fbpx
Terug

De heerser, de strijder of de wijze, welk archetype is jouw merk?

Het klinkt als de nieuwe Narnia of The Lord of the Rings film, maar niets is minder waar. De heerser, de wijze en de strijder zijn drie persoonlijkheidstypes die we echt overal om ons heen terugzien: in mythes, in films, in reclames en in branding van merken. We laten een aantal archetypen voorbeelden zien!

Deze blog is geschreven door Jannis Lootens op 21 juli 2020

Het werken met archetypes is in het leven geroepen door psychiater en psycholoog Carl Jung. Volgens Jung zijn archetypen collectieve oerbeelden die terug te vinden zijn in ieders onbewustzijn. Deze persoonlijkheidstypes worden al jaren gebruikt in de reclamewereld om merken te voorzien van een herkenbaar motief. In Hollywood zorgen archetypes ervoor dat filmkijkers sneller karakters en verhaallijnen oppikken. Ook mediamerken kunnen met de theorie van archetypes hun voordeel doen in het opbouwen van relaties met de doelgroep. Wij gebruiken archetypes om een heldere merkpositionering voor onze opdrachtgevers te creëren. Een goede manier om je merk meer gezicht te geven en ervoor te zorgen dat jouw merk die unieke plek in het brein van jouw doelgroep weet in te nemen. Er zijn in totaal 12 archetypes te onderscheiden. Vandaag lichten we drie archetypes uit om te illustreren wat archetypes inhouden. Welke merken vallen onder deze types en welke passen bij jouw organisatie?

De heerser, archetypes

De heerser

De heersers in onze levens zorgen voor orde in chaos, hebben macht, controle en autoriteit. Zij helpen bij het uitzoeken van je pad en kunnen richting geven. Ook gedraagt de heerser zich netjes en houdt hij zich aan de regels. Hij weet hoe hij in de schijnwerpers moet stappen en controle moet nemen. Ook heeft hij goede leiderschapskwaliteiten. Vaak zie je dat merken die de heerser als archetype hebben luxe producten of diensten aanbieden in een hoog segment. Een mooi voorbeeld is businesschool Neyenrode: een organisatie waarbij je gelijk denkt aan orde en kwaliteit. Daar zit je goed. Maar de Heerser heeft ook een valkuil: de sterkste mening is lang niet altijd de populairste. Een Heerser is autoritair en maakt zich daarmee niet altijd favoriet. 

Wanneer je als organisatie zelf ook in een luxe segment valt en bekend wil staan om je kwaliteit en orde, kun je de eigenschappen van de heerser als uitgangspunt nemen voor je communicatie-uitingen. Een passende visuele identiteit is dan bijvoorbeeld werken met klassieke fonts en chique beelden met zachte kleuren.  

Rolex advertenties

Rolex gebruikt donkere kleuren en straalt daarmee kwaliteit en klasse uit.

De strijder

Dit type leert ons op te komen voor onszelf en te vechten voor wat belangrijk is. De strijder wil winnen en de beste zijn: doelen halen, winnen, bewapend met discipline en opkomend voor anderen.

Strijder, archetypes

Ze zijn strijdvaardig, ze dagen je uit om te blijven groeien. Ze schuwen de discussie niet om je verder te helpen en je dromen te bereiken. Soms geven ze je een schop onder je kont. Een mooi voorbeeld is Nike. Hun missie is om inspiratie en innovatie aan iedere atleet ter wereld te brengen. En die atleet, dat is iedereen met een lichaam volgens hen. Ook met het welbekende ‘just do it’ geven ze je een schop onder je kont om je doelen te bereiken. Een valkuil voor de Strijder is dat hij obsessief kan worden. Zijn grootste angst is om zwak of kwetsbaar over te komen. Let daar dus op als je voor dit archetype gaat. Als je als merk je klanten wilt activeren, wilt uitdagen en motiveren, dan is dit het archetype dat bij jullie past en wat je als uitgangspunt kunt nemen in je marketing. Denk aan krachtige beelden en uitdagend taalgebruik.  

De strijder gebruikt krachtige beelden met uitdagende teksten.

De wijze

De wijzen brengen nieuwe manieren van denken en nieuwe inzichten in je leven. Ze observeren, nemen waar, geven raad en delen kennis en inzicht. Dit archetype wordt ook wel ‘the wizard’ genoemd. Een leuk weetje is trouwens dat de oorsprong van de naam ‘wizard’ komt van wise-art: de kunst van de wijsheid. Dat omschrijft de wijzen perfect. 

De wijze, archetypes

Goede voorbeelden zijn nieuws instituten, denk aan bijvoorbeeld de BBC. Deze organisatie is een belangrijke informatiebron voor velen en ze zullen dan ook hun best doen om objectieve informatie en de absolute waarheid naar buiten te brengen. Een valkuil van de Wijze is dat hij geneigd kan zijn om op een ivoren toren te gaan zitten en niet open te staan voor een discussie. Als het doel van je organisatie is om veel kennis te delen en mensen te informeren, dan kun je de manier van communiceren van de wijze toepassen door zeer zorgvuldig gekozen beelden en waardig taalgebruik  te gebruiken.

Advertenties BBC op mobiel

BBC komt als autoriteit vertrouwd over dankzij de vormgeving zonder opsmuk: het gaat om het nieuws.

Verschillende types

Met kennis van de verschillende types kun je als organisatie je voordeel doen. Zoals altijd in communicatie is het namelijk belangrijk dat je consequent bent in je uitingen. Als je weet wat voor archetype je als merk of organisatie bent, kun je dit gebruiken om je uitingen aan te spiegelen: communiceren we nu echt zoals we zijn en zoals we door onze doelgroep gezien willen worden? Daarnaast kun je je verdiepen in de valkuilen van het archetype, zodat je weet waar je voor moet oppassen in je communicatie.

Deze blog is eerder op de LinkedIn van Jannis geplaatst onder persoonlijke titel.

Iconen_RedWeb_V0_1

De heerser, de strijder of de wijze?

Wil jij meer weten over archetypes of wil jij met ons aan de slag met de positionering van jouw merk? Wij helpen je daar graag bij!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan