5 manieren om emotie online effectief in te zetten
Doelen bereiken via een website of app gaat gemakkelijker als je emotie effectief inzet. Met ‘customer delight’ als gewenst resultaat. Dat betekent dat jouw merk sterk met een positieve emotie wordt geassocieerd. Hier 5 voorbeelden waarin emotie effectief wordt ingezet.
5 manieren om emotie effectief online in te zetten
Laatst hoorde ik van een onderzoek over radio commercials. Zijn irritante commercials nu wel of niet effectief? Binnen het onderzoek bleek het vooral om emotie te gaan. Hoe dieper de emotie is – ongeacht welke emotie – hoe beter je hersenen de gerelateerde gebeurtenis opslaan. Daaruit kan je concluderen dat irritante commercials werken. Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre je er als merk bij gebaat bent, dat een negatieve emotie aan je merk kleeft.
1. Goed design roept emotie op
Het verschil tussen een stuk tekst in Comic Sans tegenover een goed vormgegeven stuk valt op. Esthetiek in websites maakt niet alleen een verzorgde indruk, het kan ook een emotie oproepen. Een goed voorbeeld hiervan vind ik deze website waarbij verschillende dieren die met uitsterving worden bedreigd in geanimeerde vector-art worden weergegeven. Vanwege de schoonheid in design komt het doel beter bij je binnen, dan wanneer bijvoorbeeld een selectie stockfoto’s was gebruikt.
2. Verras met gebruiksvriendelijkheid
Te vaak komt helaas het tegenovergestelde voor: iets op een website werkt niet. Of werkt niet zoals je zou willen. Daarom is dit nog een onontgonnen terrein met genoeg ruimte voor positieve verrassingen. Trello.com is een voorbeeld waar je zonder manual heel gemakkelijk gebruik van maakt. Als je je vervolgens nog eens verdiept in short-cuts, werkt het vervolgens zo gemakkelijk dat je zou wensen dat meer sites hier een voorbeeld aan nemen.
3. Fun = fun
Als je iets leuk vindt, bezoek je het vaker. Het is niet altijd gepast om ‘leuk te doen’ online, maar veel te vaak blijven saaie processen saai. Om terug te komen op Trello: ze hadden net zo goed een effectieve, maar saaie lijstjes-service kunnen zijn. In plaats daarvan, hebben ze een casual tone-of-voice en zie je te pas en te onpas Taco, hun ‘spokes-husky’ langskomen. Woef!
4. Service is a lifestyle
Je kunt niet voorkomen dat er iets mis gaat. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, maakt dan het verschil. Ook als je vindt dat een gebruiker ergens misschien geen recht op heeft. Uit consumentenonderzoek in de VS – zie link – blijkt dat ruim de helft van consumenten na een slechte service-ervaring geen zaken meer met je doet. En 71% vertelt anderen over de slechte ervaring. Omgekeerd geldt dat na een positieve service ervaring, bijna de helft opnieuw zaken met je doet en 64% anderen daarover vertelt. Een tevreden gebruiker is dus écht belangrijk.
5. Maak het persoonlijk
Emotie wordt tot slot vooral gedragen door persoonlijkheid. Laat in je app of website de afstandelijkheid varen en toon je betrokken bij de gebruiker. Laat zien dat je er voor hem of haar bent en communiceer op een directe manier. Een goed voorbeeld hierin vind ik het marketing team van Heineken op social media. Bij hun uitingen reageren ze scherp op élke reactie.
Emotioneren kun je leren
Hoe kun jij emotie inzetten om je doelgroep niet alleen te bereiken, maar ook te raken? We denken graag met je mee!
Bel Bert