fbpx
Terug

Interview: de kunst van het innoveren

'Méér falen' zegt Hendrik Blokhuis, Director Country Digitalization bij Cisco. Hendrik wordt gedreven door innovatie en is gepassioneerd over verbinding. De sparring-partner van Redmatters wil niets liever dan een bijdrage leveren aan ‘het internet der dingen’, om anderen in hun kracht te zetten op de weg naar vernieuwing. Wij interviewden Hendrik over de kunst van het innoveren.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 20 juni 2018

Wie had dertig jaar geleden gedacht dat digitalisering zo van invloed zou zijn op ons dagelijks leven? Hendrik Blokhuis niet, al zit hij er inmiddels al jarenlang gefascineerd en gepassioneerd middenin. “Hoe internet onze manier van werken, spelen, leren en leven verandert; dat is toch formidabel? Wat ooit bedoeld was om een paar computers met elkaar te verbinden, verandert nu de complete samenleving.” De komende jaren maakt Hendrik zich sterk om die digitalisering in Nederland verder te versnellen. Na acht jaar Chief Technology Officer te zijn geweest voor Cisco in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland, begon hij dit jaar aan een missie dichter bij huis: de Digitale Versnelling Nederland. “Cisco investeert als bedrijf in de digitale agenda van landen,” verduidelijkt Hendrik. “Het doel is landen te helpen door middel van digitalisering efficiënter te opereren op focusgebieden als zorg, onderwijs, infrastructuur en cybersecurity.” De komende jaren is onder andere Nederland aan de beurt, met Hendrik als kartrekker volledig op zijn plek. “Het is een fantastische, diverse job! De ene dag zit ik op hoog niveau met de overheid aan tafel om te praten over e-health en de volgende dag brainstorm ik met start-ups over goede ideeën voor het verminderen van files.”

Start-ups zijn bij uitstek actief op het gebied van innovatie, daar wil ik gewoon bij zijn!

De kracht van verbinding

Digitalisering staat voor Hendrik gelijk aan verbinding. “Van thermostaat tot snelweg: we leven steeds meer in een verbonden wereld. Prachtig vind ik, want zodra iets in verbinding komt met iets anders, kan het zijn waarde delen. Neem bijvoorbeeld een parkeerplaats: een dood stukje asfalt tot het tot leven wordt gewekt. We kunnen met een goedkope sensor zorgen dat die parkeerplaats ons vertelt of hij bezet is of niet. Verbind dat met je navigatiesysteem en je rijdt in één keer naar een lege parkeerplek. Behoorlijk relevant wanneer je bedenkt dat op een gemiddelde dag ongeveer dertig procent van het verkeer in Nederland zoekt naar parkeerruimte.” Hendrik is ervan overtuigd dat de wereld vol zit met kansen om dingen efficiënter te doen. Hij is er gepassioneerd over die kansen te benutten. “Ik wil zoveel mogelijk dingen met elkaar in verbinding brengen, zodat er een platform ontstaat voor innovatie. Als mijn kleinkinderen later vragen ‘Opa, wat heb jij nou gedaan?’, zou ik het gaaf vinden als ik kan zeggen: ‘Ik heb mee mogen bouwen aan dat platform, waardoor jij nu samen met iemand uit Perth, Aleppo en Johannesburg je ideeën kan ontwikkelen.’ Het internet van mensen, dingen, processen en data, dat ik daar een bijdrage aan mag leveren met als doel andere mensen in hun kracht te zetten: dat vind ik mooi. Denk aan Boyan Slat. Hij accepteerde niet dat er zo’n plastic soep in de oceaan ligt, deelde zijn passie en zorgt er middels crowdfunding nu voor dat het wordt aangepakt. Innovatie ten voeten uit!”

interview digitalisering en innoveren

De kunst van het falen

De grootste vijand van innovatie is angst, weet Hendrik. Hij botst er regelmatig tegenaan in zijn lobby voor de Digitale Versnelling Nederland. “Natuurlijk is vernieuwing eng,” begrijpt hij. “Als er iets misgaat, heb jij het gedaan. Terwijl als je iets niet doet en daardoor bepaalde kansen mist, niemand dat ziet. Maar de kunst van het innoveren is je niet te laten leiden door die angst, want het risico is dat je daardoor het kind met het badwater weggooit. Als je alleen maar doet waarvan je zeker bent dat het gaat lukken, dan ben je niet aan het innoveren.” Als voorbeeld noemt Hendrik de zelfbestuurbare auto. “Je kunt ervan uitgaan dat er een keer eentje gehackt wordt en zichzelf de vangrail in stuurt. Moeten we het daarom niet doen? Ongelukken gebeuren nu ook. Ik weet zeker dat zo’n volledig geautomatiseerde auto veel betrouwbaarder is dan ik als menselijke bestuurder.”

“Innovation is the art of failure. Fail often, fail quick,” is dan ook Hendriks devies. Hij is ervan overtuigd dat we méér moeten falen. Niet als doel op zichzelf, maar als stimulans om te durven proberen. Want door te proberen, leer je. “Net als een kind dat moet leren fietsen,” illustreert Hendrik. “Je moet hem een keer loslaten. Reken er maar op dat hij onderuit gaat. Vervelend, het doet zeer, maar hij leert ervan. Bedrijven als Google of Tesla of een persoon als Elon Musk doen niet anders. Zij proberen, maken fouten, worden uitgelachen, maar staan op en gaan door. Het zijn dit soort bedrijven en mensen die ongelooflijk snel leren en in staat zijn tot grote dingen.”

Digitale innovatie

Virtual en Augmented Reality biedt organisaties de mogelijkheid om ‘veilig’ te innoveren. De investering is relatief klein en je kunt goed testen of iets werkt. Dit maakt het mogelijk om de klantverwachting en de realiteit dicht bij elkaar te brengen.

Lees verder
blog Klantverwachtingen

Elkaar verder helpen

Het mag duidelijk zijn: innovatie heeft Hendriks’ hart en hij wil er dan ook dicht op zitten. Daarom startte hij naast zijn baan bij Cisco een aantal jaar geleden een eigen investeringsplan voor start-ups. Naast financiële ondersteuning biedt hij gratis coaching en advies. “Voor mij is het een kans om betrokken te zijn bij allerlei nieuwe ideeën in de wereld. Start-ups zijn bij uitstek actief op het gebied van innovatie, daar wil ik gewoon bij zijn!” Hendrik vindt het daarnaast waardevol zijn kennis en kunde door te geven. “Uit een stuk goodwill anderen helpen verder te komen, mooi toch? Ik heb het geluk dat ik in mijn baan bij Cisco veel heb kunnen leren dat ik door kan geven. Tegelijk heb ik op andere vlakken zelf net zo hard mentoring nodig. Zo is er iemand bij Economische Zaken die mij nu een beetje coacht om de weg te vinden in politiek Den Haag. Die wereld is compleet nieuw voor mij, met z’n eigen regels, tempo en mores. Waanzinnig boeiend, maar ik ben blij dat iemand me de weg wijst. Ik vind het waardevol om elkaar zo verder te helpen in deze wereld.”

Zodra iets in verbinding komt met iets anders, kan het zijn waarde delen.

Make meaning, not money

Vanuit die gedachte is Hendrik ook bij Redmatters betrokken als sparring-partner. De gesprekken met de directie van Redmatters, Jannis en Bert, gaan over bedrijfsvoering en de rol van digitalisering in de markt van Redmatters. “De komende jaren zal de positionering van organisaties alleen nog maar meer worden beïnvloed door digitalisering,” voorspelt Hendrik. “Mensen vergelijken gemakkelijk op internet, kunnen over de hele wereld terecht voor een product of dienst, zijn kritischer en geven hun mening via social media. Het is belangrijker dan ooit te werken aan je uitstraling.” Internet maakt alles vluchtig, maar biedt aan de andere kant veel kansen. Zo kun je jezelf nu veel breder zichtbaar maken dan voorheen. Hendrik: “Met een goede website en online branding kun je relatief makkelijk je waarde overbrengen. Make meaning, not money! Welke betekenis wil je hebben? In dit digitale tijdperk maken klantbeleving en het verhaal achter je dienst of product alle verschil. Redmatters kan een cruciale rol spelen in het succes van een organisatie door het ware verhaal te vinden en dat over te brengen aan de doelgroep.”

Hendrik over Redmatters

Redmatters gaat echt met organisaties op ontdekkingsreis. Want veel liever dan alleen een nieuw logo of mooie site, gaan ze met klanten hun merk vanuit de ‘why’ helemaal opnieuw positioneren. Dat maakt Redmatters onderscheidend en heeft enorm veel meerwaarde in deze tijd.

HendrikBlokhuis mask

Hendrik Blokhuis

Wie is Hendrik Blokhuis?

Hendrik (47) is techneut en werkt sinds 1998 bij Cisco Systems, waar hij als Director Country Digitalization de komende drie jaar aan het roer staat van de Digitale Versnelling Nederland. Naast deze baan heeft Hendrik sinds 2009 zijn eigen investeringsplan van waaruit hij start-ups met financiële middelen en coaching ondersteunt in het realiseren van innovatieve ideeën. Samen met zijn vrouw heeft Hendrik drie zoons. In zijn vrije tijd begeeft hij zich graag op het water en in de sociale kring van Zeewolde, waar hij woont.

interview digitalisering foto

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan