Terug

Je klanten zijn niet verdwenen, ze zijn online

Een nieuwe lockdown is een feit. De horeca had het al rampzalig zwaar, deze groep wordt nu aangevuld met winkeliers, kappers, leraren, personal trainers en al die andere belangrijke beroepen. Zij maken zich allemaal grote zorgen. En die zorgen snappen we heel goed. Daarom deze positieve insteek, een aanmoediging en onze hulp: je klanten zijn niet verdwenen, maar zullen zich de komende tijd massaal online bewegen.

Deze blog is geschreven door Bert Wisniewski op 15 december 2020

Hoezo positief?

Hoezo een positieve insteek voor ondernemers zal je denken. De winkels, sportscholen en kapsalons moeten dicht, erger kan het niet. Maar dat is juist waar deze tijd om vraagt: optimisme en aanpassingsvermogen op het moment dat alles verandert. Het aanpassingsvermogen van de ondernemer wordt tot een maximum op de proef gesteld. En zoals de titel al zegt: klanten verdwijnen niet, ze waren al online en gaan nu massaal online. Veel ondernemers hebben gelukkig al een webshop: heel goed! We missen dan natuurlijk wel de beleving van de fysieke ontmoeting met klanten. Jammer genoeg kan dat nu even niet meer, maar ook online ben je weldegelijk in staat om je eigen lokale charme toe te voegen aan verkopen op afstand. Daarover denken we graag met je mee. Naast Redmatters heb ik samen met mijn vrouw een vintage design winkel in meubels en accessoires in Amersfoort. Ik snap dus goed hoe vervelend de lockdown is voor winkeliers. Bij de eerste lockdown begin 2020 zagen we hoe de online verkopen via onze webshop flink stegen. Bezorgingen door heel Nederland en mensen kwamen uit heel het land om producten op te halen.

Verveling leidt ook tot online aankoop van luxe artikelen

Het verbaasde me toen iemand uit Limburg helemaal naar Amersfoort kwam voor een stoel. Hoe mooi en bijzonder die stoel ook was overigens. Maar toen ik erover nadacht, bedacht ik me ook: wat moeten ze anders doen? Mensen zitten thuis, komen weinig buiten, vervelen zich te pletter en zoeken activiteiten om te doen. Zoals een product, gerecht of dienst ophalen of laten bezorgen, nadat ze deze online hebben aangeschaft. Gevolg van die verveling is dat niet enkel de broodnodige producten worden gezocht en besteld, maar ook de luxe artikelen. Mensen zitten thuis, kijken om zich heen en zien: “goh, die stoel of bank is aan vervanging toe!” Of: “laat ik nou eindelijk eens die dure shampoo bestellen om te testen of het effect heeft”. En hup: een seconde later is de online zoektocht gestart en komen druk swipend de beste shampoos voorbij. 

Daarom hier drie basic tips om online goed aanwezig te zijn:

  1. Je eigen webshop
  2. Bied je producten niet enkel in je eigen webshop aan
  3. Adverteer online

1. Je eigen webshop

Het ideaal: een website met webshop goed geïntegreerd, dat is natuurlijk het mooiste. Eentje die precies vertolkt waar jij voor staat en een unieke visuele identiteit heeft die bouwt aan je merkbekendheid. Maar we snappen best dat dit voor veel winkeliers niet haalbaar is qua investering. Er zijn ook voldoende goedkope alternatieven. Zo maakt de website van onze vintage design winkel gebruik van het Jimdo systeem. Zo zijn er nog tal van andere aanbieders. Je bent vaak wel wat beperkt in de mogelijkheden, maar ze dienen het doel: online je producten of diensten aanbieden. Een wat duurder systeem dat je kunt inzetten is Shopify, maar de (maandelijkse) investering daarin ontloopt een maatwerk website (met shop) niet veel. Wanneer je die maatwerk-wens hebt, staan wij maar al te graag klaar om de vetste en best converterende website ever voor jou te ontwikkelen.

Webshop blijft open

2. Bied je producten niet enkel in je eigen webshop aan

Vergroot het bereik van je producten of diensten door deze ook aan te bieden op vraag en aanbod platformen. De bekendste is Marktplaats. Hoewel deze vooral gericht is op tweedehands producten, worden hier ook veel nieuwe producten aangeboden en zelfs diensten. Daarnaast kun je je producten aanbieden via het platform van Bol.com en Amazon. Zij bereiken beide ook giga veel mensen. Hieronder vind je een aantal handige linkjes die je kunnen helpen om je producten of diensten aan een grote groep mensen aan te bieden. 

Wat handige linkjes naar de verkoopplatform-pagina’s voor ondernemers:

Horeca:

Thuisbezorgd 

Uber Eats

 

Diensten:

Werkspot 

Marktplaats

 

Producten:

Marktplaats

Bol.com 

Amazon

3. Adverteer online

Die poster achter je winkelruit, die werkt niet meer wanneer je winkel dicht is en er geen mensen in de winkelstraat zijn. Nog steeds helaas helaas. Daarom moet je die poster online ophangen en zorgen dat zoveel mogelijk mensen die te zien krijgen. En dan vooral de mensen die interesse hebben in jouw product of dienst. Zorg dat je online aantrekkelijk bent: wie ben je en wat heb je te bieden? Dat kan door online te adverteren. Juist in deze tijd is het belangrijk om zichtbaar te blijven bij je doelgroep. Laat als sportschool zien dat je geeft om de gezondheid van de leden, geef als museum een digitale rondleiding of quiz, verzin een unieke of grappige aanbieding. Voor iedere ondernemer is er wel een manier om relevant voor je doelgroep te zijn. We hebben daar een heel tof, al zeg ik het zelf, online marketing handboek voor geschreven, klik hier om gratis te downloaden. Toch kan ik me ook voorstellen dat dit misschien wat te complex wordt. Vraag ons dan gerust om hulp! Want we zijn er voor jou en willen ook de komende tijd ons steentje blijven bijdragen aan de economie. 

Wij staan klaar om swipers te raken!

Tot zover de drie praktische en basic tips. Momenteel denken we na over een concreet en eenvoudig online marketing product, waardoor online adverteren met een goede boodschap in de juiste doelgroep haalbaar wordt voor een veel grotere groep ondernemers. Want wat we nu regelmatig online voorbij zien komen is vaak te plat en zal het hart van jouw doelgroep niet raken. Zoals gezegd: spreek mensen aan met wie je bent en wat je te bieden hebt. Raak mensen tijdens het swipen! 🙂 Vraag ons wat we voor jou kunnen betekenen. In ieder geval wensen we je veel succes in deze lastige tijd en we staan graag voor je klaar!

Iconen_RedWeb_V0_1

Samen sparren

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw onderneming? We staan voor je klaar!

Bert Wisniewski mask Vraag 't Bert

Samen sparren

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw onderneming? We staan voor je klaar!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan