fbpx
Terug

Design is een werkwoord: UX-design

UX-design - header kleur

Bij de vraag om een nieuw webdesign denkt de klant vaak vanuit een eindresultaat. Heel gek is dat niet, maar er ligt altijd een vraag achter het brede woord ‘webdesign’: hoe los ik de problemen van mijn gebruikers op? Daarom staat aan de basis van elk goed webdesign een ijzersterk UX-design. UX-designer Herman vertelt je in deze blog waarom dit zo van belang is.

Deze blog is geschreven door Herman Plaggenmarsch op 07 juni 2018

Waar denk je aan bij het woord ‘webdesign’? Grote kans dat je gedachten afdwalen naar een mooie website met gelikte visuals, lekker veel whitespace, grote afbeeldingen en zwevende buttons. Misschien denk je al net iets verder en zie jij vooral kansen voor conversie – een middel om je organisatiedoelen mee te ondersteunen. Wanneer ons gevraagd wordt om webdesign te doen, verwacht de opdrachtgever vaak een creatief, stilstaand plaatje. Waar te vaak overheen wordt gekeken, is het proces. Onderaan de streep wordt ons niet direct gevraagd mooie plaatjes te maken, maar om de problemen van de eindgebruiker op te lossen in het licht van de organisatie. En een goed webdesign ontstaat niet uit het niets.

Inlevingsvermogen

Bij webdesign kan het belang van onderzoek niet sterk genoeg benadrukt worden. Dit is de basis van UX-design (User Experience design), waarbij UX niet voor niets staat voor ‘User Experience’. De ervaring van de gebruiker staat voorop, zoals het altijd zou moeten zijn. Maar wie is die gebruiker? Als ontwerpers moeten we ons in kunnen leven in die mensen, de personen die het design uiteindelijk gaan gebruiken. Dat is de eerste fase in het UX-traject. Wat drijft de eindgebruiker ertoe om op de website te zijn? En hoe help ik hen hun doelen zo snel mogelijk te bereiken?

Bij de vraag om een nieuw webdesign, denkt de klant vaak vanuit een eindresultaat. Heel gek is dat niet, maar er ligt altijd een vraag achter het brede woord ‘webdesign’: hoe los ik de problemen van mijn gebruikers op?

Herman Plaggenmarsch, UX-designer

Durven dromen

Met die input kunnen we definiëren wat de motivatie is van de eindgebruiker. Van daaruit kan de designer gaan denken in oplossingen, wat begint met dromen. Klinkt vreemd, maar het is cruciaal. Er wordt nagedacht over hoe een website (of tool) er in de ideale wereld uit zou zien, hoe het zou werken. In deze fase is niks te gek. We laten beperkingen in techniek en budget even achter ons en nemen alle mogelijkheden serieus. Door alle ideeën op papier te zetten, geven we onze creativiteit de vrije loop.

De gebruiker voorop

ShipitSmarter had al een technisch sterke applicatie. Wat nog ontbrak, was de gebruiksvriendelijkheid.

Bekijk de case
UX-design banner

Beste uit de test

Dan is het tijd om de resultaten van de brainstorm om te zetten naar concrete oplossingen. Designs worden omgezet naar prototypes die de klant kan bekijken. Met tools als Adobe XD of inVision maken we van het UX-design clickable mockups. Dit zijn voorbeelden die getest kunnen worden bij de website bezoekers. Zo starten en eindigen we het proces met de belangrijkste factor als het gaat over webdesign: de eindgebruiker.

Uiteraard hoort een mooi eindresultaat bij webdesign en is dat mooie plaatje wel belangrijk – je website is immers het (online) gezicht van je merk. Toch is dat uiteindelijk slechts een klein onderdeel van alles wat het woord ‘design’ omvat. Design gaat verder. Design omvangt alle stappen in het proces naar een resultaat toe. Design is een werkwoord.

Iconen_RedWeb_V0_1

Doe mij zo'n werkwoord

Wil je zelf ook een superstrakke prijswinnende website of wil je meer weten over de onze?

Denise Hamstra mask Vraag 't Denise

Doe mij zo'n werkwoord

Wil je zelf ook een superstrakke prijswinnende website of wil je meer weten over de onze?

Denise Hamstra denise@redmatters.com
06 81 33 82 42 Denise Hamstra mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan