fbpx
Terug

5 manieren om emotie online effectief in te zetten

Doelen bereiken via een website of app gaat gemakkelijker als je emotie effectief inzet. Met ‘customer delight’ als gewenst resultaat. Dat betekent dat jouw merk sterk met een positieve emotie wordt geassocieerd. Hier 5 voorbeelden waarin emotie effectief wordt ingezet.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 21 juni 2018

5 manieren om emotie effectief online in te zetten

Laatst hoorde ik van een onderzoek over radio commercials. Zijn irritante commercials nu wel of niet effectief? Binnen het onderzoek bleek het vooral om emotie te gaan. Hoe dieper de emotie is – ongeacht welke emotie – hoe beter je hersenen de gerelateerde gebeurtenis opslaan. Daaruit kan je concluderen dat irritante commercials werken. Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre je er als merk bij gebaat bent, dat een negatieve emotie aan je merk kleeft.

 

1. Goed design roept emotie op

Het verschil tussen een stuk tekst in Comic Sans tegenover een goed vormgegeven stuk valt op. Esthetiek in websites maakt niet alleen een verzorgde indruk, het kan ook een emotie oproepen. Een goed voorbeeld hiervan vind ik deze website waarbij verschillende dieren die met uitsterving worden bedreigd in geanimeerde vector-art worden weergegeven. Vanwege de schoonheid in design komt het doel beter bij je binnen, dan wanneer bijvoorbeeld een selectie stockfoto’s was gebruikt.

Emotie kracht smiley

2. Verras met gebruiksvriendelijkheid

Te vaak komt helaas het tegenovergestelde voor: iets op een website werkt niet. Of werkt niet zoals je zou willen. Daarom is dit nog een onontgonnen terrein met genoeg ruimte voor positieve verrassingen. Trello.com is een voorbeeld waar je zonder manual heel gemakkelijk gebruik van maakt. Als je je vervolgens nog eens verdiept in short-cuts, werkt het vervolgens zo gemakkelijk dat je zou wensen dat meer sites hier een voorbeeld aan nemen.

3. Fun = fun

Als je iets leuk vindt, bezoek je het vaker. Het is niet altijd gepast om ‘leuk te doen’ online, maar veel te vaak blijven saaie processen saai. Om terug te komen op Trello: ze hadden net zo goed een effectieve, maar saaie lijstjes-service kunnen zijn. In plaats daarvan, hebben ze een casual tone-of-voice en zie je te pas en te onpas Taco, hun ‘spokes-husky’ langskomen. Woef!

4. Service is a lifestyle

Je kunt niet voorkomen dat er iets mis gaat. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, maakt dan het verschil. Ook als je vindt dat een gebruiker ergens misschien geen recht op heeft. Uit consumentenonderzoek in de VS – zie link – blijkt dat ruim de helft van consumenten na een slechte service-ervaring geen zaken meer met je doet. En 71% vertelt anderen over de slechte ervaring. Omgekeerd geldt dat na een positieve service ervaring, bijna de helft opnieuw zaken met je doet en 64% anderen daarover vertelt. Een tevreden gebruiker is dus écht belangrijk.

5. Maak het persoonlijk

Emotie wordt tot slot vooral gedragen door persoonlijkheid. Laat in je app of website de afstandelijkheid varen en toon je betrokken bij de gebruiker. Laat zien dat je er voor hem of haar bent en communiceer op een directe manier. Een goed voorbeeld hierin vind ik het marketing team van Heineken op social media. Bij hun uitingen reageren ze scherp op élke reactie.

Iconen_RedWeb_V0_1

Emotioneren kun je leren

Hoe kun jij emotie inzetten om je doelgroep niet alleen te bereiken, maar ook te raken? We denken graag met je mee!

Bert Wisniewski mask Bel Bert

Emotioneren kun je leren

Hoe kun jij emotie inzetten om je doelgroep niet alleen te bereiken, maar ook te raken? We denken graag met je mee!

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask
UX-design - header

Blog

Design is een werkwoord: UX-design

Bij de vraag om een nieuw webdesign denkt de klant vaak vanuit een eindresultaat. Heel gek is dat niet, maar er ligt altijd een vraag achter het brede woord ‘webdesign’: hoe los ik de problemen van mijn gebruikers op? Daarom staat aan de basis…

Lees meer

Expertise

Naar het hart workshop

In deze workshop (her)ontdekken we de why, how en what van jouw organisatie volgens Simon Sineks theorie. Na een korte introductie zetten we jullie aan het werk met een aantal creatieve werkvormen. Het resultaat? Een stevig why-statement dat gedragen…

Lees meer
FOX Verre Reizen van ANWB - Why-statement voor FOX

Case

Corporate campagne voor FOX Verre Reizen

'Wat is onze unieke waarde en hoe kunnen we die visueel sterker neerzetten?'. Deze vraag staat aan de basis van de corporate campagne voor FOX Verre reizen van de ANWB. Met het merkverhaal als basis creëerde we unieke campagne vol unieke middelen.

Lees meer
krant

Blog

Onze inzendingen voor NRC Charity Awards

Stichtingen en goede doelen verdienen een extra steuntje in de rug. Wij willen dan ook graag een bijdrage leveren aan het bereiken van hun ideële doelen en bieden hen daarom een korting op onze eigen uren.

Lees meer

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan