Terug

Een professionele uitstraling op social media: 5 design tips

social media tips

Zichtbaar zijn op social media is als organisatie tegenwoordig een absolute must. Toch blijft het voor veel bedrijven een uitdaging hoe ze hier op een goede manier gebruik van maken. Want hoe pak je dit aan? En hoe kom je professioneel over? Wij helpen je op weg met 5 tips waarmee je de social kanalen van je merk op design-gebied naar een hoger plan tilt.

Deze blog is geschreven door Ella van Pijkeren op 26 augustus 2020

1. Hoe je profielfoto meer impact maakt

Waarschijnlijk is het het eerste wat je gaat doen als je een social media account hebt aangemaakt: je logo toevoegen als profielfoto. Logisch, want het logo is een belangrijk herkenbaar element van je huisstijl. Alleen komt niet elk logo even lekker uit in zo’n kleine profielfoto. De meeste social media platformen maken gebruik van vierkante of ronde formaten. Een liggend logo zal hier niet zo goed in uitkomen. De oplossing? Veel logo’s bestaan uit een beeld- en een woordmerk. Redmatters zelf is hier al een goed voorbeeld van. Het hartje is het beeldmerk en Redmatters het woordmerk. In plaats van het logo in z’n geheel te plaatsen, hebben we ervoor gekozen om alleen het hartje als profielfoto te plaatsen. 

Bang om herkenbaarheid te verliezen? No worries! Zoals je ziet bij het hartje van Redmatters, wordt dit juist op deze manier een herkenningspunt. En niet te vergeten, op elk social medium staat je bedrijfsnaam gewoon naast je profielfoto. Dus die is echt niet te missen. 

social media profielfoto

2. Gebruik een standaard bewerking voor je foto’s

Beeld is een belangrijk onderdeel van social media. Het is daarom goed om hier ook aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door het toepassen van een standaard beeldbewerking. Hoe dit voor meer professionaliteit kan zorgen? Als je elke keer dezelfde filter of beeldbewerking toepast, creëer je hiermee een eenheid. Zie het als het gebruik van lettertypes: als je elke keer een andere lettertype kiest, oogt dit onrustig. Gebruik je altijd dezelfde, dan ontstaat er eenheid en herkenbaarheid. Datzelfde geldt voor beeldbewerking. 

Helaas heeft niet iedereen de skills of tools om een foto tot in perfectie te bewerken. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kan natuurlijk old school Photoshop gebruiken, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg apps te vinden waarmee iedere leek een foto een eigen look kan geven. Voorbeelden hiervan zijn VSCO, Lightroom, Canva, maar ook Instagram zelf heeft die optie. Mocht je daarmee aan de slag gaan, nog een extra tip: de meeste filters zijn vrij heftig als je ze op 100% gebruikt. Welke tool je ook gebruikt, er is altijd een optie om dit iets af te zwakken. 

social media filter

3. Kies voor herkenbaarheid met een eigen template

Nog een stapje verder ga je als je kiest voor een vast stramien op je socials. Dit kan je doen door vaste rubrieken (denk aan: ‘medewerker van de week’) een eigen look te geven of elke post die je plaatst te voorzien van dezelfde basis. Een ster hierin is NOS Sport. Elke post bevat het logo – altijd op dezelfde plek – en een korte caption. Dit zorgt voor enorm veel herkenbaarheid, want als ik door mijn instafeed scroll zie ik in één flits meteen dat het om de NOS gaat. 

Als Redmatters passen we dit zelf ook toe door altijd het hartje toe te voegen aan onze posts. En ook voor onze opdrachtgevers hebben we regelmatig een stramien opgezet. Bijvoorbeeld voor SNP Natuurreizen, waar we een basis voor hebben gemaakt voor de social inhakers. 

Is deze tip wellicht toch iets te pro voor je? Wij maken met liefde ook voor jouw merk een template en leggen je vervolgens uit hoe je die het beste kunt gebruiken. 

4. Houd rekening met formaten

Elk social kanaal heeft zijn eigen afmetingen waarop afbeeldingen het beste worden weergegeven. Het is verstandig om, voordat je iets plaatst, dit altijd even van te voren te checken. Even Googlen en je vindt genoeg sites waar je de juiste afmetingen kunt vinden. Let op: de formaten veranderen nogal eens, dus zet altijd het huidige jaartal achter je zoekterm of kijk op welke datum een bericht geplaatst/geupdate is. 

5. Gebruik herkenbare elementen in je stories

Plaats je veel stories of zou je dat vaker willen doen? Nu ook LinkedIn om is, kun je hier op vrijwel elk social media platform gebruik van maken. De design opties laten nog wel eens te wensen over, maar in principe kun je er nog steeds iets tofs van maken. Hoe je dat doet? Maak gebruik van standaard elementen in je stories. Zoals altijd hetzelfde lettertype te kiezen. Ook kan je bepaalde vormen terug laten komen. Als je in je huisstijl vaak een ronde button gebruikt, kan je die in je stories als achtergrond voor je tekst gebruiken. Als Redmatters hebben we ook elementen gemaakt om onze stories herkenbaarder te maken. Zo voegen we een onderin een rode balk toe aan foto’s en gebruiken we ons eigen lettertype. En ook hier kiezen we ervoor om zoveel mogelijk hetzelfde filter over de foto’s te gebruiken. 

Tot slot

Met deze simpele tips kun je een groot verschil maken in de online presentatie van je merk, organisatie of bedrijf. En je hoeft er geen designer voor in dienst te nemen. Kom je er toch zelf niet uit? Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Iconen_RedWeb_V0_1

Social talks

Wil jij meer werk maken van je social media platformen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? We gaan graag met je in gesprek onder het genot van een kopje koffie.

Rosanne Stuivenberg mask Rosanne helpt je verder

Social talks

Wil jij meer werk maken van je social media platformen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? We gaan graag met je in gesprek onder het genot van een kopje koffie.

Rosanne Stuivenberg rosanne@redmatters.com
06 27 49 61 85 Rosanne Stuivenberg mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan