fbpx
Terug

Wat is een effectieve website?

Hoe mooi je website ook is, hij is alleen maar effectief als het je klant helpt in de customer journey. Ofwel: van contact naar conversie. Wat die conversie voor jou moet zijn, hangt natuurlijk af van je vraag.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 20 juli 2021

De meeste opdrachtgevers hebben al een beeld bij de website die ze willen. Vaak wijzen ze op een andere website als gewenst voorbeeld. Soms hebben ze zelf creatieve ideeën die ze met hun vingers in de lucht tekenen: ‘kijk, dan klik je hier en dan whooo… dan springt dit erin of dan komt dat…’. Het is leuk om zo na te denken over je nieuwe website! De voorbeelden van anderen helpen je om je gedachten scherp te krijgen en te weten wat mogelijk is. Maar uiteindelijk bouwen we niet de website van een ander, maar bouwen we het antwoord op jouw vraag.

Daarom gaan we uitgebreid met je in gesprek om helder krijgen welk doel jouw website moet dienen. Dat doen we in een webconcept-workshop. Daarin komen jouw doelen en wensen samen met onze kennis en vaardigheden. We gaan een dagdeel interactief aan de slag om scherp te krijgen welke doelen je wilt bereiken, welke doelgroepen je op het oog hebt en welke functionaliteiten en elementen nodig zijn. Heb je wel of geen formulieren, webwinkel, blogs, video, vacatures of een agenda nodig?

Het resultaat leggen we vast in een blauwdruk. Daarin staat ook antwoord op de belangrijkste vraag: waarom wil je eigenlijk een effectieve website? Bij alles wat we gaan ontwikkelen en ontwerpen, zal die waarom-vraag leidend zijn. Want alles moet bijdragen aan het behalen van jouw marketing- en organisatiedoelen. In deze blauwdruk nemen we ook alvast een sitemap op en beschrijven we een aantal persona’s: wie zijn de gebruikers van je website?

Aanpassen of nieuwe website maken

Meestal is de bestaande website van onze opdrachtgevers een paar jaar oud. Dat is algauw een eeuwigheid in websiteland: na vier of vijf jaar noem je een website eigenlijk al oud, met achterhaalde functionaliteiten.

Kun je zo’n website ‘oplappen’? Natuurlijk is het mogelijk om een website te actualiseren, elementen te verwijderen die niet functioneel zijn en nieuwe plug-ins toe te voegen. Maar niet alleen de technische ontwikkelingen zijn verder gegaan in de afgelopen jaren, ook jouw organisatie heeft zich ontwikkeld. Misschien zijn er andere strategische keuzes gemaakt, heb je een nieuw product, nieuwe markten of doelgroepen waarop je je wilt richten? Past die oude website nog wel bij je huidige organisatie?

Daar gaan we samen met jou naar kijken. Dan kunnen we bepalen of verbeteringen voldoende zijn of dat je beter geholpen bent met een nieuw ontwerp. De vraag is altijd wat het beste bijdraagt aan het waarom van jouw website. De ervaring leert dat het vaak effectiever en daarmee kostenefficiënter is om vanuit het waarom opnieuw te beginnen en van daaruit te ontwerpen.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan