Terug

Interview: Bert in magazine Light for the World

Interview Bert met Light for the World

Onderstaand interview verscheen in het Journaal van Light for the World, uitgave maart 2020. Redmatters maakt onder andere dit journaal voor deze organisatie. Gerdi van Light for the World ging in gesprek met Redmatters co-founder Bert.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 31 maart 2020.

Hoe zou je Redmatters het beste omschrijven?

“Ons speerpunt is het hart te vinden van de organisaties waar we voor werken. Met dat hart, willen we hun doelgroep raken. Als marketing, design en digital bureau zijn we full service en marktleider in emotion
driven marketing. We werken ongeveer 9 jaar voor Light for the World, we kennen het DNA. Wij doen de branding, huisstijl, campagnes en ontwikkelen communicatiemiddelen.”

Jullie werken zowel voor profit als non-profit organisaties. Waarom deze combinatie?

“Red (rood) is de kleur van de liefde. In onze vorige baan werkten mijn compagnon en ik beide voor grote merken. Met Redmatters wilden we deze expertise niet alleen gebruiken voor commerciële bedrijven, maar ook voor goede doelen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen en bedrijven geven voor werk dat de wereld beter maakt. Wij vinden het belangrijk dat goede doelen op een professionele manier het juiste verhaal op de juiste plek kunnen vertellen. Daar zorgen wij voor.”

Mijn droom is dat er voor alle mensen een plek is waar ze zichzelf kunnen zijn

Bert Wisniewski

Waardoor worden jullie geraakt bij Light for the World?

“Light for the World werkt voor een hele kwetsbare groep. Dat deze mensen met een handicap niet zomaar mee kunnen doen in de maatschappij, raakt mij. Het ligt niet aan de persoon dat diegene niet mee kan doen, maar aan de maatschappij die er niet voor open staat. Heel goed dat hieraan wordt gewerkt, want uitsluiting door de maatschappij is bij deze groep extreem.”

Interview Light for the World

Mensen kunnen zeggen, waarom besteden goede doelen geld aan een bureau voor marketing en communicatieactiviteiten, dat is toch zonde van het geld? Besteed het aan de mensen die het nodig hebben.

“Het is natuurlijk mooi dat er mensen zijn die uit zichzelf geven, zonder dat ze verhalen lezen of campagne-uitingen zien. Maar de meeste mensen moeten overtuigd worden van het goede werk. Dat doe je door het juiste verhaal te vertellen aan de mensen die daarbij passen. Die verhalen moeten efficiënt en op een goede manier verteld worden. Je moet zorgen dat de boodschap van een goed doel ook goed over komt. Grote merken zien het belang van marketing om te kunnen groeien, waarom zou een goed doel dat niet doen? Helemaal omdat zij een veel beter verhaal te vertellen hebben. Marketing is een investering, geen verspilde kosten. Het is nodig om bekendheid en inkomsten te krijgen.”

Heb je persoonlijk ook een connectie met het werk van Light for the World?

“Ja. Ik heb drie zoons (13, 11 en 8. jaar). De twee oudsten kunnen maar moeilijk meekomen in het schoolsysteem, waardoor we nu al zorgen hebben over hun plek in de maatschappij. Het zijn alle drie hele slimme jongens, maar in het schoolsysteem lopen de twee oudsten stuk. De oudste is inmiddels onderzocht en heeft de diagnose Asperger in combinatie met hoogbegaafdheid. De middelste zit al heel wat maanden thuis en zit momenteel middenin onderzoeken. Dan zie je wat er gebeurt als je niet mee kunt komen. Je raakt geïsoleerd. Als mensen hebben we hier een taak, maar de overheid ook, want verandering van een verouderd onderwijssysteem is nodig. Als je zelf een kind hebt dat niet past binnen de doorsnee, dan kom je erachter dat er tegenwoordig veel kinderen zijn die niet meer passen in het systeem. Tijden veranderen en de mens verandert mee. Kinderen krijgen al snel het gevoel dat het aan hen ligt. Zij zijn degenen die onderzocht worden, zij zijn degenen die niet passen. Het zou zo fi jn zijn als we dat kunnen veranderen. Het gaat niet persé om mee te kunnen doen met de rest. Het gaat erom dat er een plek is waar je jezelf kunt zijn en gezien wordt. Onze jongste gaat wel goed op school. Dat is fi jn voor hem. En onze oudste is zijn plek aan het vinden, gelukkig. Hij krijgt nu onderwijs wat een stuk beter bij hem past. Dat doet hem en ons zo goed!”

Jullie werken al jaren met Light for the World en werken met veel verhalen van ons. Welk verhaal is je het meest bijgebleven?

“Voor de jongeren bewustwordings campagne, End-Exclusion, gebruikten we het beeld en verhaal van Levi. Op de poster staat Levi met krukken, zonder been. De poster hadden we de kopregel Hoe ga jij naar school? gegeven. Zijn verhaal raakte me. Levi heeft namelijk zijn been verloren toen hij aan het spelen was met zijn vriendjes. Zonder dat hij het door had, stond hij op een mijn. Het idee, dat dit zomaar kan gebeuren. En ook de gedachte hoe zijn moeder met hem in een busje is gesprongen naar een kliniek, niet wetende of hij het gaat overleven. Dat komt dichtbij. Via Light for the World kreeg Levi een kunstbeen en kon hij weer naar school.”

Light for the World - Journaal

Wat is je droom voor mensen met een handicap in ontwikkelingslanden?

“Dat voor alle mensen in deze maatschappij een plek is waar ze zichzelf kunnen zijn. Misschien wel naïef dat dit bereikt kan worden. Maar alle stapjes helpen mee. Ik hoop dat Levi, en al die kinderen in diezelfde situatie, hun dromen kunnen waarmaken. Dat Levi docent kan worden, waar hij altijd al van droomde.”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan