informatie in de content nog steeds correct of verouderd is;
  • Te bepalen welke soorten content voor jou succesvol werken.

Content-audits kunnen de SEO-strategie enorm helpen en moeten regelmatig worden uitgevoerd. Door jaarlijks een aantal vaste momenten in te plannen, kun je knelpunten op tijd ontdekken en oplossen voordat het te laat is.

9.     Beeldoptimalisatie

Het toevoegen van afbeeldingen is een goede manier om content te verrijken en pagina’s aantrekkelijker te maken om te lezen. Maar niet alle afbeeldingen zijn goed voor SEO, want sommigen kun je website vertragen en dat heeft negatieve impact op de snelheid van de website.

Door afbeeldingen op de juiste manier te optimaliseren haal je het meeste uit dit waardevolle SEO-middel. Je kunt de bestandsgrootte van de afbeeldingen comprimeren met zo min mogelijk verlies van kwaliteit, de afbeeldingen in het formaat knippen waarop ze ook getoond worden op de website en de afbeeldingen beschrijvende tags meegeven zodat de zoekmachine ze kan rangschikken.

We noemen dit ook wel beeldoptimalisaties en heeft de volgende voordelen:

  • Extra ranking mogelijkheden (Google Afbeeldingen);
  • Betere gebruikerservaring;
  • Snellere laadtijden.

10.  Gebruikersbetrokkenheid

Het verbeteren van de on-page SEO-elementen van een website is – bij wijze van spreken – slechts de helft van het werk. De andere helft bestaat uit het voorkomen dat bezoekers van de website bouncen. Bij een bounce verlaten bezoekers de website zonder een tweede pagina te bezoeken. Dit is een slecht signaal naar de zoekmachine, want blijkbaar voldeed het resultaat niet aan de wensen en daar kunnen verschillende oorzaken aan te grondslag liggen. De website laadt traag, de content match niet met de wensen en behoeften van de bezoeker en/of de website is niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Het is de bedoeling dat bezoekers op de website blijven om de content te bekijken, ermee omgaan, doorklikken naar andere pagina’s en blijven terugkeren voor meer informatie. Om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten, richt je je onder andere op aspecten als snelheid, gebruikerservaring en contentoptimalisatie.

Conclusie

Door aandacht te besteden aan on-page SEO vergroot je de kans dat jouw website in de zoekmachine wordt weergegeven. Door regelmatig te optimaliseren voor on-page SEO kun je de posities in de zoekmachine, het verkeer en de conversies verbeteren.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions

Iconen_RedWeb_V0_1

Wil je beter gevonden worden in Google?

Wil je dat jouw website beter wordt gevonden in Google, maar je hebt daar zelf geen tijd voor? Of wil je graag op weg geholpen worden, zodat je het in de toekomst zelf kunt uitvoeren? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Lars Kamsteeg mask Neem contact op

Wil je beter gevonden worden in Google?

Wil je dat jouw website beter wordt gevonden in Google, maar je hebt daar zelf geen tijd voor? Of wil je graag op weg geholpen worden, zodat je het in de toekomst zelf kunt uitvoeren? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Lars Kamsteeg Lars Kamsteeg mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan