fbpx
Terug

Klaar met de fake reviews – webshop updates 2022

Vanaf 28 mei 2022 geldt er een nieuwe wet- en regelgeving voor webshops, deze regels zijn door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Europese richtlijnen die de Europese Unie heeft opgesteld ter bescherming van de consumenten. Deze nieuwe regels hebben onder andere betrekking op het tegen gaan van fake reviews en eerlijke ‘van-voor’ prijzen.

Deze blog is geschreven door René Tuin op 21 juni 2022

Fake reviews gaan in de ban

Vanaf 28 mei is er dus een verbod op fake reviews. Je bent als webshop eigenaar verplicht om transparant te zijn over waar jouw reviews vandaan komen en of deze wel door ‘echte’ klanten zijn geplaatst. Het is jouw verantwoordelijkheid om te controleren of jouw reviews aan de nieuwe regels voldoen.

Je vraagt je nu vast af hoe doe je dat dan? Hier een paar suggesties:

  • Stel een reviewbeleid op. Vertel hierin hoe reviews tot stand zijn gekomen, hoe ze beoordeeld zijn en hoe het proces verloopt
  • Bij het plaatsen van review, laat de gebruiker akkoord gaan met die reviewbeleid en voeg bijv. een ordernummer veld toe zodat je gebruiker kan linken aan een bestelling
  • Toon zowel positieve als negatieve reviews, bezoekers zijn hier gevoelig voor want alleen maar positieve reviews is te mooi om waar te zijn
  • Vermeld bij reviews altijd naam, of dat het anoniem is, of als de review gesponsord is of dat het een betaalde review is

Als je bovenstaande suggesties toepast zal je voldoen aan de regel geven en het feit is dat veel consumenten kijken naar beoordelingen op een webshop om te beslissen of ze een product willen kopen. Dankzij de informatie die je verstrekt m.b.t. de reviews, kunnen klanten beter oordelen of de reviews oprecht zijn en zo een afgewogen beslissing nemen om iets te kopen.

Het einde van de misleidende ‘van-voor’ prijzen

Je kent het wel: advertenties waarbij een product extreem afgeprijsd is. Vooral rond Black Friday / Cyber monday zie je dit soort aanbiedingen voorbij komen. Vaak is het product nooit voor de ‘oorspronkelijke’ prijs verkocht. De prijs wordt enkel gebruikt om het contrast met de actieprijs te laten zien.

Met de nieuwe regelgeving mag je geen willekeurige prijs meer tonen bij het geven van kortingen. De ‘van’-prijs moet de laagste prijs zijn waarvoor je het product in de afgelopen 30 dagen hebt aangeboden. Wat nog wel mag, is je korting laten zien ten opzichte van de prijs van je concurrent of de adviesprijs van een bepaald product. Met de nieuwe regels is het dus nu van belang om de prijzen in je webshop na te lopen en te controleren of je nog gebruik maakt van onjuiste ‘van-voor-prijzen’.

Thuiswinkel.org heeft een blog geschreven met enkele handige voorbeelden om je nog een beter beeld te geven van wat wel en niet mag.

Overige regels

Naast het verbod op fake reviews en misleidende ‘van-voor’ prijzen is er ook regel toegevoegd m.b.t. gepersonaliseerd aanbod. Je zult namelijk vanaf 28 mei je bezoekers op de hoogte moeten brengen als je op basis van recente zoekopdrachten, aankoopgeschiedenis, woonplaats of andere kenmerken een persoonlijk aanbod doet.

Om te voldoen aan deze regelgeving kun je dit bijvoorbeeld kenbaar maken via een pop-up of mededeling op de betaalpagina. Door transparant te zijn richting je bezoeker, geef je ze de mogelijkheid om te onderzoeken of je aanbod echt zo aantrekkelijk is.

Door wie worden de nieuwe regels voor webshops gehandhaafd?

Vanaf mei 2022 gaan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleren of je je als webshop aan deze regels houdt.

Kort samengevat gaat het om de volgende regels:

  • je bent verplicht om transparant te zijn over waar jouw reviews vandaan komen – en of deze wel door ‘echte’ klanten zijn geplaatst
  • je moet eerlijke ‘van-voor’ prijzen hanteren
  • je moet het klanten laten weten als je hen een gepersonaliseerd aanbod laat zien

Houd je je niet aan deze nieuwe regels, dan wordt dit gezien als oneerlijke handelspraktijken en kan je beboet worden.

Experts mee laten kijken met jouw webshop!

Dat kan, Bert komt graag met jou in contact en onder genot van een bakkie koffie bespreekt hij graag de mogelijkheden en opties.

Bert Wisniewski mask Neem contact op

Experts mee laten kijken met jouw webshop!

Dat kan, Bert komt graag met jou in contact en onder genot van een bakkie koffie bespreekt hij graag de mogelijkheden en opties.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan