Terug

De succesformule voor bedrijven volgens Guy Kawasaki

Guy Kawasaki zei het al in 2004, maar het lijkt steeds relevanter te worden: “the fundament of a great company is making meaning, not money.” Bedrijven die zijn ontstaan met als doel de wereld te veranderen – ‘to make the world a better place’ – zijn volgens Guy Kawasaki succesvolle bedrijven.

Deze blog is geschreven door Jannis Lootens op 22 juni 2018.

Toen ik ‘m voor het eerst hoorde, maakte deze quote een grote indruk op mij. Dat doet het nog steeds. Geld kan volgens mij nooit een drijfveer zijn – het is een effect en geen doel op zich. Succes en geluk zitten met name in delen, stelt Kawasaki. Het zit in het geven en dit ook doorvoeren in alles wat je doet. In je professie, het bedrijf en privé creëert het zin, geluk en succes. Ontvangen vindt iedereen leuk, maar er is altijd een partij nodig die geeft. En als we allemaal geven, ontvangt iedereen.

Tijd geldt

Maar hoe doen we dat nou precies, making meaning? Hoe maak je als onderneming de wereld mooier? Hoe creëer je waarde? De meest voor de hand liggende optie is het doneren van geld: doelen en initiatieven steunen met een financiële bijdrage. Je kunt er dan voor kiezen dit sporadisch te doen, maar ook om het onderdeel te laten zijn van je organisatie. Een businessmodel waarmee je betekenis creëert.

Zet het bijvoorbeeld op de balans: ‘iedere maand doneren we een x-bedrag aan bepaalde doelen in de vorm van geld of uren’. Het mooiste is wanneer dit doelen zijn die dicht bij jou of je onderneming staan of raakvlakken hebben met jouw professie. Bovendien kun je ook een beetje tijd geven en praktische maatregelen nemen in je bedrijfsvoering met oog op bijvoorbeeld mobiliteit, energie of afval. De dingen die je doet, hoe klein ze ook lijken, kunnen een enorme impact hebben. De trend is dat sociaal en maatschappelijk bewust bezig zijn een onderdeel van je organisatie moet worden, wil je nog bestaansrecht hebben in de toekomst. Over vijf jaar is de zogeheten ‘social enterprise’ de standaard.

makingmeaning=makingmoney

Potentie in plaats van functie

Misschien wel het belangrijkste dat je kunt doen om de wereld mooier te kleuren, is investeren in mensen. In de zakelijke wereld verliezen we soms het feit uit het oog dat we werken met mensen; individuen met wensen, dromen en een hart dat hen drijft. Doneer je kennis, geef de mensen waarmee je samenwerkt de ruimte om zich binnen jouw organisatie te ontwikkelen en denk in potentie in plaats van functie. Mensen helpen hun (persoonlijke) doelen te bereiken, heeft een meerwaarde die onmisbaar is voor een groeiende onderneming: je vermenigvuldigt een stukje visie in een ander, zodat diegene het beste uit zichzelf kan halen. Bovendien faciliteer je het gevoel van eigenwaarde, een geloof in henzelf. Het mooiste compliment dat er is, is dat je medewerkers samenwerken, leren en zichtbaar groeien. Qua professie, maar ook persoonlijk. Je creëert een sfeer waarin iedereen zich gekend en thuis voelt. Een werkomgeving die persoonlijk, plat en samen is. Dat versterkt het team, maar ook de individu en haar omgeving. In de woorden van Jim Collins: “Meaning comes not from succeeding, but from helping others succeed.”

Denk jij wel eens na welk spoor je achterlaat? Wat zou er gebeuren als we allemaal eens wat vaker de keuze maken voor een betere wereld? Als we niet enkel het ‘snel geld verdienen’ prioriteit geven? Volgens Kawasaki worden dat soort keuzes beloond met succes. Financiële winst, niet als doel, maar als een gevolg van ‘goede keuzes’. Ik denk dat we de wereld dan mooier achterlaten dan we ‘m vonden – en daar worden we zelf ook gelukkiger van.

Iconen_RedWeb_V0_1

Let's make meaning!

Als iedereen geeft, ontvangen we allemaal. We denken graag mee over hoe je met jouw bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn.

Jannis Lootens mask Sparren met Jannis

Let's make meaning!

Als iedereen geeft, ontvangen we allemaal. We denken graag mee over hoe je met jouw bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn.

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask
James Hopkins - headerplaat

Case

Brand design voor James Hopkins

Lees meer
Why? How? What?

Blog

Daarom Waarom

De laatste jaren refereren steeds meer mensen aan de ‘Start With Why’-theorie van Simon Sinek. “A simple little idea”, zoals hij dit zelf toelicht. Omdat er al veel over deze theorie is geschreven, ga ik in deze blog niet te diep in op de…

Lees meer

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan