fbpx
Terug

De kracht van combinatie: crossmediaal harten raken

Op grote schaal gebruiken organisaties internet, social media en apps om de waardevolle aandacht van hun doelgroep te grijpen en vast te houden. Nu het gevecht om aandacht zich meer en meer online concentreert, is het gebruik van offline (print) marketing extra onderscheidend. In deze blog ontdek je 5 concrete stappen om de kansen van offline marketing in combinatie met online marketing optimaal te benutten, zodat jij je doelgroep bereikt, enthousiast krijgt en activeert.

Deze blog is geschreven door Jannis Lootens op 18 maart 2022

Crossmediale marketing houdt in dat je zowel offline als online kanalen inzet om je doelgroep te bereiken. Omdat het aanbod via online kanalen – zeker de afgelopen 2 jaar – weer een behoorlijke vlucht heeft genomen, hebben consumenten steeds effectievere manieren ontwikkeld om alleen dát te kiezen wat zij interessant, persoonlijk of relevant vinden. Emotie is daarin wat hen raakt en in beweging brengt. Juist met het oog daarop kent offline (print) marketing, in combinatie met online marketing, nog altijd grote voordelen. Als full-service marketingbureau combineert Redmatters daarom de specifieke mogelijkheden van online en offline marketing om met die combinatie de kansen van de crossmediale campagne volledig te benutten. De concrete stappen die je kunt zetten om je als merk crossmediaal zichtbaarder te maken én de verbinding met je doelgroep te versterken, lees je hieronder.

Stap 1. Ontdek de reis van jouw doelgroep

De kans dat iemand na één contactmoment overgaat tot actie is klein. Hoe vaker je doelgroep met jou in contact komt, hoe groter de kans dat ze je herkennen en overgaan tot de gewenste actie. Welke contactmomenten dat zijn, breng je in beeld met de ‘customer journey’. En dat is ook meteen de eerste stap van dit stappenplan. De ‘customer journey’ is de internationale term voor de reis van jouw doelgroep waarin ze te maken krijgen met verschillende contactmomenten. Door in te spelen op de customer journey, kun je het succes van jouw marketingcampagne vergroten. Een handig marketingmodel hiervoor, is het Touch, Tell, Sell model. In deze blog geven we je concrete tips hoe je dit model effectief inzet voor online marketingcampagnes. Voor offline uitingen is het AIDA- marketingmodel een goede manier om content op te bouwen. Dit model bestaat uit vier fasen die mensen idealiter doorlopen en uiteindelijk tot actie overgaan: Attention, Interest, Desire en Action.

Stap 2. Breng je doelgroep tot leven

Hoewel het online aanbod vandaag de dag enorm is, hoeft niet iedereen binnen je specifieke doelgroep volledig georiënteerd te zijn op online kanalen om informatie te krijgen. De tweede stap is goed te kijken wie jouw doelgroep is en welke motieven, interesses, verlangens en doelen zij hebben in het leven. Een manier om dat helder te krijgen, is het maken van een ‘persona’. Een persona is een concrete omschrijving van een persoon, die als voorbeeld van je doelgroep dient. Waar bevindt de doelgroep zich? Wat kijken of luisteren ze graag? Waar liggen ze ‘s nachts van wakker? Je kunt het zo uitgebreid en specifiek maken als je zelf wil. Heb je binnen je doelgroep verschillende klanttypen? Dan helpt het om verschillende persona’s te maken. Wanneer je weet tegen wie je praat, kun je beter inspelen op de verschillende communicatiebehoeften van je doelgroep.

Stap 3. Vertel jouw authentieke verhaal

Hoe creatief de uiting ook is vormgeven en verspreid, het gebeurt wel eens dat de ontvanger deze online skipt of als afdankertje de prullenbak in werpt. Hoe kan dat? Op onbewust niveau voelen we precies aan wat authentiek en relevant is en wat bij ons past.
Om het hart van je doelgroep crossmediaal te raken, is het dus belangrijk dat de inhoud en de vorm van alle communicatiemiddelen op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Hoe consistenter, relevanter en interessanter je uitingen zijn voor je doelgroep, hoe actiever de doelgroep zich er in zal herkennen en ermee wil verbinden. Jouw volgende stap: ga op zoek naar je eigen authentieke verhaal en neem deze als vertrekpunt in al je communicatie, zodat jouw boodschap puur en samenhangend is en daarmee de gewenste emoties en reactie oproept binnen je doelgroep. Door je hart te laten zien binnen de contactmomenten met de doelgroep, staan ze meer open voor je verhaal, ontstaat er een sterkere verbinding en zijn ze eerder geneigd om tot actie over te gaan.

Stap 4. Creëer een complete beleving

Eén van de grote voordelen van crossmediale marketing is dat je een complete beleving kunt creëren bij je doelgroep. Via meerdere kanalen en middelen kom je dichterbij het ‘echte leven’ van je doelgroep en kun je ze op verschillende manieren en momenten inspireren en prikkelen. De vierde stap: versterk je online boodschap door iets persoonlijks en fysieks te delen. Denk aan middelen die je kunt vasthouden, of in je leefomgeving zichtbaar zijn. Posters, magazines, verpakkingen, gadgets, kaartjes op de mat et cetera. Uitingen waarmee je de aandacht van je doelgroep wekt langs bijvoorbeeld de snelweg, op het vliegveld, op de deurmat of bij events (nu het festivalseizoen bijna begint!). Geef een fysieke kaart met een code voor online specials of een flesje drinken gekoppeld aan augmented reality – vakantie beleving. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Stap 5. Maak je offline succes meetbaar

Naast de totaalbeleving, geeft crossmediale marketing je bovendien de unieke kans om het succes van je offline inspanningen meetbaar maken. Een fysiek magazine kun je middels een URL of QR exclusief laten verwijzen naar een aanbieding, actie of verdiepende informatie op een landingspagina. Op die manier kan concreet de interesse, reacties en het aantal bezoekers worden gemeten dat via het magazine geïnteresseerd is geraakt en via de website verder op zoek gaat. Jouw laatste stap: bepaal hoe en met welke variabelen je het succes van je crossmediale campagne wil gaan meten. Tijdens de campagne kun je continu finetunen en bijsturen, en achteraf heb je inzicht in de resultaten van deze variabelen. Met deze inzichten kun je weer nieuwe initiatieven opzetten.

"Ook offline uitingen inzetten voor jouw crossmediale campagne? Bedenk dan slimme acties die je offline promoot en online verdiept en tot leven laat komen! Er zijn fantastische manieren om dit verrassend en passend te doen voor je doelgroep. Onder andere door een gepersonaliseerde QR code. De inzet van QR is inmiddels breed ingeburgerd, zowel bij de consument als bij business-to-business."

René mask

René, Full-stack Developer bij Redmatters

Door offline marketing op de juiste manier te combineren én te integreren met online marketing, creëer je een krachtige mix in de reis van jouw doelgroep, het aantal contactmomenten, de beleving, het bereik en de meetbaarheid van je communicatie. Zodat jouw merk crossmediaal niet alleen zichtbaarder is, maar ook echt kan worden beleefd.

Crossmediaal harten raken is van grote toegevoegde waarde om je doelgroep te bereiken, te inspireren én in beweging te brengen!

Iconen_RedWeb_V0_1

P.S. Naast deze online blog ook behoefte aan iets persoonlijks en concreets? Kom een kopje koffie drinken! We staan altijd klaar voor een nieuw contactmoment.

Jannis Lootens mask Neem contact op

P.S. Naast deze online blog ook behoefte aan iets persoonlijks en concreets? Kom een kopje koffie drinken! We staan altijd klaar voor een nieuw contactmoment.

Jannis Lootens jannis@redmatters.com
06 38 72 45 58 Jannis Lootens mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan