fbpx
Terug

Google Analytics 4: de nieuwe standaard

Misschien heb je de melding al gezien in je Analytics account; vanaf 1 juli 2023 stopt de huidige Google Analytics variant met de verwerking van websitegegevens. Actie nodig, dus; tijd om de nieuwe generatie Analytics in te stellen.

Deze blog is geschreven door René Tuin op 19 april 2022

Google Analytics 4 (GA4) is niet nieuw meer; GA4 werd al op 14 oktober 2020 aangekondigd in een blogbericht van Google. Maar sinds dit jaar (2022) worden we geattendeerd op het feit dat het einde van de huidige Google Analytics, genaamd Universal Analytics (UA), in zicht is. Wat voor mogelijkheden biedt GA4 nu eigenlijk en wat moet je precies doen om het te gebruiken? Dat zetten we voor je op een rijtje.

Wordt Google Analytics niet verboden?

Op 13 januari verscheen een rapport waarin staat uitgelegd waarom Google Analytics niet zou voldoen aan de privacywetgeving in Europa. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voert op dit moment een onderzoek uit; ze houden het nog even spannend. Dit kwartaal zouden we meer moeten weten. Als je gebruik maakt van Analytics, dan kun je in de tussentijd vast even door je instellingen heen lopen en eventuele aanpassingen doen. De AP heeft hier namelijk een AVG checklist voor geschreven.

De voordelen van Google Analytics 4

Google geeft aan dat GA4 ten opzichte van UA de volgende voordelen met zich meebrengt:

  • privacy gericht en duurzaam voor de toekomst;
  • gebruikt machine learning om inzichten te krijgen in het klanttraject op verschillende platforms en apparaten;
  • verbeterde, naadloze integraties met de advertentieplatforms van Google voor optimale campagne prestaties en een beter marketing-ROI.

Hoe regel je Google Analytics 4 (GA4) in?

Gelukkig valt het instellen van GA4 mee. Dat geldt al helemaal als je al een UA property hebt voor je website; dan heeft Google voor jou de installatieassistent die je meeneemt in het inrichten/aanmaken van GA4. In het kort zijn dit je opties:

  • Als je voor het eerst met Google Analytics werkt, maak je een account aan en stel je een Google Analytics 4-property in volgens de stappen in deze handleiding.
  • Als je al een Universal Analytics-property hebt, voeg je een Google Analytics 4-property toe aan je bestaande instelling. Als je op Installatieassistent voor GA4 klikt, maak je een Google Analytics 4-property die gegevens verzamelt naast je bestaande Universal Analytics-property. Je Universal Analytics-property blijft ongewijzigd en blijft gegevens verzamelen. Je kunt deze altijd openen via de property kiezer of het scherm Beheerder.

Nu heb je een GA4-property gemaakt voor je website. Maar deze moet nog wel worden ingeladen op je website. Ook hiervoor voorziet Google je van handvatten:

  • Als je een websitebouwer platform gebruikt waarvoor een UA-ID is vereist (en dat dus geen G-ID accepteert), kun je Google Analytics 4 toch gebruiken. Je moet het fragment voor de algemene sitetag (gtag.js) handmatig in het aangepaste HTML-veld van je website bouwer of CMS plakken. Selecteer je website bouwer in deze tabel voor platform-specifieke instructies.
  • Als je GA hebt ingericht via Google Tag Manager (GTM), kun je deze stappen volgen voor het instellen van de configuratie-tag. Ook vertelt het je hoe je de gebeurtenis-tags gebruikt en instelt om acties te tracken op je website.

Twijfel of je er zelf uitkomt met inregelen?

Geen probleem, Redmatters heeft de benodigde kennis in huis om je hierbij te helpen. Neem contact op met Denise; zij zal je koppelen aan één van onze specialisten die het inrichten van GA4 voor je verzorgen.

Denise Hamstra mask Neem contact op

Twijfel of je er zelf uitkomt met inregelen?

Geen probleem, Redmatters heeft de benodigde kennis in huis om je hierbij te helpen. Neem contact op met Denise; zij zal je koppelen aan één van onze specialisten die het inrichten van GA4 voor je verzorgen.

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan