fbpx
Terug

Dé 21 online marketing trends voor 2022

In het online marketing landschap volgen de ontwikkelingen elkaar op in rap tempo. Belangrijk, dus, om scherp te blijven op wat er allemaal gaat komen volgend jaar. We delen 21 online marketing trends voor 2022 en geven je tips om je online marketingstrategie te boosten.

Deze blog is geschreven door Redmatters op 20 december 2021

Inhoudsopgave

Online marketing trends & tips 2022 - social media

1. Advertentie categorieën verdwijnen

Facebook en Instagram (tegenwoordig META genoemd) stoppen met advertentie categorieën die gerelateerd zijn aan onder andere gezondheid, politieke kwesties, religie en seksuele geaardheid. Voorbeelden zijn ‘Wereld Diabetes dag’ en ‘Katholieke Kerk’. Effectieve manieren om je doelgroep via social media te bereiken, zijn look-a-likes van websitebezoekers, pagelikers en video viewers.

 

2. Video neemt vlucht op LinkedIn

Video gaat een grotere rol spelen op LinkedIn. Begin 2021 lanceerde LinkedIn de ‘Creator Modus’, een tool die organisaties de mogelijkheid biedt om met videocontent hun merkboodschap te versterken. Videocontent is een sterke, nog steeds groeiende vorm van marketing, vooral in combinatie met influencers die zich bevinden in een specifieke branche. Het lijkt erop dat LinkedIn ook die kant op beweegt.

online marketing trends voor 2022

3. Online adverteren zoals vanouds

Online adverteren gaat terug naar de basis. Vanwege de controle die de consument heeft over diens eigen gegevens en het verdwijnen van de third-party cookies is targeting in online advertenties op social media platforms volgend jaar weer gebaseerd op demografische gegevens.

 

4. De kracht van geluid in social media marketing

Social media draait steeds meer om spraak en geluid. In 2021 werd Clubhouse de audio-hype van social media genoemd en gaf de coronacrisis een positieve boost aan de populariteit van podcasts. Benut de kracht van geluid in jouw social media strategie 2022, bijvoorbeeld met voice-overs bij je brandvideo, short-form audio en muziek(fragmenten) op TikTok en Instagram Reels.

 

5. Short video verovert social media

Short video verovert het social media landschap. Wil je meer videocontent in je social media strategie? Top! Maar onthoud dan ook dat de spanningsboog van jouw doelgroep op social media secondewerk is, en alsmaar korter wordt. Houd de content dus kort, snel, efficiënt én interessant.

Online marketing trends & tips 2022 - Google Paid

6. Uitgebreide tekstadvertenties zijn verleden tijd

Google Ads heeft aangekondigd dat uitgebreide tekstadvertenties (ETA) verdwijnen. Vanaf 30 juni 2022 zijn de responsieve advertenties (RSA) de enige mogelijkheid binnen Search advertenties. Tip?: wil je toch graag meer controle over je advertenties? Pin dan de koppen en beschrijvingen in je responsieve advertenties vast.

 

7. Focus op geautomatiseerde campagnes

Het is de trend die we al langer zien: de drang van Google om te blijven automatiseren. In 2022 blijft Google ook binnen jouw campagnes automatisch optimaliseren. Denk aan één van de mogelijkheden voor optimalisatie binnen Google Ads is Smart campagnes, die volgens Google voor effectievere resultaten zorgen zoals een hogere Click Through Rate (CTR) en een lage Cost Per Action (CPA). Automatische optimalisatie neemt werk uit handen, maar houd er rekening mee dat je controle als adverteerder beperkter wordt.

online marketing trends voor 2022

8. Automatische aanbevelingen

In 2021 is binnen sommige Google Ads accounts de functie ‘automatische aanbevelingen’ uitgerold. Met deze functie kun je verschillende onderdelen binnen je account automatisch activeren. Een aantal interessante aanbevelingen:

  • Geoptimaliseerde targeting gebruiken;
  • Doelgroepsegmenten toevoegen voor rapportage;
  • Geoptimaliseerde advertentieroulatie gebruiken.

Ook deze automatisering scheelt werk, maar zorgt tegelijkertijd voor minder controle op je campagnes. Liever meer regie? Het activeren van de aanbevelingen kun je op elk moment veranderen en/of uitschakelen.

 

9. YouTube is en blijft een goudmijntje

YouTube is niet meer weg te denken uit het social media landschap. Meer dan 12 miljoen Nederlanders maken maandelijks gebruik van het videoplatform en tijdens de coronacrisis is het gebruik nog eens fors toegenomen. En dat betekent meer kansen voor online adverteerders.

Tip?: 55% van de consument gebruikt Youtube om shopping-onderzoek te doen en ruim 90% van de Youtube-gebruikers leert nieuwe merken kennen via Youtube. Erg interessant voor B2C bedrijven. Wil je je merkbekendheid vergroten? Pak je kans op YouTube!

 

10. Google, hoor je mij?

Google rapporteerde in 2021 dat 27% van de online populatie voice searches gebruikte op haar mobiele telefoon. Voice searches zijn over het algemeen langer en specifieker dan getypte zoekopdrachten. Hoe ga jij hierop inspelen met jouw zoekadvertenties?

online marketing trends 2022

11. Extensies blijven belangrijk binnen Google Ads

In 2021 zijn een aantal nieuwe extensies live gegaan binnen het Google Ads platform en naar verwachting breidt Google Ads haar aanbod in extensies in 2022 verder uit. Recent heeft Google Ads de afbeelding extensie toegevoegd. Gebruik jij deze al in je campagnes?

Online marketing trends & tips 2022 - SEO

12. Insights in Search Console

Gebruik jij ‘Search Console Insights’ al? Mooi! Deze functie vergroot je inzicht in de prestatie en populariteit van de content op je website. En er is goed nieuws: de inzichten die Search Console geeft, worden in 2022 nog uitgebreider. Gebruik je de functie nog niet? Je vindt deze op de overzichtspagina binnen Google Search Console.

 

13. Verkeer uit afbeeldingen en video’s

Steeds meer mensen, en vooral kinderen, gebruiken Google afbeeldingen als manier om te zoeken. Wil je meer verkeer naar je website? Verrijk je website dan met interessante en leerzame video’s en afbeeldingen. Tip?: in Google Search Console kun je zien hoeveel websiteverkeer afkomstig is uit video en afbeeldingen.

online marketing trends voor 2022

14. Van mobile-first naar mobile-only

Mobile-first is niet nieuw; mobiele apparaten als uitgangspunt voor webdesigns wordt al jarenlang meegenomen in trends. Mobile-only is een stap verder. Bij mobile-only wordt ervan uitgegaan dat het overgrote deel van de bezoekers navigeert via een smartphone. Bij een mobile-only webdesign kunnen gebruikers alleen een dienst afnemen via hun smartphone, zonder dat daar een desktop aan te pas komt. Eens zien hoeveel bedrijven in 2022 mobile-only aandurven.

 

15. Wees scherp op de SERP

Het weergeven van zoveel mogelijk informatie binnen de SERP (de zoekresultatenpagina binnen Google) is één van de manieren van Google om de consument zo lang mogelijk op haar platform te houden. Vind jij de CTR van jouw website opvallend laag? Mogelijk komt dat door de featured snippets van Google. De consument heeft daardoor minder reden om door te klikken naar jouw website. Zorg dat je structured data daarom goed staat, en dat jouw website wordt weergegeven binnen de SERP.

Online marketing trends & tips 2022 - E-mailmarketing

16. Maximaal effect met e-mailmarketing

Met de verzameling van je eigen e-mailmarketing data kun je als marketeer e-mails blijven segmenteren, targeten en personaliseren voor een maximaal effect. Maak nog beter gebruik van je data middels enquêtes, integratie met CRM’s, e-commerce platforms en het bijwerken van aanmeldingsformulieren.

 

17. Verwachtingsmanagement is key

Maak een goede eerste indruk; die is goud waard, ook in 2022. Stuur je nieuwe e-mail abonnees meteen een fijne welkomstmail zodra ze zich hebben aangemeld, waarin je vertelt wat ze kunnen verwachten en hoe vaak. Zo zorg je voor een goed begin van je relatie met je (potentiële) klant.

 

18. Optimaliseer voor mobiel

E-mailmarketing wordt gebruikt door 64% van de bedrijven en meer dan 50% van de e-mails wordt geopend op een mobiel apparaat. En tóch is één op de vijf campagnes niet opgemaakt voor mobiel gebruik. Ontvangers die de e-mail niet kunnen openen op hun mobiel apparaat negeren de e-mails of – erger nog – markeren de e-mails als spam of melden zich af. Optimaliseer je e-mails dus altijd voor mobiel en bespaar jezelf een hoop gefrustreerde ontvangers.

online marketing trends 2022

19. Less is more

Houd je e-mailmarketing simpel en kort: liever twee keer per week een korte mail dan één keer een lange. Waar het om gaat is dat de meest succesvolle marketingmails in 2022 eenvoudig en beknopt zijn. Houd je mails dus simpel en laat de lezer in korte tijd beoordelen of het de moeite waard is om door te klikken.

 

20. Personaliseer, personaliseer, personaliseer

Aparte lijsten maken voor klanten, (warme) prospects en voormalige klanten is al een vast onderdeel van e-mailmarketing. Maar in 2022 is er meer nodig dan lijst segmentatie om je doelgroep het gevoel te geven dat hij of zij je enige klant of prospect is. Dat doe je bijvoorbeeld met persoonlijk onderwerpregels, timing van je mails en de soorten aanbiedingen voor elke lijst. Oftewel; zorg voor een zo persoonlijk mogelijk mailing.

 

21. Spaar de ogen van je lezers

Lezen van een scherm is intensiever dan van papier. Wil je de vermoeide ogen van de ontvanger een beetje sparen? Laat je e-mails dan in donkere modus bekijken. Andere manieren om de toegankelijkheid van je e-mails te verbeteren zijn grotere en eenvoudigere lettertypen, duidelijk contrast en eenvoudige lay-outs.

Iconen_RedWeb_V0_1

Samen knallen in 2022

Doorpraten over de trends van 2022 op het gebied van online marketing? Of samen kijken naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Bert Wisniewski mask Vraag het Bert!

Samen knallen in 2022

Doorpraten over de trends van 2022 op het gebied van online marketing? Of samen kijken naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Bert Wisniewski Bert Wisniewski mask

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan