fbpx
Terug

Hoe werkt search engine advertising (SEA)?

SEA

Search engine advertising, in het Nederlands vertaald naar zoekmachine adverteren, is één van de populairste advertentie soorten onder adverteerders. In dit blog gaan we in op de betekenis: hoe werkt SEA? Wat zijn de voordelen, zijn er nadelen? Welke soorten kun je gebruiken en hoe zit het met de kosten?

Deze blog is geschreven door Redmatters op 18 november 2020

Wat is Search engine advertising?

Search Engine Advertising korten we af met SEA. Met SEA bedoelen we het betaald adverteren in de zoekmachine. Door te adverteren binnen de zoekmachines kun je je op zeer specifieke doelgroepen, intenties of behoeftes richten.

Search engine advertising (SEA) vs. Search engine optimization (SEO)

Search engine advertising is de tegenhanger van SEO: zoekmachine optimalisatie. Het verschil is zichtbaar in een aantal onderdelen: 

  • SEA richt zich op advertenties. Hier komen kosten bij kijken. Met SEO proberen we zo hoog mogelijk te ranken in de zoekmachines, zonder daarvoor te betalen. 
  • Search engine optimization gaat zoals gezegd op een niet betaalde, organische manier. Dit zorgt ervoor dat het langer kan duren voordat optimalisatie op en rondom de website zichtbaar worden. De resultaten van search engine advertising zijn daarentegen direct zichtbaar en meetbaar. 

Zoals je kunt lezen zijn SEO en SEA behoorlijk verschillend. Maar dit betekent niet dat beide onderdelen niet samen ingezet kunnen worden. Integendeel: het combineren van beide methodes zal je website en conversies alleen maar ten goede komen! 

Zoekmachine optimalisatie - SEO - zoektermanalyse - verschil organisch en betaald

Search engine advertising: welke soorten?

Zoekmachine adverteren speelt, zoals de naam al zegt, af binnen de zoekmachines. We kennen meerdere zoekmachines, zoals: Bing, Yahoo, DuckDuckGo, ASK en Google. Qua marktaandeel is Google in Nederland verreweg de grootste (90% procent op desktop en 98% op mobiel). We kijken in deze alinea daarom ook alleen naar de advertenties mogelijkheden binnen Google. 

Adverteren binnen Google wordt gedaan via Google Ads. Dit platform geeft je de mogelijkheid om op verschillende manieren zichtbaar te worden op websites, zoekmachines en in video’s. De meest gebruikte advertentie soorten zijn: 

  • Google Display Ads 
  • Google Search Ads 
  • Google Shopping Ads 
  • Google Video Ads (Youtube)
  • Google Gmail Ads
RED_OnlinecampagneDaaromPasen_Banners_V1

Hoe zien de kosten eruit binnen Google Ads?

Binnen Google Ads zijn er verschillende manieren waarop je kunt betalen. Dit is geheel afhankelijk van de gekozen biedstrategie en het gekozen campagnetype. Zo kun je betalen per klik (CPC). Dit betekent dat een advertentie pas kosten met zich meebrengt wanneer er op geklikt wordt. Ook is het mogelijk om te betalen per 1000 weergaven (CPM). 

Iconen_RedWeb_V0_1

Meer weten over SEA?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? We kijken graag hoe we SEA optimaal kunnen inzetten!

Bert Wisniewski mask Vraag 't Bert

Meer weten over SEA?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? We kijken graag hoe we SEA optimaal kunnen inzetten!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan