fbpx
Terug

Inzichten in de “Visie, missie en strategie”- chaos

Een visie, missie en strategie zijn essentieel. Essentieel voor ondernemingen en organisaties. Het mooie is dat het principe ook werkt voor persoonlijke doelen en ontwikkelingen. Toch worden de termen nog vaak stevig door elkaar gehaald en dat maakt de toepassing van deze termen niet concreet, maar verwarrend en chaotisch. In deze blog daarom een handige drieluik over missie, visie en strategie.

Deze blog is geschreven door Jannis Lootens op 24 november 2021 • Leestijd: 5 minuten

De kleine stappen in de praktijk

Missie, visie en strategie helpen ons antwoord te geven op vragen als: Wie zijn we? Waar staan we voor? Waar willen we naar toe? Ze geven ook houvast bij de kleine stappen die we kunnen zetten om onze doelen te bereiken. Ja, er is overlap tussen deze termen (en het één kan niet zonder het ander), maar er zijn ook duidelijke verschillen. Ben je er ook aan toe om deze termen voor eens en altijd op een juiste manier praktisch toe te passen? 

Okay, here we go!

Jouw visie = jouw toekomst(droom)

Jouw visie heeft te maken met de toekomst. Hoe zie jij die toekomst? Sluit voor even je ogen en beeld je deze in. Hoe zie je je carrière, je voetbalclub, je kinderen of je onderneming? Zie je het plaatje? En waar liggen kansen? Je visie is er nog niet, het is dat wat je voor ogen hebt. Soms lijkt het nog heel ver weg, een onbereikbare toekomst. Een visie is doorgaans bondig, inspirerend en enthousiasmerend. 

Missie = de verbinding tussen vandaag en de toekomst

Je missie is uiteindelijk de weg naar het behalen van de visie (de toekomstdroom). Hoe kom je op die plek? Wat is daarvoor nodig in de dagelijkse praktijk? Wat moet worden geleerd of aangetrokken? Je missie is dus dé verbinding tussen vandaag en je toekomst. Een missie  is veelal tijdloos. Daarnaast is het belangrijk dat je missie onderdeel is van je brand story. 

Strategie = route van praktisch stapjes

Je strategie is niets meer en niets minder dan je missie verdeeld in kleinere, praktische stappen. Samen vormen deze kleine stappen een uitgedachte, gestructureerde route. Aan elke stap verbind je acties; opdrachten die concreet kunnen worden uitgevoerd. De uiteindelijke strategie komt dus voort uit je missie (de verbinding tussen vandaag en de toekomst) en je visie (toekomstdroom; waar jij of je organisatie naar toe wilt).

De ladder

Zie de kleine, praktische stappen als de treden van een ladder. De onderkant van deze ladder is vandaag, de toekomst is waar je naartoe klimt. Belangrijk om vooraf te bedenken is hoe je van de ene trede op de andere komt. Dat is je strategie. Essentieel daarbij is dat de treden (de stapjes) dicht genoeg op elkaar staan, zodat je van de ene trede op de andere kunt komen. Kleinere stappen maken het mogelijk om hogerop te komen.

 

 

Wanneer de treden te ver uit elkaar liggen, dan is het intensief om te klimmen, het kost veel te veel moeite of het voelt overweldigend of beangstigend. Maak je strategie dus zo concreet en klein mogelijk. Welk stapje kun je vandaag zetten?

Wilsbesluit om het proces aan te gaan

De route, de strategie, is volgens mij een proces waar je bewust voor kiest. Een wilsbesluit waarbij je de stappen zichtbaar maakt én in actie komt. Er zijn veel ondernemers en organisaties die visie hebben en zelfs een missie. Maar ze hebben geen strategie, geen idee hoe. Het oplopen, groeien en ontwikkelen richting de toekomst is een proces. Het vormt zich meer en meer naarmate je begint te lopen.  

 

Ik moet denken aan een bekende quote van Martin Luther King Jr: ‘Take the first step in faith. You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.’ Je hoeft niet de hele trap te zien om te beginnen met lopen. Neem gewoon de eerste stap. Dat advies wil ik je vandaag ook meegeven. Neem gewoon de eerste stap. Die stap kan wel eens de grootste stap van je leven zijn.

Talent en discipline

Om in de toekomst de beste versie van jezelf te zijn of je visie werkelijkheid te zien worden, is het noodzakelijk dat je vandaag nadenkt over je strategie. Om op die plek te komen heb je niet alleen talent nodig. Minstens zo belangrijk is je discipline. Ook jouw toekomstdroom verdient het om op basis van je strategie je volle tijd én aandacht te krijgen!

Aan de slag met jouw visie en missie?
Jannis vertelt je er graag meer over tijdens een bakkie koffie.

Jannis Lootens mask Neem contact op

Aan de slag met jouw visie en missie?
Jannis vertelt je er graag meer over tijdens een bakkie koffie.

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan