fbpx
Terug

Waarom een goede samenwerking tussen designers en developers essentieel is

Om digitale projecten succesvol te laten verlopen, is een goede samenwerking tussen developers en designers absoluut onmisbaar. De praktijk leert dat beide disciplines elkaar versterken door veel te overleggen en de lijntjes kort te houden. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is en hoe je daarmee het maximale uit je digitale product haalt.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 09 september 2020

Van structuur...

Het proces van een website, app of ander digitaal product bestaat uit een aantal stappen. Zodra de briefing helemaal duidelijk is (bijvoorbeeld als resultaat van een webconcept workshop), start de realisatie bij de designer. Hij of zij gaat aan de slag met de functionaliteiten, structuur en het uiteindelijke design van de website. Aan het begin van het ontwerpproces is het belangrijk dat de designer al weet wat er qua techniek mogelijk is; techniek vormt de kaders, en daarmee de handvatten, van de designer om de doelen van de website te bereiken.

Bij Redmatters hebben we een team van digital experts dat ingezet wordt om deze doelen te halen, elk met hun eigen expertise. De UX-designer heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de gebruiker de website zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat deze gebruiker zo snel mogelijk zijn of haar doel kan behalen. De UI-designer heeft als taak om de creatieve doorvertaling van de functionaliteiten te ontwikkelen door middel van branding en animaties. De developer is vervolgens verantwoordelijk om de visie van de UX- en UI-designer optimaal door te voeren en een naadloze ervaring te bieden aan de gebruiker, zowel aan de voor- als achterkant.

… naar product

Wanneer een project van start gaat worden zowel de designer als de developer meteen betrokken bij een project. Zo schuift development na een workshop aan bij de art director om te bepalen wat haalbaar en schaalbaar is binnen de offerte en het project. Vaak kan de developer al beginnen met de technische architectuur of met de inrichting van complexe koppelingen. Als de designer klaar is met een ontwerp en de klant het heeft goedgekeurd, gaat development van start met de verdere ontwikkeling. Het design wordt door middel van een styleguide en designs van verschillende pagina’s of schermen opgeleverd bij de developers, zodat zij een zo consistent mogelijk product kunnen ontwikkelen. In de styleguide worden alle visuele elementen opgenomen die worden doorvertaald naar pagina’s die de website gaat bevatten, zoals de homepage en de contactpagina. 

Na de oplevering van een webdesign stopt de samenwerking tussen design en development niet. Integendeel: tijdens de ontwikkeling van een digitaal product moet er regelmatig dingen afgestemd worden. De designers kijken geregeld met de developers mee of alles werkt en animeert volgens plan. En al is de overdracht nog zo duidelijk geweest, er kunnen altijd vragen opkomen. Daarom is het van groot belang dat het lijntje tussen de developers en designers kort blijft. Een website is altijd in ontwikkeling; op basis van testresultaten of nieuwe wensen na livegang wordt er door design en techniek gewerkt aan doorontwikkelingen. Snel schakelen en goede afstemming zijn de minimale benodigdheden voor een goed werkend product. 

Lees hieronder verder wat wij zelf nog meer doen voor een soepel proces

Voor bezoeker én gebruiker

Om het proces tussen design en development nog soepeler te laten lopen, werken wij met ons zelf ontwikkelde (en continu in doorontwikkeling) pakket ‘RedPress’. Gebruiksvriendelijkheid voor zowel klant als bezoeker staat daarin voorop. Binnen RedPress zijn veel voorkomende elementen en functionaliteiten van een website al structureel ontworpen en technisch ontwikkeld, waardoor we een solide systeem hebben staan waar de klant de vruchten van plukt. Denk hierbij aan vooraf gedefinieerde headers en verschillende elementen met tekst, afbeeldingen en buttons.

Met RedPress als basis kunnen we gericht werken aan unieke producten die de doelen van verschillende gebruikers dienen. Het systeem is ontwikkeld met de behoefte van zowel de bezoeker als de klant voorop. Op die manier halen we het maximale uit onze samenwerking tussen design en development, en leveren we altijd effectieve en kwalitatief hoogstaande producten; tried and tested.

Iconen_RedWeb_V0_1

Let’s get digital

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw nieuwe website of applicatie?

Denise Hamstra mask Vraag 't Denise

Let’s get digital

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw nieuwe website of applicatie?

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan