fbpx
Terug

Het hart van Stichting Bootvluchteling

Merken en organisaties raken harten met Redmatters als creatieve partner. Maar wie zijn die organisaties en merken met wie we samenwerken. En wat drijft hen? In onze rubriek ‘Het hart van’ stellen we telkens een klant aan je voor aan de hand van vijf vragen. Vandaag aan het woord: Rebecca van de Kar van Stichting Bootvluchteling!

Deze blog is geschreven door Redmatters op 01 februari 2021

Stichting Bootvluchteling

Rebecca mask

Rebecca van de Kar, Communicatie & PR

1. Welke droom heb je voor Stichting Bootvluchteling?

Het klinkt misschien gek, maar mijn grootste droom is dat wij op een dag niet meer nodig zijn. Dat er een eerlijk en menselijk asielsysteem is in Europa, waardoor mensen op de vlucht niet meer in tentjes hoeven slapen in de kou op een plek zonder basisvoorzieningen, maar worden opgevangen op een fatsoenlijke opvanglocatie waar zij onder menselijke omstandigheden hun asielprocedure kunnen vervolgen.

Veilig onderdak en toegang tot basisvoorzieningen zoals medische zorg en onderwijs zijn mensenrechten die nu al jaren worden geschonden op Lesbos (waar wij als Stichting Bootvluchteling medische en psychosociale noodhulp verlenen) en op heel veel andere plekken aan de randen van Europa. 

Het grotere plaatje van de situatie kunnen wij helaas niet zelf veranderen. Wél kunnen wij hier samen voor blijven strijden door aandacht te vragen voor de situatie en door voor mensen klaar te staan met noodhulp. Los van alle politieke afwegingen hebben deze mensen hebben recht op menswaardigheid, op basisbehoeften als voedsel, een warme deken en medische zorg. 

Ik geloof heilig dat wij als mensen het verschil kunnen maken. En dat iedere ‘act of kindness’ die we verrichten ertoe doet – hoe klein ook. Elke pleister die wij plakken, elke glimlach van onze dokters, maakt een verschil. Hoewel het me soms verdrietig maakt dat ons werk na zoveel jaren nog steeds zo hard nodig is, vind ik het heel erg gaaf om iedere dag onderdeel te mogen zijn van een organisatie die zich niet neerlegt bij de status quo, maar iedere dag weer met zoveel medewerkers en vrijwilligers de mouwen opstroopt om het verschil te maken.

2. Hoe raakt SBV het hart van de doelgroep?

Wij delen verhalen over de rauwe werkelijkheid op Lesbos. We hoeven hier weinig aan toe te voegen om harten van mensen te raken; de verhalen spreken helaas voor zichzelf. We willen de situatie – die voor veel mensen toch een ver van hun bed show is – een menselijk gezicht geven: om dat te doen delen we persoonlijke levensverhalen van zowel mensen uit het kamp als van onze vrijwilligers. Daarbij zijn we ook zoveel mogelijk open over onszelf als organisatie; we vinden het belangrijk om eerlijk te laten zien wie wij zijn en waar we voor staan, op een constructieve, verbindende manier. We willen warmte en menselijkheid uitstralen in een wereld en over een onderwerp waarover al zoveel discussie en polarisatie bestaat. 

Daarnaast hopen we natuurlijk dat mensen die zich net zo geraakt voelen door dit onrecht, zich door ons werk bemoedigd voelen en zich bij ons willen aansluiten om samen een verschil te maken. 

3. Wie is je voorbeeld op professioneel vlak of inspirerend vandaag de dag?

Onlangs zag ik de documentairefilm I am Greta, over het leven van Greta Thunberg. Ik vind Greta ontzettend inspirerend. Op haar jonge leeftijd zet zij zich met haar hele wezen in voor het doel waar zij zo heilig in gelooft. Wat begon als een eenmans/vrouws-actie is door haar grote doorzettingsvermogen uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van (jonge) mensen die zich inzetten voor het behoud van de planeet. Zij laat zich door niets of niemand tegenhouden en zegt iedereen duidelijk waar het op staat. Met haar woorden én daadkracht weet ze harten te raken en mensen in beweging te brengen. Hiermee is ze een grote inspiratiebron en voorbeeld voor mij.

4. Hoe maakt SBV de wereld mooier?

Naast de hulp die wij bieden, willen wij laten zien dat er nog mensen zijn die strijden voor de rechten van een vergeten groep mensen op de vlucht. Wij zijn hen niét vergeten. Wij willen wij een statement maken naar de wereld en de politiek dat dit zo niet kan. Wij willen voorvechters zijn voor een groep mensen die evengoed recht heeft op een gezond en veilig bestaan. 

In eerste plaats is het aan politieke overheden om dit probleem op te lossen. Het enige echte antwoord op deze nood is zorgen voor relocatie van deze mensen naar landen waar zij een rechtvaardige en snelle asielprocedure kunnen starten en veilig kunnen worden opgevangen. In de tussentijd kunnen wij echter niet toekijken terwijl mensenrechten worden geschonden in ons eigen Europa. Wij kunnen en willen mensen niet in de kou laten staan. Daarop spelen wij in door te voorzien in eerste levensbehoeften van mensen: medische zorg, psychische hulp en onderwijs. De hulp die wij verlenen is letterlijk van levensbelang.

Met onze noodhulp bieden wij een stuk menselijkheid op een plek waar hieraan eenschrijnend tekort is. Hiermee bieden wij een stuk hoop en perspectief aan mensen die geen toekomst meer voor zich zien. Wij geloven dat mensen en hun rechten áltijd boven grenzen gaan en dat geen mens een nummer is. Daarom zetten wij onze verontwaardiging om in positieve actie. In praktische hulp en solidariteit. Compassie is daarbij onze drijfveer: we zién mensen die niet worden gezien en zorgen dat zij ook gezien worden door anderen.

Een gelijkwaardige behandeling vinden wij hierbij heel belangrijk. Wij zijn niet die white saviours die het wel even komen oplossen of die het beter weten. We geloven in gelijke rechten en behandelen mensen in ons werk altijd als onze gelijken. We werken nauw samen met de mensen uit het kamp, met onze doelgroep. Zij helpen ons bijvoorbeeld als tolk in onze medische kliniek. We geloven niet in wij versus zij – wij geloven dat we enkel sámen het verschil kunnen maken. Wij merken dat deze samenwerking veel betekent. Maar toekijken hoe ondertussen de mensenrechten worden geschonden, dat kunnen we natuurlijk niet. Dus blijven we voorzien in de eerste levensbehoeften. Dat is niet alleen van levensbelang, we bieden er ook hoop en perspectief mee.

Mensen zijn zoveel meer waard dan landsgrenzen.

5. Wat zijn de leukste/mooiste reacties van de doelgroep geweest op projecten die wij met jullie gerealiseerd hebben?

Een paar mooie reacties van collega’s: 

  • “Ik wilde je graag even complimenteren over de mooie nieuwe website! Less is more en daardoor is het zeer gebruiksvriendelijk! Je hebt er vast een hele kluif aan gehad, maar het resultaat mag er zijn.”
  • “Ik zie net dat de nieuwe website online is: SUPERMOOI! Ik hoop deze week tijd te hebben om ‘m nog niets meer in detail te bekijken, maar ‘t ziet er echt mooi uit en fijn om de WHY ook zo duidelijk terug te zien.
  • “Ik ontving net nog een complimentje van een vrijwilliger voor de overzichtelijke website, dat is altijd fijn om te horen!”
  • “Wat een mijlpaal! Echt een kippenvelmomentje hoor, toen ik ‘m net voor het eerst opende. De frisheid vliegt je tegemoet. De foto’s, de kleuren… de moderne styling, een knap staaltje werk! Grote complimenten voor jou en RedMatters en jullie samenwerking.” 

Gaaf om te horen en keep up the good work. Bedankt Rebecca! 

Iconen_RedWeb_V0_1

Hardt raken!

Wil jij ook de harten van jouw doelgroep raken? Wij helpen je graag! Neem gerust contact op om eens te sparren.

Bert Wisniewski mask Vraagt 't Bert

Hardt raken!

Wil jij ook de harten van jouw doelgroep raken? Wij helpen je graag! Neem gerust contact op om eens te sparren.

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan